توت ها یکی از مفیدترین میوه هایی هستند که استفاده از آن ها برای سلامت بدن بسیار توصیه شده است. خانواده توت ها از تنوع بسیار بالایی برخوردار میباشند که از جمله آن ها میتوان به توت سفید، شاه توت، تمشک، بلوبری و… اشاره کرد. در این میان، توت سفید با توجه به خواص بسیار زیادی که دارد بیشترین میزان مصرف را دارا میباشد. از توت سفید به دو صورت تازه و خشک استفاده میگردد. امروزه از توت خشک علاوه بر میان وعده، برای تزئین روی کیک و شیرینی، طعمدهنده نوشیدنی ها و… استفاده میشود. در ادامه مطلب به خواص توت و ارتباط مصرف توت خشک و دیابت اشاره خواهیم کرد.
توت خشک و دیابت
توت از آن دسته میوه هایی است که برای افراد مبتلا به بیماری دیابت بسیار مفید است. ارتباط میان توت خشک و دیابت از این جهت حائز اهمیت است که قند موجود در این میوه پس از خشک شدن به حداقل میزان خود میرسد؛ بنابراین استفاده از توت خشک به جای قند برای افرادی که قند خون بالایی دارند، بسیار توصیه میشود. بر اساس نظر کارشناسان مواد غذایی، قند موجود در توت خشک ۵۰ درصد کمتر از قند موجود در توت تازه است که این میزان در مقایسه با قند سایر میوه های خشک شده نظیر موز، انجیر، آناناس و… بسیار ناچیز میباشد. با توجه به دلایل فوق، توت خشک و دیابت ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و مصرف این میوه میتواند عامل مهمی در سلامت افراد مبتلا به دیابت باشد.
توت خشک از دیدگاه طب سنتی
به گفته متخصصان طب سنتی، خوردن توت خشک برای درمان سرماخوردگی و بیماری های ریوی بسیار مفید است. اطبای سنتی، طبع این میوه را گرم و تر معرفی کردهاند و معتقدند غذاهایی که دارای طبع گرم هستند تاثیر بهسزایی در میزان سلامتی بدن دارند. رطوبت موجود در توت خشک میتواند رطوبت مورد نیاز مغز را تا حد زیادی تامین کند؛ همچنین توت خشک با دارا بودن فیبر بالا به عنوان دارویی ملیّن شناخته میشود و بهتر است به صورت ناشتا استفاده گردد.
فواید توت خشک
تقویت کننده معده و کبد
توت سفید به دلیل املاح معدنی و ویتامین های موجود در خود نقش زیادی در پاکسازی کبد دارد و برای افرادی که از بیماری زخم معده رنج میبرند بسیار مفید است. به طور کلی توت سفید به عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند و میتوان از آن به عنوان یک میان وعده سالم و مغذی استفاده کرد.
از بین برنده یبوست
توت خشک به دلیل فیبر بسیار بالایی که دارد، نقش مؤثری در از بین بردن مشکلات گوارشی و یبوست دارد؛ بنابراین افرادی که دارای مشکلاتی در هضم و جذب غذا هستند بهتر است مصرف مقدار معیّنی از توت را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
پیشگیری از سرطان
طبق تحقیقات انجام شده بر اساس ویتامین های موجود در توت، این میوه نقش مؤثری در پیشگیری از بروز بیماری سرطان دارد. توت خشک علاوه بر پیشگیری از بیماری سرطان، برای افرادی که دچار این بیماری هستند نیز مفید است.
تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از مهمترین خصوصیات تغذیهای توت، افزایش میزان گلبول های سفید خون و در نتیجه بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن است. با توجه به نقش گلبول های سفید خون در کارکرد سیستم ایمنی، پزشکان مصرف توت خشک را برای تمامی افراد با هر سنی تجویز میکنند.
پیشگیری از کم خونی
از آنجا که توت منبعی غنی از آهن است، برای پیشگیری از کم خونی و فقر آهن بسیار مفید واقع میشود. مصرف روزانه توت خشک برای افرادی که از بیماری کم خونی رنج میبرند بسیار توصیه شده است. از دیگر خواص توت میتوان به رفع سرفه، درمان روماتیسم، تصفیه خون، درمان آسم و… اشاره کرد.
کاهش فشارخون
ویتامین ها و کربوهیدرات موجود در توت خشک، حجم خون در بدن را افزایش میدهند؛ به همین دلیل مصرف توت برای افرادی که دچار بیماری فشار خون هستند بسیار مفید است.
درمان آلرژی
ویتامین C موجود در توت خشک علاوه بر پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوآنزا، نقش قابل توجهی در درمان آلرژی دارد. با توجه به اینکه عوارض بیماری آلرژی بسیار آزاردهنده است، مصرف توت تا حد زیادی در کاهش بروز این علائم مؤثر واقع خواهد شد.
مصرف توت خشک در دوره بارداری
اگرچه توت خشک از مزایای بسیار زیادی برخوردار است اما پزشکان معتقدند که بهتر است زنان باردار از خوردن توت خشک اجتناب کنند؛ زیرا توت خشک در این دوره سبب ایجاد حساسیت هایی میشود که ممکن است به سلامت جنین آسیب برساند. البته مادران باردار پس از وضع حمل میتوانند با خاطری آسوده از این میوه خشک خوشمزه استفاده کنند؛ چرا که املاح و مواد معدنی موجود در توت خشک تاثیر زیادی در افزایش شیر مادر و سلامت و رشد فرزند دارند.
تاثیر توت خشک بر لاغری
معمولا اکثر خوراکی های شیرین، چاقکننده هستند و به همین دلیل بیشتر افراد از خوردن آن ها پرهیز میکنند؛ اما توت خشک اگرچه بسیار شیرین و خوشمزه است ولی به دلیل فیبر بسیار بالایی که دارد باعث کم شدن اشتها میگردد و افراد را تا مدت زمانی طولانی سیر نگه میدارد. این سیری طولانی مدت به عنوان اهرمی برای کاهش وزن افراد استفاده میگردد. فیبر موجود در توت خشک برای کاهش کلسترول خون بسیار مفید است و موجب تسریع هضم غذا میشود. به طور کلی باید گفت که توت خشک به دلیل داشتن چربی های اشباع نشده مانع از چاق شدن افراد میگردد.
مضرات توت خشک
توت خشک درکنار مزایای بسیار زیاد خود، برای افراد گرم مزاج مناسب نمیباشد؛ بنابراین بهتر است افرادی که دارای طبع گرم هستند از خوردن این میوه خشک پرهیز کنند. ابوعلی سینا در یکی از کتاب های خود به این افراد توصیه کرده که یک الی دو ساعت پس از خوردن توت خشک، کمی سکنجبین میل کنند. توجه داشته باشید که افراط در مصرف این میوه میتواند مضر باشد و سبب بروز مشکلاتی نظیر اسهال و دلدرد شود.
با توجه به تمامی فواید و مضرات گفته شده برای توت خشک و همچنین ارتباط توت خشک و دیابت، پیشنهاد میکنیم با توجه به رژیم غذایی مناسب خود، مصرف آن را در برنامه روزانه قرار دهید. به جهت ثبت سفارش توت خشک مرغوب در فروشگاه اینترنتی حسینی، به قسمت خشکبار مراجعه نمایید.
عالی بود، خسته نباشید