بادام یکی از سالمترین و مفیدترین انواع تنقلات است که به دلیل محتوای بالای ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و چربیهای مفید، برای بدن بسیار مفید است. این خوراکی خوشمزه به دو صورت خام و بوداده در بازار موجود است و همواره سوالاتی در مورد انتخاب بهترین نوع آن برای مصرف مطرح میشود. آیا مصرف بادام خام از نظر ارزش غذایی بهتر است یا بادام بوداده؟
در این مطلب قصد داریم به بررسی علمی تفاوتهای موجود بین بادام خام و بوداده بپردازیم و اثرات فرآیند بودادن را بر مواد مغذی بادام تحلیل کنیم. همچنین، به مقایسه کالری هرکدام از این نوعها خواهیم پرداخت تا بتوانید بهترین انتخاب را برای خود داشته باشید.
اگر شما هم در انتخاب بین بادام خام و بوداده تردید دارید و میخواهید بدانید کدام یک برای سلامتی شما مفیدتر است، این مطلب از بلاگ برادران حسینی را تا انتها دنبال کنید.
در نهایت، اگر به دنبال خرید بادام درختی با بهترین کیفیت بازار هستید، پیشنهاد میکنیم حتما به فروشگاه اینترنتی برادران حسینی مراجعه کنید.
تفاوتهای تغذیهای بادام خام و بوداده
بادام بوداده معمولاً طعم بهتری داشته و بیشتر به ذائقه افراد خوش میآید؛ اما با توجه به ترکیب بادام با نمک یا روغن در فرایند بودادن میتوان فهمید که مصرف این نوع بادام ممکن است برای افرادی که فشارخون یا چربی بالایی دارند با مضراتی همراه باشد. بهطورکلی مصرف بادام خام یا بوداده از نظر تغذیهای با هم تفاوتهایی دارد که از جمله این تفاوتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ریزمغذیها
بادام خام نسبت به بادام بوداده دارای مقادیر بالاتری از ویتامینهای E و B است که به هضم بهتر غذا کمک میکند. در مقابل بادام بو داده آنتیاکسیدان بیشتری داشته و برخی از ویتامینها و آنزیمهای آن کمتر است. همچنین در برخی از موارد در بادام بوداده ترکیبات مضری مانند آکریلامید تولید شده که ممکن است منجر به برخی از عفونتها و عوارض دیگری چون آسیب به سیستم عصبی و ایمنی بدن شود.
هضم
با توجه به این که آنزیمها و ویتامینها در بادام خام بیشتر است مصرف این نوع بادام فرایند هضم را آسانتر میکند. این در صورتی است که در بادام بوداده این آنزیمها از بین رفته و هضم سختتر خواهد شد.
طعم و بافت
اگر از اکثر افراد سؤال شود که بادام خام یا بوداده را میپسندند ممکن است اغلب آنها بادام بوداده را انتخاب کنند؛ چرا که این بادام دارای طعم قویتر و بافت تردتری نسبت به نوع خام است که طعم ملایمتر و بافت نرمتر و سبکتری دارد.
نگهداری و ماندگاری
بادام خام دارای رطوبت بیشتری بوده و اگر در شرایط مناسب نگهداری نشود ممکن است دچار خرابی، اکسیداسیون و کپکزدگی شود. در صورتی که بادام بوداده ماندگاری بیشتری دارد.
مقاله مرتبط: طرز تهیه حریره بادام
بررسی ارزش غذایی بادام خام
در جدولهای زیر ارزش غذایی بادام خام و مقادیر مواد معدنی و ویتامینهای موجود در ۱۰۰ گرم بادام خام نشان داده شده است.
جدول مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم بادام خام
انرژی | ۵۷۵ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۲۱.۶۷ گرم |
چربی | ۴۹.۴۲ گرم |
فیبر | ۱۲ . ۲۰ گرم |
کلسترول | ۰.۰۰ گرم |
قند | ۳.۸۹ گرم |
پروتئین | ۲۱.۲۲ گرم |
آب | ۴.۷ گرم |
جدول ویتامینهای موجود در ۱۰۰ گرم بادام خام
ویتامین A | ۰.۰۰ میکروگرم |
ویتامین E | ۲۶.۲۲ میلیگرم |
ویتامین D | ۰.۰۰ میکروگرم |
ویتامین C | ۰.۰۰ میکروگرم |
ویتامین K | ۰.۰۰ میکروگرم |
تیامین (B1) | ۰ . ۲۱ میلیگرم |
ریبوفلاوین (B2) | ۱.۰۱ میلیگرم |
نیاسین (B3) | ۳.۳۹ میلیگرم |
کولین (B4) | ۵۲.۱۰ میلیگرم |
پانتوتنیکاسید (B5) | ۰.۴۷ میلیگرم |
B6 | ۰.۱۴ میلیگرم |
فولات (B9) | ۵۰.۰۰ میکروگرم |
B12 | ۰.۰۰ میلیگرم |
جدول مواد معدنی موجود در 100 گرم بادام خام
کلسیم (Ca) | ۲۶۴ میلیگرم |
منیزیم (Mg) | ۲۶۸ میلیگرم |
فسفر (P) | ۴۸۴ میلیگرم |
آهن (Fe) | ۳.۷۲ میلیگرم |
پتاسیم (K) | ۷۰۵ میلیگرم |
منگنز (Mn) | ۲.۲۹ میلیگرم |
روی (Zn) | ۳.۰۸ میلیگرم |
سدیم (Na) | ۱.۰۰ میلیگرم |
سلنیم (Se) | ۲.۵۰ میلیگرم |
مس (Cu) | ۱.۰۰ میلیگرم |
با مطالعه جدولهای فوق درخواهید یافت که با مصرف بادام به صورت خام میتوانید مقادیر قابلتوجهی از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید.
مزایای بادام خام در رژیم غذایی
- ویتامینها: بادام خام سرشار از انواع ویتامینهای گروه B و ویتامین E است. ویتامین E نوعی آنتیاکسیدان مهم و ضروری برای بدن است که منجر به کاهش آسیبهای سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد در بدن میشود. مصرف بادام خام با جذب ویتامین E باعث افزایش سرعت رشد عضلات و خونرسانی بهتر به آنها خواهد شد. در هر ۱۰۰ گرم بادام مقدار ۲۶.۲۲ گرم از این ویتامین وجود دارد که ۰.۷۵ درصد بیشتر از نیاز روزانه از این ویتامین را برای بدن فراهم میکند. از این رو توصیه میشود که حتماً مقدار مجاز آن مصرف شود.
- مواد معدنی: بادام خام سرشار از مواد معدنی زیادی چون آهن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، روی، مس و….. است که هر یک دارای خواص بیشماری برای بدن هستند. از جمله خواص برخی از مواد معدنی بادام خام میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- کلسیم: عنصر کلسیم در بهبود انقباض و حرکت عضلات بسیار مؤثر است. به علاوه این عنصر میتواند منجر به کاهش علائم هیپوکلسیمی مثل سوزن سوزن شدن انگشتان، آریتمی، اسپاسم عضلات و…. شود.
- روی یا زینک: این عنصر در تولید و ترشح تستوسترون مردان مؤثر است. همچنین باعث سلامت پوست و جلوگیری از ریزش مو میشود.
- منیزیم: منیزیم یکی از عناصر ضروری برای تبدیل قند به انرژی و تولید انرژی سلولی است. به علاوه این عنصر در بهبود عملکرد سیستم عصبی و سنتز پروتئین نیز مؤثر است.
- فسفر: وجود فسفر در انقباض بهتر عضلات و بهبود فعالیتهای سیستم عصبی ضروری است. کمبود آن میتواند علائمی چون خستگی، کاهش قدرت عضلانی و درد استخوان را ایجاد کند.
- پتاسیم: پتاسیم منجر به جلوگیری از اسیدی شدن متابولیک و در نتیجه کاهش توده عضلانی خواهد شد.
- چربیهای سالم: در هر ۱۰۰ گرم بادام خام مقدار ۴۹.۴۲ گرم چربی وجود دارد که فقط ۳.۷ گرم آن چربیهای اشباع یا غیرمفید است و مابقی آن چربیهای سالم هستند.
- رژیم مناسب و لاغری: وجود اسید چرب غیراشباع یا مفید در بادام خام باعث افزایش سوختوساز بدن و در نتیجه کاهش وزن و لاغری میشود. به علاوه داشتن مقادیر بالایی از آنزیمها در این نوع بادام فرایند هضم را بهبود بخشیده و از این طریق سلامت سیستم گوارش بدن را تضمین میکند.
بررسی ارزش غذایی بادام بوداده
برای این که بهتر متوجه شوید کدام یک از بادام خام یا بوداده مفید تر هستند بهتر است جدول ارزش غذایی بادام بوداده را هم مشاهده کنید:
جدول مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم بادام بوداده بدون نمک
انرژی | ۵۹۵ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۲۱.۲۰ گرم |
چربی | ۵۲.۰۵ گرم |
فیبر | ۱۰.۹۰ گرم |
کلسترول | ۰.۰۰ گرم |
قند | ۴.۹۳ گرم |
پروتئین | ۲۱.۰۶ گرم |
آب | ۲.۵۳ گرم |
جدول ویتامینهای موجود در ۱۰۰ گرم بادام بوداده بدون نمک
ویتامین A | ۰.۰۰ میکروگرم |
ویتامین E | ۲۳.۸۰ میلیگرم |
ویتامین D | ۰.۰۰ میکروگرم |
ویتامین C | ۰.۰۰ میکروگرم |
ویتامین K | ۰.۰۰ میکروگرم |
تیامین (B1) | ۰.۰۸ میلیگرم |
ریبوفلاوین (B2) | ۰.۹۷ میلیگرم |
نیاسین (B3) | ۳.۵۵ میلیگرم |
کولین (B4) | ۵۲.۱۰ میلیگرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | ۰.۳۲ میلیگرم |
B6 | ۰.۱۳ میلی گرم |
فولات (B9) | ۵۳.۰۰ میکروگرم |
B12 | ۰.۰۰ میلیگرم |
جدول مواد معدنی موجود در ۱۰۰ گرم بادام بوداده بدون نمک
کلسیم (Ca) | ۲۶۷ میلیگرم |
منیزیم (Mg) | ۲۸۱ میلیگرم |
فسفر (P) | ۴۷۰ میلیگرم |
آهن (Fe) | ۳.۸۳ میلیگرم |
پتاسیم (K) | ۷۱۲ میلیگرم |
منگنز (Mn) | ۲.۳۱ میلیگرم |
روی (Zn) | ۳.۳۰ میلیگرم |
سدیم (Na) | ۳.۰۰ میلیگرم |
سلنیم (Se) | ۲.۳۰ میلیگرم |
مس (Cu) | ۱.۱۱ میلیگرم |
در جدول ارزش غذایی بادام بوداده مشاهده کردید که حرارت دادن میتواند برخی از ویتامینها و مواد معدنی موجود در بادام را کاهش دهد.
حرارت روی بادام چه تاثیری دارد؟
از جمله اثرات حرارت روی بادام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تأثیر بر چربیهای سالم: اثر بودادن روی چربیهای مفید بادام اثری بسیار منفی است. فرایند حرارت دادن میتواند بخش مهمی از چربیهای غیراشباع بادام را اکسید کرده یا آن را به ترکیبات دیگری تبدیل کند.
- تأثیر بر آنتیاکسیدان: تأثیر بودادن بر آنتیاکسیدانها به زمان و دمای بودادن بستگی دارد. بااینحال بهطورکلی فرآیند بودادن باعث افزایش آنتیاکسیدانهای موجود در بادام شده و این نسبت به بادام خام یک نوع مزیت است. توجه داشته باشید که بودادن در زمان و دمای بالا میتواند به آنتیاکسیدانهای بادام آسیب بزند.
مقاله مرتبط: طرز تهیه بادام سوخته ی گیلانی
مصرف بادام خام بهتر است یا بوداده؟
با مطالعه جدول ارزش غذایی، مزایا و معایب این دو نوع بادام درمییابید که کدام یک بهتر است؟ بادام خام یا بوداده؟ در ادامه به بررسی تفاوتهای و مقایسه بادام خام و بوداده خواهیم پرداخت.
- از نظر رژیم غذایی: بادام خام دارای مقادیر بالاتری از انواع ویتامینها و مواد معدنی بوده و ارزش غذایی بالاتری دارد. در مقابل بادام بوداده دارای ویتامینها و مواد معدنی کمتر و آنتیاکسیدان بیشتر نسبت به بادام خام بوده و برای جلوگیری از آسیبهای سلولی و تقویت سیستم عصبی مناسبتر است.
- طعم و استفاده به عنوان تنقلات: بادام بوداده دارای طعم مطلوبتر و بافتتردتری نسبت به بادام خام است؛ بنابراین اگر بادام را به عنوان تنقلات مصرف میکنید نوع بوداده آن طعم بهتری دارد.
- استفاده برای ورزشکاران: با توجه به جذب بهتر مواد مغذی در بادام خام استفاده از آن برای عضلهسازی در ورزشکاران بسیار مناسب است. در صورتی که بادام را به عنوان میانوعده در باشگاه و برای عضلهسازی استفاده میکنید مصرف خام آن برای شما مناسبتر است.
سخن پایانی
بادام یکی از خوشمزهترین تنقلات بوده که مصرف آن با خواص بیشماری برای سلامتی بدن همراه است. مصرف بادام خام یا بوداده هر دو میتواند ویتامینها، پروتئین، مواد معدنی و چربیها را برای بدن تأمین کند؛ بااینحال جدول ارزش غذایی هر دو نوع بادام نشان میدهد که مصرف بادام خام ارزش غذایی بالاتری دارد. بهترین زمان مصرف بادام صبح به صورت ناشتا یا در کنار صبحانه و یا بین وعدههای غذایی و به عنوان میانوعده است. برای بهرهمندی از خواص بادام میتوانید بادام خام یا بوداده را به مقدار ۳۰ گرم در روز در وعده صبحانه یا میانوعده مصرف کنید.
سؤالات متداول
بادام خام مغذیتر است یا بوداده؟
بادام خام معمولاً مغذیتر است، زیرا در فرآیند برشتهسازی مقداری از ویتامینها مثل ویتامین E و B کاهش مییابد. به علاوه چربیهای مفید در دمای بالا آسیب می بینند.
آیا بادام بوداده کالری بیشتری دارد؟
اگر بادام بدون روغن برشته شود، تفاوت کالری چندانی با بادام خام ندارد. اما بادام بوداده با روغن، به دلیل جذب چربی اضافه، کالری بیشتری دارد.
برای کاهش وزن، بادام خام بهتر است یا بوداده؟
بادام خام معمولاً انتخاب بهتری برای کاهش وزن است؛ چون کمتر فراوری شده، فاقد روغن اضافه و نمک است.
آیا بادام خام برای گوارش سختتر است؟
برای برخی افراد، بله. هضم بادام خام ممکن است برای معده حساس سختتر باشد. خیساندن بادام خام (حدود ۸ ساعت) به گوارش بهتر کمک میکند.