بادام به دلیل دارا بودن سطح بالایی از مواد مغذی، چربی های غیر اشباع، ویتامین ها، و مواد معدنی در خود، یک خوراکی مغزی محسوب می شود. بادام درختی، بر خلاف بادام زمینی، بادامی است که ثمره درخت است. این بادام خود به چند دسته تقسیم بندی می شود. این دانه منبع سرشاری از ویتامین های B و E بوده و علاوه بر این دارای سطح بالایی از مواد معدنی است. اما از آنجایی که هر یک از انواع مختلف بادام با همدیگر تفاوت هایی دارند؛ در انتخاب این آجیل باید دقت کنید. در همین راستا در ادامه ضمن آشنایی با انواع بادام درختی به ذکر وجوه متمایز آن ها خواهیم پرداخت.
آشنایی با انواع بادام درختی
انواع بادام درختی عبارتند از: بادام سنگی، بادام کاغذی، مامایی، ربیع، سفید، منقا و… . اگر میخواهید با انواع این دانه ی ارزشمند بیشتر آشنا شوید ما را دنبال کنید.
بادام پوست کاغذی
بادام پوست کاغذی یکی از آجیل ها جذاب و دوست داشتنی است که پوسته ی چوبی آن نازک است و استحکام پوسته ی اصلی اش را ندارد از این رو با فشار کمی ره سادگی می شکند و دانه اش به راحتی جدا می شود. به همین دلیل خاطر این بادام به بادام پوشت کاغذی معروف است. به این بادام همچنین بادام منقا هم گفته می شود. بادام پوست کاغذی یکی از جذاب ترین خشکبار ایران است و بصورت شور، بوداده و خام در آجیل استفاده شده و از یکی از پرطرفدار ترین آجیل ها می باشد.
بادام مامایی
یکی از انواع بادام، بادام مامایی می باشد که طرفداران و صادرات زیادی هم دارد. درخت بادام مامائی به اصطلاح دیرگل بوده و مقاوت زیادی در برابر آفت ها دارد ولی از طرفی میوه آن زودرس است. پوسته ی آن نیز نسبت به بادام های دیگر نازک تر است.
این نوع بادام در صنایع غذایی به صورت پودر و خلال استفاده شده و در آجیل بصورت شور و خام استفاده می گردد. از بادام مامایی به دلیل چربی خوبی که دارد در تولید صابون و انواع لوازم آرایشی بهداشتی استفاده می شود. منشأ تولید بادام مامایی ایران می باشد که در انواع آجیل با پوست یا بصورت مغز استفاده می شود.
بادام سنگی
بادام سنگی، همان طور که از اسم آن معلوم است دارای پوست مستحکمی می باشد که برای رسیدن به مغز آن حتما باید شکسته شود. یکی از مزیت های درخت بادام سنگی این است که مقاومت خوبی در مقابل کم آبی دارد و به همین دلیل در باغ های کشت دیمکاشته می شود. این بادام بصورت شور و تفت داده شده در آجیل استفاده می شود و همچینین در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوان دارد.
بادام ربیع
این نوع درخت بادام هم مثل بادام مامایی مقاوت زیادی نسبت به آفت و سرمازدیگی دارد. بادام ربیع هم به عنوان آجیل به صورت خام و تفت داده شده مورد استفاده قرار گرفته و علاوه بر این این نوع بادام در شیرینی پزی هم مصرف می شود.
بادام منقا
این نوع بادام نه تنها زودگل است بلکه مغز آن دارای طعمی شیرین، ملایم و خوشمزه ای دارد. بادام منقا دارای رنگ قهوه ای روشن و پوست های نازک است و به راحتی شکسته می شود .
بادام سفید
این نوع بادام بسیار زود گل است و مغز سفید، ترد و خوشمزه ای دارد. از این رو یکی از جذاب ترین انواع بادام نزد مشتریان است. در بازار هم نسبت به انواع دیگر بادام ارزش بیشتری دارد. این نوع بادام بیشتر به عنوان آجیل به صورت خام و تفت داده شده می باشد. همچنین برای تزیین انواع کیک و شیرینی استفاده می شود.
بادام تلخ
درخت این نوع بادام به دلیل مقارن بودن در برابر آفات و امراض به عنوان پایه سایر انواع بادام های شیرین استفاده می شود. این نوع بادام جهت گردافشانی برای از بین بردن آفات سایر درختان و صنایع دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. شاید جالب باشد بدانید که این نوع بادام طبق یک دستورالعمل خاصی شیرین می شود. حتی بوداده ی آن به عنوان آجیل مصرف می گردد که طعم بسیار خوشمزه ایی دارد. از این گذشته از روغن بادام تلخ برای رشد موی سر، مژه و ابرو استفاده می شود.
مقایسه انواع بادام
بادام خواص مهم تری نیز دارد که عبارتند از: کاهش چربی شکم،رفع بیماریهای قلبی،کاهش کلسترول،کاهش التهاب. بنابراین مصرف آن افزایش کیفیت کلی رژیم غذایی و متعادل شدن باکتری های بدن را به همراه دارد. بادام برای کنترل قند خون، مبارزه با سرطان، بهبود وضعیت دندان ها نیز بسیار مفید می باشد. همچنین سرشاز از کلسیم،منیزیم،فیبر است و یکی از منابع مهم پروتئین محسوب می شود. . مصرف بادام برای گیاه خواران به شدت توصیه می شود. در ادامه خواص و ویژگی های انواع بادام را با هم مقایسه می کنیم.
تفاوت بادام مامایی با بادام سنگی
بادام مامایی و سنگی جزو انواع بادام درختی محسوب می شوند. با این تفاوت که بادام مامایی، دیرگل است و در برابر انواع آفت ها از خود مقاومت بالایی نشان می دهد. بادام سنگی نیز از پوست مستحکمی برخوردار می باشد که برای دستیابی به مغز آن لاجرم باید شکسته شود. این بادام همچنین در برابر کم آبی مقاوم می باشد.
بادام مامایی برخلاف سنگی از پوست نازک تری برخوردار است. به همین جهت از این بادام در برخی صنایع غذایی به شکل پودر و خلال شده استفاده می کنند. در حالیکه از بادام سنگی در صنایع دارویی، آرایشی – بهداشتی و غذایی به شکل شور و تفت داده شده استفاده می کنند.
بادام سنگی بهتر است یا کاغذی؟
مهمترین تفاوت های بادام سنگی و کاغذی به عنوان دو نوع بادام درختی، پوسته آن هاست. بادام سنگی از پوسته چوبی بسیار سخت و مستحکم و بادام کاغذی از پوسته چوبی بسیار نازک تشکیل شده است. به همین علت بادام کاغذی از سنگی بهتر است.
چرا که با اندکی فشار دادن به راحتی شکسته نمی شود. برخلاف بادام سنگی که برای شکستن آن نیاز به هاون و وسایل دیگر است. بادام کاغذی نسبت به سایر انواع بادام، محبوبیت بیشتری دارد. این بادام را به شکل شور، بو داده و خام در انواع آجیل به کار می برند.
تفاوت بادام منقا با بادام معمولی
بادام منقا و معمولی از دیگر انواع بادام درختی محسوب می شوند. البته بادام منقا همان بادام کاغذی است و با آن تفاوت زیادی نمی کند. تفاوت آن با بادام معمولی جدا از پوسته نازک آن ها، زودگل بودن این بادام است. ضمن اینکه طعم بادام منقا نیز با بادام معمولی متفاوت است.
طعم شیرین و خوشمزه بادام منقا آن را از بادام معمولی متمایز می گرداند. ضمن اینکه رنگ بادام منقا نیز با بادام معمولی متفاوت می باشد. چرا که این نوع از بادام درختی به رنگ قهوه ای روشن است که با پوسته های نازک به راحتی قابل تشخیص است.
نکته پایانی پیش از خرید
هر یک از انواع بادام درختی، مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. بنابراین تا پیش از خرید بادام، می بایست هر یک از این نکات را در نظر بگیرید. سپس اقدام به خرید کنید. نوع مصرف و نیاز شما می تواند تعیین کننده باشد. به عنوان مثال: بیشتر از بادام پوست کاغذی در آجیل شب یلدا، عید و مراسمات خاص استفاده می کنند.