در فصل برداشت زعفران تمامی کشاورزان و تولیدکنندگان در صدد خشک کردن آن برمی آیند. فرآیند خشک کردن زعفران کار سختی نمی باشد، اما نیاز به دقت و توجه دارد. با رعایت درست اصول خشک کردن میتوانیم کیفیت آن را حفظ کنیم. کشور ما از جمله تولید کنندگان برتر زعفران می باشد و همواره مقدار زیادی از زعفران تولیدی ما به کشورهای دیگر صادر می شود. با ما در ادامه باشید تا در مورد خشک کردن زعفران  با شما بگوییم.

انواع روش خشک کردن زعفران

زعفران را با استفاده از روش های مختلف خشک می کنند. استفاده از روش مناسب جهت خشک کردن زعفران می تواند در کیفیت آن تاثیر مستقیم بگذارد. خشک کردن فرآیندی است که در آن رطوبت گیاه گرفته می شود و ماندگاری آن بالا می رود. بنابراین محصول مورد نظر در تمامی فصول سال به راحتی قابل دستیابی می باشد.

زعفران از جمله گیاهان و ادویه هایی است که کاربرد های بسیار زیادی دارد. از زعفران در بسیاری از صنایع بهداشتی، دارویی و غذایی استفاده می شود. زعفران در نقاط مختلفی از کشور ما کاشت و برداشت می شود. زعفران را بعد از برداشت خشک می کنند.

زعفران اگر با روش درست و در زمان مناسب خشک شود می تواند بیشترین میزان رنگ دهی را از خود نشان دهد. خشک کردن زعفران به دو روش سنتی و پیشرفته قابل انجام می باشد که هر کدام از این روش ها تحت شرایط خاصی امکان پذیر می باشد.

بیشتر کشاورزان زعفران، که سال ها تجربه کافی در این زمینه دارند زعفران را به صورت سنتی خشک و وارد بازار فروش می کنند. خشک کردن زعفران باید به صورت کاملا حرفه ای و درست انجام شود، زیرا خشک کردن نادرست این محصول باعث پایین آمدن کیفیت آن می شود.

زعفران در درمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات نیز کاربرد دارد. تنوع کیفیت زعفران و تولید کنندگان این محصول در بازار بسیار زیاد می باشد. تنوع کیفیت زعفران با عوامل مختلفی مثل نحوه چیدن و خشک کردن زعفران مرتبط می باشد.

در بسیاری از مناطق کشور ما زعفران با کیفیت عالی تولید می شود و برای بسیاری از روستاییان و کشاورزان فروش زعفران به عنوان یک منبع درآمد اصلی محسوب می شود. کیفیت از جمله عوامل مهمی است که میزان فروش زعفران و سود آن را تعیین می کند.

روش مکانیزه

با توجه به پیشرفت های بشر در زمینه علم و تکنولوژی و تولید دستگاه های جدید، روش دیگری نیز برای خشک کردن زعفران وجود دارد و آن خشک کردن زعفران با استفاده از جدیدترین دستگاه های روز دنیا می باشد. در این روش فرآیند خشک کردن با سرعت بیشتری انجام می شود.

در این روش دما، رطوبت، حرارت و سایر موارد به صورت اتوماتیک توسط دستگاه قابل کنترل می باشد. روش مکانیزه خشک کردن زعفران زیر نظر کارشناسانی ماهر و باتجربه و با استفاده از تجهیزات روز دنیا انجام می شود.

در روش مکانیزه خشک کردن زعفران به دلیل اینکه سرعت انجام کار نسبت به روش سنتی بیشتر است و همچنین شرایط کنترل دما و رطوبت امکان پذیر است، روشی مناسب تر جهت خشک کردن زعفران محسوب می شود، که ا‌کثر تولید کنندگان سعی می کنند از این روش استفاده کنند. همچنین حجم خروجی در این روش بالاتر از سایر روش ها می باشد. زعفران زمانی خشک می شود که رطوبت آن گرفته شود و هنگام خم کردن شکسته شود و منعطف نباشد.

زعفران ادویه ای گران قیمت است و در غذاهای ملل مختلف و غذاهای اصیل ایرانی کاربرد دارد به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین باید در خشک کردن آن دقت کافی داشته باشیم و از روش های مناسب و درست استفاده کنیم تا در عطر و رنگ آن تغییر ایجاد نشود و همچنین ارزش غذایی  و دارویی خود را حفظ کند.

گلهای زعفران در مزرعه

خشک کردن زعفران به روش سنتی

روش خشک کردن سنتی زعفران به گونه ای است که زعفران ها را در دمای بالا قرار می دهند تا رطوبت آن گرفته شود. در این روش زعفران ها را در سینی و یا در ظرف مناسب در اتاقی با دمای بالا قرار می دهند و بعد از چند ساعت زعفران ها رطوبت خود را از دست داده و خشک می شوند.

اتاق مخصوص خشک کردن زعفران باید تهویه مناسب داشته باشد تا این کار به خوبی انجام شود. می توانیم از چند برگه نیز جهت خشک کردن زعفران استفاده کنیم به این صورت که چند برگه بر روی بخاری با شعله خیلی کم قرار دهیم و زعفران ها را نیز روی آن ها، به این ترتیب در مدت کوتاهی زعفران خشک و آماده می شود.

روش های سنتی خشک کردن زعفران مزایا و معایب خاص خود را دارد. اگر فرد تجربه کافی در این زمینه نداشته باشد می تواند تا حد قابل توجهی کیفیت زعفران را پایین بیاورد.

در این روش مدت زمان خشک کردن نسبت به  روش های دیگر بیشتر است و احتمال خطا و پایین آمدن کیفیت زعفران بسیار بالا است. همچنین کنترل رطوبت و موارد دیگر در این روش به راحتی امکان پذیر نمی باشد. تغییر رنگ زعفران نیز از جمله موارد دیگری است که در این روش احتمال آن وجود دارد.

روش پرسی

یکی دیگر از روش های خشک کردن زعفران روش پرسی می باشد، در این روش زعفران ها را به صورت صاف و بدون فر خوردگی تحت شرایط خاصی خشک می کنند. این روش خشک کردن ظاهری زیبا و مشتری پسند به زعفران می دهد. معمولا بیشتر زعفران های صادراتی به این صورت خشک می شوند. خشک کردن زعفران به روش پرسی هم به صورت سنتی و هم به صورت پیشرفته امکان پذیر می باشد.

مدت زمان خشک کردن زعفران بسته به اینکه از کدام روش استفاده می شود و یا اینکه زعفران چه مقدار رطوبت دارد متفاوت می باشد.

رعایت موارد بهداشتی و تمیز بودن محیط انجام این کار نیز بسیار مهم می باشد. زعفران نه تنها در اکثر غذاها بلکه در انواع دمنوش ها کاربرد دارد. زعفران قدمت تاریخی دارد و از گذشته های دور از این گیاه و خواص آن برای بسیاری از مشکلات استفاده می کردند.

اکثر تولید کنندگان زعفران سعی می کنند، با رعایت تمامی اصول و با بهره گیری از علم کارشناسان ماهر و باتجربه بتوانند کیفیت محصول خود را بالا ببرند، تا از این طریق بازار فروش خوبی را از آن خود کنند.  البته برای خشک کردن سنتی و یا خشک کردن زعفران در خانه نیز دستگاه هایی وجود دارد که بر اساس جریان هوای گرم کار می کنند. در این روش احتمال فاسد شدن و کپک زدن نسبت به روش های دیگر پایین تر است.

زعفران با توجه به نوع برداشت آن به انواع مختلف تقسیم می شود که بالا و پایین شدن قیمت های آن نیز بر همین اساس می باشد. بسته بندی مناسب، کیفیت بالا و قیمت مناسب از جمله فاکتورهای دیگری است که قیمت این کالا را تعیین می کند. مراکز فروش معتبر با رعایت این نکات سعی می کنند رضایت مشتریان خود را جلب کنند و از این طریق میزان فروش و سود مجموعه خود را بالا ببرند.

مطالعه پیشنهادی: “پودر زعفران چیست؟”

نتیجه گیری

بنابراین با توجه به مطالب گفته شده به این نتیجه می رسیم که باید زعفران را با استفاده از روش های مناسب خشک کنیم تا هیچ گونه تغییری در عطر و رنگ آن ایجاد نشود. کیفیت بالای زعفران خود نشان دهنده این است که تمامی مراحل کاشت و برداشت و خشک کردن آن با بهترین شرایط انجام شده است و این موضوع می تواند در بازار فروش زعفران تاثیر مستقیم بگذارد.