آجیل شب یلدا
خرید آجیل شب یلدا
آجیل شب یلدا یکی از اصلیترین خوراکیهای شب چله است که برای پذیرایی در این شب بلند و سرگرمکننده باستانی، در سفره ما ایرانیها دیده میشود. این آجیل بسته به فرهنگهای مختلف و در شهرهای گوناگون ممکن است ترکیبات متفاوتی داشته باشد؛ اما بهطورکلی گردو، فندق، پسته، میوه خشک، کشمش و... از اصلیترین اجزای تشکیلدهنده آن محسوب میشوند.
با نزدیکشدن به روزهای انتهایی پاییز و با فرارسیدن شب یلدا، این شب طولانی و دوستداشتنی، خرید آجیل شب یلدا به یک دغدغه مهم برای خانوادهها تبدیل میشود. همه در تکاپو و تلاش برای خرید آجیلهای باکیفیت و تازه، جهت پذیرایی از میهمانان خود هستند. آجیل یلدایی انواع مختلفی دارد و در مناطق مختلف کشور با اشکال متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد.
در این مطلب از برادران حسینی تصمیم داریم راجع به آجیل یلدا در فرهنگهای مختلف صحبت کنیم و از فلسفه وجود این محصول در میان خوراکیهای رنگارنگ یلدایی بیشتر بدانیم. با ما همراه شوید.
آجیل شب یلدا چه فرقی با آجیل عادی دارد؟
قبل از اینکه به بررسی انواع آجیل شب یلدا بپردازیم بهتر است بیشتر با این محصول آشنا شویم. آجیل یلدا به لحاظ طعم و مزه با آجیل عادی فرق میکند و این موضوع، به متفاوتبودن اجزای تشکیلدهنده این آجیل مربوط میشود.
پایه اصلی آجیل یلدا را چهار مغز اصلی نظیر پسته اکبری، بادامهندی، فندق و بادام درختی تشکیل داده است؛ اما در کنار این موارد، در ترکیبات آجیل شب یلدا، بیشتر از خوراکیهایی با طعم شیرین از جمله توت خشک، کشمش، انجیر، مویز، قیسی، گردو، برگه زردآلو، باسلق و... نیز استفاده میکنند؛ به همین علت طعم غالب این آجیل، شیرین و مطلوب است.
گردو، کشمش، توت، انجیر، مویز و... بسته به فرهنگ، ذائقه و سلیقه افراد به ترکیبات این آجیل، افزوده میشوند؛ بنابراین زمانی که برای خرید آجیل شب یلدا برای عروسی اقدام میکنید، بر اساس نوع ذائقه و سلیقه افراد، اجزای مختلف این آجیل را انتخاب نمایید.
اجزای تشکیلدهنده آجیل یلدا
از اجزای تشکیلدهنده آجیل یلدا میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
چهار مغز اصلی
گردو و در آجیل شب یلدا
توت خشک و کشمش
انواع تخمه
چهار مغز اصلی
آجیل چهار مغز یکی از پرطرفدارترین انتخابها برای آجیلهای یلدایی محسوب میشود. این محصول از بادامهندی، پسته اکبری، فندق و مغز بادام تشکیل شده و معمولاً موردپسند هر ذائقهای قرار میگیرد. این چهارمغز جذاب به دلیل داشتن طبع گرم، برای روزهای سرد زمستان و ضیافت شب یلدا، طولانیترین شب پاییز انتخاب مناسبی محسوب میشوند.
گردو در آجیل یلدایی
گردو از پرخاصیتترین مغزهای موجود در آجیل یلدا است که ارزش غذایی بالایی دارد. این مغز خوشمزه، طبع گرمی دارد و مصرف آن برای روزهای سرد پاییز بهشدت مفید است. طعم ملایم و مطلوب گردو، معمولاً برای افراد با ذائقههای مختلف خوشایند است؛ ازاینرو زمانی که برای خرید آجیل شب یلدا مراجعه میکنید به وجود گردو در ترکیبات آجیل دقت و توجه داشته باشید.
توت خشک و کشمش
توت خشک و کشمش، در ترکیبات آجیلهای شب یلدایی جایگاه ویژهای دارند. این دو خشکبار اگرچه جثه کوچکی دارند اما میتوانیم از آنها بهعنوان بمبی از ویتامینها و عناصر مورد نیاز برای بدن یاد کنیم.
املاح معدنی فراوان موجود در توت خشک و کشمش، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و از ابتلا به بیماریهای شایع در فصل پاییز و زمستان جلوگیری به عمل میآورند. همین موضوع باعث شده تا در ترکیب آجیلهای یلدایی، این دو محصول بیشتر مورد استقبال قرار گیرند.
انواع تخمه
از دیگر ترکیبات موجود در آجیل شب یلدا میتوانیم به انواع تخمه اشاره کنیم. تخمه آفتابگردان، تخمهکدو، تخمهژاپنی، تخمه هندوانه و... بخش جذاب ترکیبات آجیل یلدا هستند که معمولاً موردپسند افراد با ذائقههای مختلف قرار میگیرند.
این محصولات با جنبه سرگرمکنندهای که دارند، یلدا را به شبی خاطرهانگیز برای شما تبدیل میکنند. انواع تخمه دارای خواص درمانی فراوانی برای سلامتی هستند و به دلیل داشتن ویتامینهای مختلفی از جمله ویتامین e، سبب سلامت پوست و مو میشوند.
آجیل یلدا در سفر به شهرهای مختلف
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، آجیل یلدا در شهرهای مختلف کشور، باتوجهبه فرهنگ و نوع آداب رسوم هر منطقه متفاوت است و از اجزای مختلفی تشکیل میشود. از ویژگی آجیل یلدا در شهرهای مختلف کشور میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
آجیل شب یلدا در لرستان
در آجیل یلدای مردم لرستان مانند سایر شهرها، کشمش، فندق، بادام، گردو و پسته اجزای اصلی هستند؛ اما وجود یک سری تنقلات در ترکیبات این محصول، آجیل یلدای لرستان را در مقایسه با سایر شهرها متمایز میکند. مردم این منطقه از گندم برشته شده در ترکیبات آجیل یلدایی استفاده میکنند. این گندم با اصول و قواعد خاصی برشته و ترد میشود و از طعمی شیرین و خواص و فوایدی بیشمار برخوردار است.
آجیل شب یلدا در کردستان
در کردستان نیز از انواع مغزهای رایج برای ترکیبات آجیل شب یلدا استفاده میشود؛ اما مردم این منطقه معمولاً برگه زردآلو، برگ گلابی، انجیر خشک و مغز هسته زردآلو را نیز در ترکیبات آجیل یلدایی خود جای میدهند. گندم برشته شده همراه با شیره گز که بهصورت گلولههای کوچک درآمدهاند، از دیگر اجزای تشکیلدهنده آجیلهای چله در کردستان هستند که طعم شیرین مطلوبی دارند.
آجیل یلدایی در اصفهان
اگر برای خرید آجیل شب یلدا، به فروشگاههای آجیلفروشی در شهر اصفهان مراجعه کنید خواهید دید که مردم این منطقه در ترکیبات آجیل یلدایی از کشمش به میزان زیاد استفاده میکنند. کشمش یکی از اصلیترین خوراکیهای شب یلدا برای مردم اصفهان است که همراه با سایر مغزها و تنقلاتی مانند شادونه، گندم و... در سفره یلدایی جای میگیرد.
آجیل شب یلدای عروس
در فرهنگ ما ایرانیها و در آدابورسوم برخی از مناطق کشورمان، رایج است که خانواده داماد برای تازهعروس آجیل یلدایی تهیه میکنند. آجیل یلدا نمادی از خوشبختی و برکت برای آغاز یک زندگی جدید است و از اجزای مختلفی تشکیل میشود.
این آجیل در بستهبندیهای با وزنهای مختلف به شکل کاملاً لوکس و شکیل تزیین شده تا بهعنوان یک هدیه ارزشمند به عروس خانمها تقدیم شود. از اجزای این آجیل میتوانیم به پسته، بادام، گردو، فندق، تخمه آفتابگردان، تخمهکدو، بادامهندی و... اشاره کنیم.
میوههای خشک نظیر خرما، انجیر، توت، کشمش، قیسی، برگ هلو، برگ زردآلو و... از دیگر تنقلاتی هستند که میتوان از آنها جهت جذابتر کردن آجیل عروس استفاده کرد.
قیمت آجیل شب یلدا
قیمت آجیل شب یلدا باتوجهبه فاکتورهای مختلفی مشخص میشود و هر عاملی میتواند به شکل مستقیم یا غیرمستقیم، زمینه کاهش یا افزایش قیمت این محصول را فراهم کند. برخی از این فاکتورها شامل موارد زیر میشوند:
عرضه و تقاضا
کیفیت
تعداد اقلام موجود در آجیل
عرضه و تقاضا
هر چقدر میزان عرضه آجیل بیشتر و تقاضا کمتر باشد، قیمت محصول کاهش پیدا میکند. در مقابل، با افزایش میزان تقاضا و عرضه کم، قیمت محصول به شکل قابلملاحظهای افزایش مییابد.
کیفیت
کیفیت آجیل یلدا و میزان تازگی مغزهای بهکاررفته در ترکیبات این محصول نیز در تعیین قیمت آن مستقیماً مؤثر است.
تعداد اقلام موجود در آجیل
از دیگر عوامل تعیینکننده قیمت آجیل یلدایی میتوانیم به تعداد اقلام این محصول اشاره کنیم. طبیعتاً هرچه تعداد اقلام موجود در آجیل بیشتر باشد قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند.
سخن پایانی
آجیل شب یلدا یکی از جذابترین خوراکیهای یلدایی است که طرفداران بسیار زیادی دارد. این محصول از انواع و اقسام مغزها، میوههای خشک و تنقلات گوناگون تشکیل میشود. پسته، گردو، بادام و فندق از اجزای اصلی تشکیلدهنده این آجیل هستند.
سایر اقلام بسته به ذائقه افراد و نوع فرهنگ هر منطقه میتوانند متفاوت باشند. قیمت آجیل یلدایی بر اساس فاکتورهای مختلفی تعیین میشود که از جمله آنها میتوان به میزان کیفیت، تعداد اقلام موجود در آجیل و میزان عرضه بر تقاضا اشاره کرد.