بادام سوخته ی گیلانی
بادام سوخته یا بادام آبنباتی، شیرینی خوشمزه و اصیل ایرانی است که با بادام کاراملی تهیه میشود. مشخص نیست که پیشینه این شیرینی به چه زمانی برمیگردد؛ اما از صدها سال پیش تهیه آن در مناطق مختلفی از کشورمان رواج داشته است. این شیرینی سوغات خاص آستانهاشرفیه و رشت است؛ اما در شهرهای دیگر نیز به روشهای مخصوصی آماده میشود. بادامسوخته از نظر شکل ظاهری تا حدی مشابه با سوهان و پولکی است؛ اما در ساختار و مواد اولیه ترکیبات متفاوتی دارد.
از آن جایی که ما ایرانیها عادت به خوردن شیرینیجات در کنار چای و نوشیدنیهای گرم خود داریم، بادام سوخته با ترکیبات مفید خود، بهترین انتخاب برای جایگزینی قند و شکلات خواهد بود. اگر قصد دارید این شیرینی خوشمزه و مغذی را برای میانوعده و میز پذیرایی خود آماده کنید، بهتر است به دنبال روشهای ساده اما ویژه از طرز تهیه بادام سوخته باشید. برادران حسینی در این مطلب دو روش برای آمادهسازی بادام سوخته گیلانی را آموزش خواهد داد.
طرز تهیه
زمانی که نام بادام را میشنویم، به یاد طعم خوش و خواص فوقالعاده از این محصول میافتیم. اما جالب است بدانید از بادام شیرینی خوشمزه با بافتی جذاب تهیه میشود که سوغات استان گیلان است و در بین مردم طرفداران زیادی دارد. درصورتیکه هوس خوردن این شیرینی لذتبخش را دارید لازم نیست به گیلان سفر کنید؛ چرا که در ادامه مطلب دو روش ساده برای آمادهسازی بادام سوخته با عطروطعم لذتبخش را بیان خواهیم کرد.
روش اول طرز تهیه بادام سوخته
در این روش از طرز تهیه بادام سوخته، از وانیل و کنجد در دستور مواد اولیه استفاده میشود.
مواد اولیه
بادام زمینی پوست گرفته ۱ لیوان
روغن جامد یا کره ۱ ق غذاخوری
شکر ۱ لیوان
وانیل ۱.۳ ق چایخوری
کنجد ۱.۳ لیوان
مرحله اول
برای شروع کار طرز تهیه بادام سوخته، ابتدا بادامزمینیهای بدون پوست را به وسیله گوشتکوب به خوبی بکوبید تا شکسته و خرد شوند. در این زمان نیاز نیست که بادامها بیش از حد خرد شوند، تنها کافی است آنها را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.
مرحله دوم
بادامهای خردشده را داخل تابه بریزید و روی حرارت بگذارید. بادامها را کمی تفت دهید تا بو و طعم خامی از آنها گرفته شود. پس از این تابه را کنار بگذارید و منتظر باشید تا خنک شود.
مرحله سوم
زمانی که از خنک شدن بادامها اطمینان حاصل کردید، مقدار وانیل و کنجد موجود در دستور را به آنها اضافه کنید. توجه داشته باشید در صورت تمایل میتوانید هل را نیز به همراه سایر مواد به بادام بیفزایید. در این زمان یک سینی ترجیحاً استیل را با مقداری روغن مایع چرب کنید و کنار بگذارید تا در مراحل بعد به سراغ آن بیایید.
مرحله چهارم
یک تابه نچسب را روی حرارت گاز بگذارید و شکر را درون آن بریزید. سپس بدون این که تفت دهید اجازه دهید دانههای شکر در تابه ذوب و کاراملی شوند. نکته مهم در این زمان هم نزدن شکر است. چنانچه شکر را قبل ذوب هم بزنید، کارامل آماده شده شما شکرک میزند. شما میتوانید برای کمک به ذوب شدن بهتر شکر، تابه را تکان دهید.
مرحله پنجم
زمانی که دانههای شکر ذوب شدند و مایع کاراملی آماده شد، زمان افزودن کره است. کره را به کارامل اضافه کنید و به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید.
مرحله ششم
وقتی کره ذوب شد، بادامها را داخل تابه بریزید و هم بزنید تا به خوبی با سایر مواد ترکیب شوند. تابه را از روی حرارت بردارید و به سرعت داخل سینی که از قبل چرب کردهاید بریزید. نکته مهم و قابل توجه در این مرحله سرعت عمل در ریختن مواد کاراملی داخل سینی است؛ چرا که در غیر این صورت کارامل سفت میشود و مواد به خوبی در سینی قرار نمیگیرند. در ادامه مراحل طرز تهیه بادام سوخته، مواد را به وسیله یک قاشق چرب و گوشتکوب کف سینی بخوابانید تا فرم سینی را بگیرد.
مرحله هفتم
به کمک کاتر یا یک چاقوی چرب و تیز، بادامسوختهها را خط بزنید و به قطعات کوچکتری تقسیم کنید. سپس منتظر بمانید تا شیرینی طی مدت زمان ۳۰ دقیقه در دمای محیط استراحت کند و سفت شود.
مرحله هشتم
لبههای شیرینی را به کمک نوک چاقوی تیز از سینی جدا کنید و در ظرف مورد نظر بچینید. بادام سوخته گیلانی شما آماده است. نوش جان
روش دوم طرز تهیه بادام سوخته
در این دستور گلاب جایگزین افزودنیهای دیگر میشود و عطروطعم جدیدی از بادام سوخته را خواهید داشت.
مواد اولیه
بادام درختی ۱ پیمانه
شکر نصف پیمانه
کره ۲ ق سوپخوری
گلاب ۱ ق غذاخوری
مرحله اول
در اولین مرحله از دومین روش طرز تهیه بادام سوخته، شکر و گلاب را داخل تابه بریزید و ترکیب کنید. سپس تابه و محتویات آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا طی مدت زمان ۱۰ دقیقه محلول بجوشد و رنگ شکر کاراملی شود.
مرحله دوم
بادامها را به مواد کاراملی اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا با مواد یکدست شوند. سپس کره را نیز به ترکیب بیفزایید و ترکیب کنید. در این زمان اجازه دهید مواد با حرارت ملایم بجوشند و به غلظت برسند. توجه داشته باشید شکر باید به رنگ کهربایی درآید.
مرحله سوم
کف یک سینی استیل را با روغن چرب کنید و به وسیله کاغذ روغنی به خوبی بپوشانید. مواد کاراملی را به سینی انتقال دهید و به وسیله یک قاشق بادامها را در سطح سینی به خوبی پخش کنید. توجه داشته باشید در این مرحله سرعت در انجام کار اولویت دارد.
مرحله چهارم
بادام سوخته را دو ساعت کنار بگذارید تا به خوبی خنک شود و به استحکام کافی برسد. در نهایت به وسیله نوک یک چاقو تیز بادام سوختههای آماده شده را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید و داخل ظرف دلخواه خود بچینید. شیرینی خوشمزه شما آماده است. شما میتوانید شیرینی خوشمزه و خوش عطر خود را در ظرف مورد نظر خود بچینید و در کنار یک فنجان چای عزیزان خود را به صرف عصرانهای دلنشین دعوت کنید.
چند نکته مهم در طرز تهیه بادام سوخته
- برای ایجاد ظاهری جذاب در شیرینی خود میتوانید از قالبهای سیلیکونی استفاده کنید. توجه کنید باید قبل انتقال مواد به قالب، سطح آن را به خوبی چرب کرده باشید.
- در صورت نیاز میتوانید کره حیوانی را جايگزين کره یا روغن جامد کنید.
- انتخاب بادام زمینی و بادام درختی به سلیقه خود شما است و هیچ تفاوتی در طرز تهیه بادام سوخته ایجاد نمیکند.
- در صورت علاقه میتوانید سایر مغزها همچون فندق را نیز در مواد اولیه شیرینی خود قرار دهید.
- چنانچه قصد دارید شیرینی بادام سوخته شما رژیمی باشد، دو قاشق عسل را جایگزین شکر موجود در دستور طرز تهیه بادام سوخته کنید.
- استفاده از کنجد، گلاب، هل یا سایر طعم دهندهها در طرز تهیه بادام سوخته اختیاری است. شما میتوانید مقدار هریک از مواد را به دلخواه تغییر دهید و یا به طور کل آن را حذف کنید.
سخن پایانی
در این مطلب به آموزش طرز تهیه بادام سوخته به دو روش متفاوت و آسان پرداختیم. بادام سوخته شیرینی خوشمزه با ظاهری مشابه سوهان است که به دلیل وجود بادام، به عنوان میانوعدهای مقوی شناخته میشود. این محصول شیرینی خاص استان گیلان است و تهیه آن از صدها سال پیش در کشورمان رواج دارد. مواد اولیه این شیرینی بسیار ساده است و معمولا در همه خانهها یافت میشود. شما عزیزان میتوانید با مطالعه این مطلب و صرف مدت زمانی کوتاه این شیرینی خوشمزه را به عنوان میانوعدهای سالم آماده و نوش جان کنید.