آلرژی به آجیل، یک چالش جدی برای بسیاری افراد در سراسر جهان است که میتواند لذت خوردن یک میانوعده مغذی را به تجربهای پر از ترس و نگرانی تبدیل کند. حساسیت در واقع واکنش ناخواسته سیستم ایمنی بدن به پروتئینهای موجود در آجیلهایی مانند بادام، گردو، بادامزمینی است که میتواند علائمی خفیف تا بسیار شدید را به همراه داشته باشد. اما آیا راهی برای مصرف ایمن آجیل برای افراد مبتلا به “آلرژی” وجود دارد؟ خرید آجیل باکیفیت، نگهداری درست و رعایت تعادل در مصرف از مهمترین راهکارهای مصرف ایمن این دانههای خوشمزه به شمار میرود. در صورت بروز هر گونه علائم آلرژی بهتر است علاوه بر درمانهای خانگی برای کنترل و درمان به پزشک مراجعه کنید. در این مطلب علاوه بر معرفی آجیلهای حساسیتزا و علائم حساسیت، آجیلهای جایگزین را به شما معرفی میکنیم و اقدامات اولیه و درمان خانگی این نوع آلرژی را بیان خواهیم کرد.
علائم و تشخیص آلرژی به آجیل
آلرژی به آجیل، یکی از شایعترین و درعینحال، جدیترین انواع آلرژیهای غذایی است که میتواند طیف وسیعی از واکنشها را، از خفیف تا بسیار شدید و تهدیدکننده حیات، در افراد ایجاد کند. این واکنشها بلافاصله یا نهایتاً تا دو ساعت پس از مصرف آجیل (یا مواد غذایی حاوی آجیل، حتی به مقدار بسیار کم) بروز میکنند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- علائم پوستی مانند کهیر
- خارش
- قرمزی
- تورم (بهویژه در ناحیه صورت، لبها، زبان و گلو)
- اگزما
- علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ، دلپیچه، اسهال
- علائم تنفسی مانند گرفتگی بینی، آبریزش بینی، عطسه، سرفه، خسخس سینه، تنگی نفس، احساس خفگی
- علائم قلبی عروقی مانند افت فشار خون، سرگیجه، سبکی سر، ضعف، غش
- در موارد شدید، آنافیلاکسی (یک واکنش آلرژیک بسیار شدید و تهدیدکننده حیات که نیازمند مداخله فوری پزشکی است)
توجه داشته باشید که شدت علائم در افراد مختلف متفاوت است و حتی ممکن است فردی در یک بار مصرف آجیل، واکنش خفیفی نشان دهد و در بار دیگر، دچار آنافیلاکسی شود.
چگونه مصرف ایمن آجیل داشته باشیم؟
مصرف آجیل برای افراد بدون آلرژی میتواند بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشد. اما حتی برای این افراد نیز رعایت نکاتی برای مصرف ایمن و بهرهمندی حداکثری از خواص آن ضروری است.
- اولویت اول، انتخاب آجیل تازه و باکیفیت است. از خرید آجیلهای کهنه، رنگورورفته، دارای بوی نامطبوع یا نشانههای کپکزدگی خودداری کنید.
- آجیلها را در ظروف دربسته، خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید تا از اکسیداسیون و فساد آنها جلوگیری شود.
- مصرف آجیل به صورت خام، بهترین روش برای حفظ مواد مغذی آن است، اما در صورت تمایل به مصرف آجیل بو داده، از روشهای کمنمک و بدون روغن استفاده کنید. توجه داشته باشید که حرارت زیاد میتواند برخی از ویتامینها و آنتیاکسیدانهای موجود در آجیل را از بین ببرد.
- آجیل را به صورت متعادل مصرف کنید.
- با وجود فواید فراوان، آجیلها کالری بالایی دارند و مصرف بیش از حد آنها میتواند منجر به افزایش وزن شود. یک مشت آجیل (حدود ۳۰ گرم) در روز، مقدار مناسبی برای بهرهمندی از خواص آن بدون نگرانی از کالری اضافی است.
- اگر سابقه سنگ کلیه یا مشکلات گوارشی خاصی دارید، در مورد میزان مصرف آجیل با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
- تنوع در مصرف آجیل مورد دیگری است که باید به خاطر داشته باشید. بادام، گردو، پسته، فندق، بادام هندی هر کدام خواص و مواد مغذی خاص خود را دارند و مصرف ترکیبی از آنها میتواند به تأمین طیف وسیعتری از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها کمک کند.
- اگر قصد دارید برای اولینبار به کودک خود آجیل بدهید، با مقدار بسیار کم شروع کنید و به دقت واکنشهای او را زیر نظر بگیرید.
آجیلهای حساسیتزا
برخی از مغزها خاصیت حساسیتزای بیشتری نسبت به بقیه دارند. در ادامه رایجترین این آجیلها را معرفی میکنیم:
- بادام زمینی
- بادام درختی
- گردو
- فندق
- پسته
- بادام هندی
- گردوی برزیلی
برای افرادی که به این آجیلها حساسیت دارند، اجتناب کامل از مصرف آنها و هرگونه محصول حاوی آنها (مانند کره بادام زمینی، روغن آجیل، شیرینیها و…) ضروری است.
آجیلهای جایگزین برای افراد مبتلا به آلرژی
خوشبختانه، جایگزینهای متنوع و خوشمزهای برای آجیلهای حساسیتزا وجود دارد که میتوانند نیازهای تغذیهای و لذت چشیدن طعمهای مشابه را برآورده کنند:
- دانهها (مانند تخمه آفتابگردان، تخمهکدو، کنجد و شاهدانه)
- میوههای خشک (مانند کشمش، خرما، انجیر و آلو)
- سویا بو داده
- حتی برخی حبوبات بو داده (مانند نخودچی)
میتوانند جایگزینهای مناسبی باشند.
درمان آلرژی به آجیل
درمان آلرژی به آجیل، چه از طریق روشهای خانگی و چه با استفاده از دارو، باید با احتیاط و تحت نظر پزشک متخصص انجام شود. زیرا واکنشهای آلرژیک میتوانند غیرقابلپیشبینی و در برخی موارد خطرناک باشند. توجه کنید که در صورت بروز هر گونه علائم آلرژی اولین اقدام باید اجتناب کامل از مصرف آجیل و محصولاتی که حاوی آجیل هستند، باشد. از جمله درمانهای خانگی آلرژی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف آنتیهیستامینهای بدون نسخه برای کاهش خارش، کهیر و آبریزش بینی
- استفاده از کمپرس سرد بر روی نواحی ملتهب برای تسکین سوزش و خارش
در موارد شدیدتر، مانند تنگی نفس، تورم گلو یا افت فشار خون، تزریق اپینفرین (آدرنالین) با استفاده از اتواینجکتور (EpiPen) ضروری است و برای این کار باید فوراً به اورژانس مراجعه شود. از نظر داروئی، پزشک داروهای قویتری مانند کورتیکواستروئیدها را برای کاهش التهاب تجویز میکند. همچنین، تحقیقات در زمینه ایمونوتراپی خوراکی (مصرف تدریجی مقدار کمی از ماده آلرژیزا برای ایجاد تحمل) در حال انجام است، اما این روش همچنان در مراحل آزمایشی قرار دارد و باید تحت نظارت دقیق پزشک متخصص آلرژی انجام شود.
جمعبندی
در پایان، باید تأکید کرد که مدیریت آلرژی به آجیل نیازمند آگاهی، احتیاط و آموزش برای اقدامات لازم است. از مهمترین آجیلهای حساسیتزا باید به بادام زمینی، گردو، فندق، پسته و بادام درختی اشاره کرد. در صورت بروز علائمی مانند تنگی نفس، خارش، کهیر و یا تهوع و استفراغ باید به سرعت مصرف آجیل را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید. البته برخی درمانهای خانگی مانند مصرف آنتیهیستامینهای مجاز و کمپرس سرد نواحی ملتهب از راهکارهایی است که میتوانید انجام دهید. توجه داشته باشید که تعادل در مصرف، کیفیت آجیل، شرایط نگهداری و خرید از فروشگاههای معتبر از عوامل مهم مصرف ایمن آجیل است. آجیل برادران حسینی از تازهترین و مرغوبترین دانههای این تنقلات پرطرفدار تهیه شده و در بستهبندیهایی کاملاً بهداشتی و غیرقابلنفوذ برای آلودگی و رطوبت به فروش میرسند.