خشک کردن یكی از قدیمیترین روشهای نگهداری مواد غذایی ست. چراکه از زمانی که انسان ها اولیه با میوه های خشک شده روی درخت ها مواجه شدند و پی بردند که آن میوه ها با وجود این که خشک شده بازهم قابل مصرف بوده و در مواقعی حتی طعم بهتری دارند. از این رو از آن زمان تا کنون خشک کردن یکی از روش های نگه داری غذا به خصوص آجیل های مخلوط محسوب می شود.
با این روش نه تنها طول مدت نگه داری غذا ها و خوراکی ها افزایش می یابد بلکه از آنجایی که حجم آن کاهش می یابد،حمل و نقل و انبار آن نیز آسان تر می شود.
آجیل بو داده بهتر است یا خام؟
مرداد و شهریور ماه به عمل آمدن آجیل و خشکبار مختلف است. نکته قابل توجه این است که این مواد حتما باید در یک محیط سرد و خشک نگه داری شوند و با توجه به تقاضا کم کم بو داده شده و روانه ی بازار شود. با این حال آجیل خام را می توان در سرد خانه تا یک یا دو سال نگه داشت اما آجیل بود داده خیلی زود کهنه می شود و بهتر است ظرف چند هفته مصرف شود زیرا گرما و رطوبت باعث رشد قارچ آفلاتوکسین می شود که قارچی سرطان زاست.
به همین خاطر شرایط نگهداری آجیلها اهمیت زیادی پیدا میکند؛ تفاوتی که بین آجیل بوداده و آجیل خام وجود دارد نمک به کار رفته در آجیل بوداده است. این نمک اضافه شده ممکن است طعم دلپذیر و دوست داشتنی ای به آجیل بدهد اما همان طور که می دانید مصرف بی رویه نمک بموجب بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون می شود.
در حقیقت یکی از دلایل برتری آجیل ها نسبت به تنقلات صنعتی، مغذی بودن آن است پس بهتر است این میان وعده ی سالم را با اضافه کردن نمک، به یک خوراکی مضر تبدیل نکنیم. از این رو توصیه میشود از آجیل خام استفاده کنید و در صورت امکان از خوردن آجیل بوداده پرهیز کنید.
طرز نگه داری از آجیل
آجیل بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا بهخصوص قارچهاست. بنابراین آجیل را تا جایی که امکان دارد باید تازه مصرف شود. هرچقدر آجیل تازهتر باشد کمتر در معرض قارچ آفلاتوکسین قرار می گیرد. این قارچ به شدت سرطان زاست و بیشتر در پسته دیده می شود. به همین دلیل شرایط نگه داری آجیل یک مسئله ی مهم اساسی است. این قارچ بیشتر در محیط های گرم و مرطوب رشد می کند پس بهتر است آجیل را در محیط های خشک و سرد نگه داری شود.
از رنگ و طعم آجیل نیز میتوان بهتازگی آن پی برد. وقتی نگهداری آجیل طولانیتر میشود امکان رشد قارچها در آن افزایش پیدا میکند. به همین دلیل است که آجیلهای وارداتی انتخاب مناسبی محسوب نمیشوند زیرا از زمان تولید تا رسیدن به دست مشتری فرآیند طولانیتری را طی میکنند و به همین علت احتمال رشد میکروبها، باکتریها و قارچها را بیشتر است. از طرف دیگر اغلب آجیلهای وارداتی به علت جلوگیری از فساد، نمک بسیار بالایی دارند و شامل همان گروه آجیلهای بوداده میشوند. بنابراین باید مصرف آنها را محدود کنید.
در کل سعی کنید آجیل را با پوست درون ظرفهای دربسته قرار بدهید. البته در این حالت هم نمیتوانید آجیل را بیشتر از ۶ ماه داخل یخچال نگهداری کنید اما در همین شکل میتوانید آنها را برای ۱ سال در فریزر منزل نگهداری کنید. به خاطر داشته باشید که اگر آنها را از پوستشان جدا کنید، چیزی بیشتر از دو هفته تازه نمیمانند البته به شرطی که آنها را در یک محل خشک و خنک قرار داده باشید.
سعی کنید آجیل و خشکبار را از فروشگاه هایی تهیه کنید که از تازه بودن آن اطمینان داشته و بهترین کیفیت را داشته باشند تا بتوانید در مدت زمان بیشتری آن را مصرف کنید. برای تهیه ی آجیل و خشکبار تازه می توانید سری به فروشگاه اینترنتی برادران حسینی بزنید.