کشمش
کشمش یکی از انواع تنقلات محبوب و پرطرفدار است که از گذشتههای دور تا به همین امروز در کنار نخودچی و سایر مغزها و یا در انواع و اقسام غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول که از خشککردن میوه انگور طی فرایندهای مختلف حاصل میشود باتوجهبه تنوع انگورها، انواع و اقسام مختلفی دارد و در رنگها و طعمهای متفاوت در بازار عرضه میشود.
از کشمشهای سبز روشن و طلایی گرفته تا کشمشهای سیاه و قرمز، تنها نمونهای از انگورهای موجود در بازار هستند که هر کدام ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارند و در فرهنگهای گوناگون مورداستفاده قرار میگیرند. انواع کشمش باتوجهبه ارزش غذایی بالا و برخورداری از ویتامینها و مواد مغذی ارزشمند، یک میانوعده انرژیزا و سالم محسوب میشوند که میتوانند سلامت بدن را بهخوبی تأمین کنند.
در این مقاله ضمن بررسی انواع مختلف این محصول ارزشمند، دررابطهبا ویژگیها، کاربردها و فواید هر کدام صحبت خواهیم کرد. اگر به دنبال یک میانوعده جذاب و مقوی برای خود و عزیزانتان هستید تا انتهای این مقاله با برادران حسینی بمانید.
انواع کشمش کداماند؟
کشمش یا انگور خشک شده یکی از تنقلات بسیار قدیمی است که از سالها پیش مورد مصرف بوده و هنوز هم محبوبیت و استقبال از آن بسیار زیاد است. این محصول که از خشککردن انواع انگور تهیه میشود، طعمی شیرین و طبعی گرم دارد؛ اما رنگ آن باتوجهبه نوع کشمش متفاوت است.
زمانی که برای خرید کشمش به مراکز فروش مراجعه میکنید با انواع کشمش در رنگهای سبز، زرد، قرمز و سیاه مواجه میشوید که این موضوع ممکن است شما را در خرید دچار تردید و سردرگمی کند. همانطور که میدانید هر یک از انواع انگور دارای کاربردهای خاص و ویژگیهای متفاوتی هستند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد:
- کشمش سبز
- کشمش زرد
- کشمش قرمز
- کشمش سیاه
کشمش سبز
کشمش سبز یکی از کشمشهای موجود در بازار است که طرفداران بسیار زیادی دارد. این نوع کشمش به دلیل شرایط خاص تولید و استفاده از تیزاب در فرایند خشککردن، دارای رنگ سبز روشن یا مایل به زرد است. از ویژگیهای ظاهری این نوع کشمش میتوان به شکل بیضی و چروک، بافت نرم و گوشتی و اندازه بزرگ یا متوسط آن اشاره کرد.
این کشمش طعمی ملایم و شیرین دارد؛ اما به دلیل وجود تیزاب کمی مزه ترشی و تیزی نیز در آن حس میشود. برای تولید کشمش سبز تیزابی بعد از برداشت انگورها آنها را درون محلولی به نام تیزاب غرق میکنند و سپس به روشهای صنعتی یا سنتی به خشککردن آن میپردازند.
کشمش زرد
از دیگر انواع کشمش میتوانیم به کشمش زرد اشاره کنیم که به نام کشمش آفتابی نیز شناخته میشود. این کشمش بدون هیچگونه ماده شیمیایی و به شکل طبیعی تهیه شده و رنگ زرد جذاب آن از قرارگرفتن در معرض نور خورشید حاصل میگردد. از ویژگیهای ظاهری این نوع کشمش میتوانیم به رنگ قهوهای روشن و طلایی و اندازه کوچک یا متوسط آن اشاره داشته باشیم.
شکل این کشمش چروکیده و گرد و بافت آن خشک و چسبناک است. این محصول طعمی ملایم و شیرین دارد و بعد از برداشت به طور مستقیم زیر نور آفتاب خشک میشود.
کشمش قرمز
در میان کشمشهای مختلفی که در بازار عرضه میشوند کشمش قرمز یا مویز یکی از پرطرفدارترین نوع کشمشها به شمار میرود. این محصول طعمی خاص و رنگی جذاب دارد و همین موضوع باعث شده تا نسبت به سایر کشمشها تمایز و برتری پیدا کند. از ویژگیهای ظاهری این کشمش میتوانیم به رنگ قرمز تیره یا قهوهای مایل به قرمز آن اشاره داشته باشیم.
بافت چسبناک و نرم، شکل بیضی یا گرد و اندازه کوچک تا متوسط از دیگر ویژگیهایی است که میتوانیم به این محصول جذاب و ارزشمند نسبت دهیم. طعم مویز شیرین بوده و کمی به ترشی میزند و بعد از فرایند برداشت به روش سایهخشک یا آفتابی تهیه میشود.
کشمش سیاه
یکی دیگر از انواع کشمش موجود در بازار، کشمش سیاه است که از انگورهای سیاه به تولید میرسد. این محصول طعمی غنی و رنگی تیره دارد و همراه با هسته خشک میشود. اندازه کوچک تا متوسط، رنگ قهوهای تیره یا سیاه، بافت گوشتی، نرم و چسبناک از ویژگیهای خاص کشمشهای سیاه است.
این محصول طعمی شیرین و قوی دارد و ممکن است در انتها کمی مزه تندی و تلخی بدهد. برای تولید آن بعد از برداشت انگورها، به روش سایهخشک یا آفتاب خشک آنها را خشک میکنند تا کشمشهای سیاه حاصل شوند.
ارزش غذایی و فواید انواع کشمش
کشمشها محصولاتی با طعم لذیذ، عطری جذاب و ارزش غذایی بسیار بالا هستند؛ ازاینرو مصرف آنها بدن را از فواید بیشماری برخوردار میسازد. از جمله فواید کشمشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
خواص کشمش سبز
این محصول منبعی غنی از انواع آنتیاکسیدانها است و برای مبارزه با رادیکالهای آزاد و پیشگیری از ابتلا به سرطان بهشدت توصیه میشود. مصرف منظم کشمش سبز سیستم ایمنی را تقویت میکند و باتوجهبه فیبر بالایی که دارد فرایند هضم را بهبود میبخشد و مشکلات گوارش را درمان میکند. این محصول به کاهش سطح کلسترولهای بد در خون کمک میکند و بهاینترتیب باعث تضمین سلامت قلب میشود.
خواص کشمش زرد
کشمش زرد بهعنوان یکی از انواع کشمش موجود در بازار، ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. این محصول حاوی ویتامینهای ارزشمندی از جمله ویتامین A و کارتنوئیدها است؛ بنابراین مصرف آن سلامت چشمها را تضمین میکند. آنتیاکسیدانهای موجود در آن عملکرد مغز را بهبود میبخشند و باتوجهبه داشتن آب میانبافتی زیاد، یک مرطوبکننده طبیعی برای پوست و مو محسوب میشود.
وجود مقادیر قابلملاحظهای پتاسیم و کلسیم در ترکیبات آن باعث شده تا برای تقویت استخوانها سودمند باشد. علاوه بر این موارد، کشمش زرد بدن را پاکسازی کرده و سموم زاید را از بدن خارج میکند.
خواص کشمش قرمز
کشمش قرمز یا همان مویز، خواص بیشماری برای سلامتی به همراه دارد. این محصول ارزشمند با کمک به کاهش فشارخون و کاهش کلسترولهای بد خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را پایین میآورد. همچنین به تنظیم قند خون کمک کرده و از ابتلا به قند خون و دیابت پیشگیری میکند.
ویتامینهای ارزشمند موجود در ترکیبات این نوع کشمش، سیستم بدن را تقویت کرده و از ابتلا به بیماریهای مختلف جلوگیری به عمل میآورد. مویز به دلیل برخورداری از ویتامینهای e و c، چین و چروکهای پوست را از بین میبرد و به جوانسازی پوست شما کمک میکند.
خواص کشمش سیاه
در لیست انواع کشمش، کشمش سیاه جایگاه ویژهای دارد. این محصول باتوجهبه ارزش غذایی بالا و برخورداری از مواد معدنی فراوان، برای سلامت بدن بهشدت توصیه میشود. آهن بالای این نوع کشمش باعث شده تا برای پیشگیری از ابتلا به کمخونی یا درمان کمخونی مفید باشد.
وجود پلیفنولها در ترکیبات آن موجب شده تا خاصیت ضدالتهابی پیدا کند. فیبر بالای این نوع کشمش به هضم سریع غذا کمک میکند و یبوست را از بین میبرد. این کشمش نقش مؤثری در تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز ایفا میکند. همچنین برای کاهش فشارخون و کمک به سلامت قلب و عروق بهشدت مفید است.
موارد مصرف انواع کشمش
انواع کشمش بهعنوان یک میانوعده مغذی و خوشمزه در موارد مختلف و به اشکال گوناگون مورداستفاده قرار میگیرند. برخی از کاربردها و موارد مصرف کشمشها را در ادامه بررسی خواهیم کرد:
- مصرف بهعنوان تنقلات
- آشپزی
- قنادی
- استفاده بهعنوان آجیل
- تهیه انواع نوشیدنیها
- استفاده بهعنوان شیرینکننده
مصرف بهعنوان تنقلات
کشمش به دلیل طعم شیرین، بافت نرم، ارزش غذایی بالا و خواص فراوان، یک میانوعده مقوی و مغذی بهخصوص برای کودکان است.
آشپزی
از این محصول برای تهیه انواع پلوها از جمله عدسپلو یا انواع خورشتها و یا بهعنوان افزودنی در سالادها استفاده میشود.
قنادی
همانطور که میدانید کشمشها برای تهیه انواع دسر، کیک و کلوچه مورداستفاده قرار میگیرند و در صنعت قنادی و شیرینیپزی جایگاه ویژهای دارند.
استفاده بهعنوان آجیل
این محصول و انواع مختلف آن با سایر مغزها و آجیلها ترکیب شده و به بمبی از ویتامینها و مواد مغذی تبدیل میشوند. کشمش باتوجهبه طبع گرمی که دارد طبع سرد سایر مغزها را اصلاح میکند و باتوجهبه طعم شیرینش مزه بهتری به آجیل میدهد.
تهیه انواع نوشیدنیها
گاهی برای تهیه نوشیدنیهای شیرین و اسموتیها از کشمش و انواع مختلف آن استفاده میشود.
استفاده بهعنوان شیرینکننده
این محصول بهعنوان یک شیرینکننده طبیعی در کنار چای، دمنوش و سایر نوشیدنیها نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
سخن پایانی
در این مقاله دررابطهبا انواع کشمش صحبت کردیم و کشمشهای مختلف را به لحاظ ارزش غذایی، ویژگیهای ظاهری و کاربردها مورد بررسی قرار دادیم. بهطورکلی کشمش یک میوه پرطرفدار، خوشمزه و پرخاصیت است که باتوجهبه ارزش غذایی بالا و فواید فراوانی که دارد برای سلامتی بهشدت مفید است.
این محصول در رنگهای مختلف از جمله سبز، زرد، قرمز و سیاه و در سایزها و اندازههای مختلف به تولید میرسد. برای تهیه کشمش روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به خشککردن بهصورت طبیعی و در زیر نور آفتاب، خشککردن با تیزاب و خشککردن در سایه اشاره کرد.