امروزه استفاده از دمنوش های گیاهی به خصوص انواع چای ها و دمنوش ها، در بسیاری از مجالس و مهمانی ها دیده می شود. چای ترش یکی از این نوشیدنی های تند و منقبض کننده دهان می باشد که می تواند دارای خواص مفیدی برای سلامتی بدن باشد. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی این نوع چای بپردازیم.
درباره چای ترش
این چای در دنیا به نام های دیگری مانند چای مکه و چای قرمز شناخته می شود. مهد کاشت این گیاه سرخ جنوب شرقی آسیا و آفریقای جنوبی می باشد. گل سرخ رنگی که این چای از برگ های آن گیاه به دست می آید، دارای خواص زیادی می باشد و به دلیل طعم متفاوت طرفداران زیادی نیز دارد.
افراد مختلف این نوشیدنی را به صورت سرد و یا گرم و با مخلوطی از عسل و یا شکر و همچنین افزودنی های دیگر استفاده می کنند. به طور کلی این چای دارای طبعی سرد و خشک می باشد و افرادی که دارای طبعی گرم هستند، به راحتی می توانند برای جلوگیری از عطش این نوشیدنی را میل کنند.
قابل ذکر است که افرادی که دارای طبعی سرد هستند، باید به مقدار کمتری از این نوشیدنی استفاده کنند، چون این نوشیدنی می تواند بر فشار خون آنها تاثیر بگذارد.
معرفی برخی از خواص چای ترش
این چای مانند هر نوشیدنی دیگری دارای فواید و عوارضی برای بدن می باشد. به همین دلیل افراد زیادی با شرایط ویژه می توانند از آن استفاده کنند. ما در اینجا به برخی از فواید اصلی این نوشیدنی اشاره می کنیم.
خواص چای ترش برای کاهش غلظت خون
این نوشیدنی می تواند سرعت ساخت گلبول های قرمز موجود در خون را کاهش دهد و از غلیظ شدن خون جلوگیری کند.
خواص چای ترش برای سنگ کلیه
یکی از تاثیرات خوب این چای، کاهش احتمال ایجاد سنگ در کلیه های افراد مختلف به خصوص کسانی که مستعد آن می باشند، است.
خواص چای ترش برای فشار خون
امروزه با وجود شرایط زندگی مدرن و دغدغه های روانی، خیلی از افراد دارای فشار خون نامنظم و پایین هستند. این افراد سعی می کنند فشار خون خود را با استفاده از داروهای مختلف کنترل کنند.
در این میان افراد مختلف بهتر است قبل از استفاده از داروهای متفاوت شیمیایی از دمنوش های گیاهی مانند این چای استفاده کنند. افراد مختلف با نوشیدن این چای می توانند فشار خون خود را منظم کنند و فشار خون بالا را پایین بیاورند. این چای با افزایش دفعات ادرار در افراد، فشار خون آنها را پایین می آورد.
قابل ذکر است که نامنظم بودن فشار خون، می تواند زمینه ساز ایجاد بیماری های قلبی در افراد با سنین مختلف شود.
خواص چای ترش برای کلسترول موجود در خون
این نوشیدنی دارای آنتی اکسیدان های زیادی است. وجود همین آنتی اکسیدان ها سبب می شود که سطح کلسترول بد موجود در خون کاهش یابد و سطح کلسترول خوب موجود در خون افزایش پیدا کند.
در نتیجه کاهش کلسترول های بد موجود در خون، برخی از بیماری های دیگر مانند بیماری دیابت خون و سطح چربی موجود در خون نیز کنترل می شود و بدین ترتیب افراد از ابتلا به بیماری های زیادی در امان می مانند.
گفتنی است که با وجود کلسترول های بد موجود در خون، چربی های بیشتری در ناحیه دور کمر و شکم افراد مختلف تجمع پیدا می کنند.
خواص چای ترش برای کبد
در قسمت بالا ذکر کردیم که این نوشیدنی دارای آنتی اکسیدان های زیادی می باشد. وجود این آنتی اکسیدان ها در بدن سبب می شود که سلول های زنده بیشتری در بدن باقی بمانند، چون آنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند. در نتیجه بدین گونه بدن سم زدایی می شود و از تجمع چربی ها در بافت های بدن جلوگیری می گردد.
تاثیر چای ترش بر سیستم ایمنی بدن
این چای دارای مقدار زیادی ویتامین cمی باشد. این ویتامین به خوبی می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن بپردازد و باکتری های تجمع یافته در قسمت های مختلف بدن را از بین ببرد. با تقویت سیستم ایمنی بدن، افراد از ابتلا به بسیاری از بیماری ها مانند سرماخوردگی، در امان می مانند. این مورد از جمله خواص چای ترش است.
تاثیر چای ترش بر دستگاه گوارش
خیلی از افراد از بیماری هایی همچون سوء هاضمه، مشکل در هضم غذا، نفخ، یبوست و .. رنج می برند. این افراد می توانند با مصرف یک فنجان از این چای در طول روز این مشکل را رفع کنند. این نوشیدنی می تواند به تحریک روده ها بپردازد و نقش یک داروی ادرارآور را بازی کند. این از جمله خواص چای ترش است.
خواص چای ترش برای رفع عطش
همانطور که گفتیم این چای دارای طبعی سرد و خشک می باشد. به همین دلیل افراد با نوشیدن این چای به طور منظم می توانند عطش و احساس گرمای شدید خود در فصول مختلف را از بین ببرند.
قابل ذکر است که افراد با مصرف این چای به صورت سرد، می توانند بدن خود را سرد کنند و سموم را از بدن خارج کنند.
تاثیر چای ترش بر کاهش وزن
همانطور که می دانیم یکی از علل ایجاد چاقی در قسمت های مختلف بدن، میزان جذب نشاسته و قند می باشد. این چای با تاثیرات خوبی که بر بدن می گذارد، سبب جذب کمتر نشاسته و قند موجود در غذاهای مختلف می شود.
قابل ذکر است که بدن برای جذب قند و نشاسته بیشتر موجود در غذاها به ترشح آنزیم آمیلاژ می پردازد. افراد با مصرف این چای می توانند سبب ترشح کمتر این آنزیم شوند که در نتیجه نشاسته و قند کمتری جذب بدن می شود و افراد روند کاهش وزن را طی می کنند.
گفتنی است که این چای با افزایش دفعات ادرار مانع تورم های حاصل از آب در بدن می شود. همچنین این چای روند سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و به لاغری شکم و پهلوها کمک می کند. پس این از خواص چای ترش است.
تاثیر چای ترش بر یبوست
با توجه به اینکه این چای دارای آنتی اکسیدان های زیاد و البته اثر منقبض کنندگی می باشد، می تواند به خوبی بر روی پوست و جلوگیری از پیری زودرس موثر واقع شود.
آنتی اکسیدان های موجود در این چای به تقویت پوست و مبارزه با رادیکال های آزاد می پردازند. در این میان افراد با استفاده از تاثیر منقبض کننده این چای می توانند از افتادگی و ایجاد چین و چروک در پوست خود جلوگیری کنند. قابل ذکر است که افراد برای استفاده از این تاثیر چای ترش می توانند به دو روش عمل کنند.
در روش اول باید آن را به صورت یک نوع نوشیدنی مصرف کنند و در روش دوم می توانند برگ های این چای را نمناک کنند و برای ساعاتی روی پوست صورت خود بخوابانند تا از تاثیرات آنها بهره ببرند.
تاثیر چای ترش بر دردهای دوران قاعدگی
دوران قاعدگی یکی از سخت ترین دوران زندگی خانم ها می باشد. دورانی که ترشح هورمون ها با اختلال روبرو می شود و دردهای کمری زیادی خانم ها را احاطه می کند.
خانم ها نیز با مصرف این چای در طول دوران قاعدگی، می توانند دردهای خود را کاهش دهند و سطح ترشح هورمون های بدن را تنظیم کنند و از ایجاد اختلالات هورمونی جلوگیری کنند.
مطلب پیشنهادی:”درباره خواص چای نعناع بیشتر بدانید”
عوارض مصرف چای ترش
این چای مانند هر نوشیدنی دیگری باید در حد تعادل مصرف شود. زیرا مصرف بیش از اندازه آن می تواند سبب ایجاد عوارضی برای بدن باشد. در این میان برخی از افراد نیز به طور قطعی نباید از این نوشیدنی استفاده کنند، چون برای آنها دارای عوارض همیشگی می باشد. ما در اینجا به برخی از عوارض تثبیت شده این نوشیدنی می پردازیم.
مضر برای بارداری
مصرف این چای می تواند برای کسانی که به دنبال روش های پزشکی برای به دنیا آوردن فرزند هستند، مضر باشد.
این چای سطح ترشح هورمون استروژن را در افراد مختلف کاهش می دهد. به همین دلیل افرادی که تحت درمان هستند و یا خانم های باردار باید از مصرف آن خودداری کنند تا این نوشیدنی تاثیرات منفی روی مادران یا جنین آنها نداشته باشد.
کاهش بیش از حد فشار خون
در مطالب بالا، تاثیر این چای بر فشار خون را یکی از خواص آن دانستیم. اما افراد باید در مصرف آن حد تعادل را رعایت کنند تا فشار خون آنها بیش از اندازه پایین نیاید.
تداخل با داروهای ضد سرطان
پزشکان مختلف معتقد هستند که این نوشیدنی می تواند با داروهای بیماری سرطان تداخل داشته باشد، پس افراد باید از مصرف این چای خودداری کنند.
روش های مصرف چای ترش
این چای طرفداران زیادی دارد و افراد مختلف آن را به صورت سرد و داغ مصرف می کنند. به همین دلیل به دو صورت تهیه می شود.
روش تهیه چای ترش داغ
روش تهیه چای ترش داغ، مانند بسیاری از نوشیدنی های دیگر می باشد. افراد برای تهیه این نوشیدنی باید به ازای تعداد نفراتی که قصد نوشیدن این چای را دارند، یک فنجان آب روی حرارت بگذارند و اجازه دهند، آب به جوش بیاید.
افراد در مرحله دوم بعد از جوشیدن آب، باید به اندازه یک سوم از فنجان های آب جوش، برگ های این گیاه را به آب جوش اضافه کنند و روی شعله ملایمی دم کنند. زمان مورد نیاز برای دم کشیدن این چای حدود پنج تا هفت دقیقه می باشد. زمان دم کشیدن و همچنین مقدار برگ های اضافه شده برای تهیه این چای، می تواند قابل تغییر باشد، چون این چای باید دارای رنگی سرخ باشد.
روش تهیه چای ترش سرد
در این میان برخی از افراد ترجیح می دهند، این چای را به صورت یک نوشیدنی سرد میل کنند.
در توضیح تهیه این چای به صورت سرد، باید بگوییم که باید مقداری از برگ های این نوشیدنی را در ظرف های آب یخ و یا ظرف های یخ بریزیم و سپس درب آنها را ببندیم تا برگ ها رنگ بدهند و این چای قرمزرنگ آماده شود. افراد باید مخلوط آب سرد و برگ های این چای را به مدت ده تا 12 ساعت در یخچال نگهداری کنند.
مطلب پیشنهادی:”چای و کم خونی چه ارتباطی با هم دارند؟”
معرفی برخی از افزودنی های لذت بخش به چای ترش
خیلی از افراد این نوشیدنی را بدون استفاده از هیچ ماده افزودنی مصرف می کنند. اما بسیاری از افراد نیز ترجیح می دهند، ادویه های مختلف و یا مواد شیرین کننده را به آن اضافه کنند تا طعم این نوشیدنی تغییر پیدا کند.
در این میان از برخی از افزودنی ها می توانند، فواید این نوشیدنی را تشدید کنند تا این چای تاثیر بهتری بر بدن داشته باشند.
استفاده از شکر و عسل در هنگام دم کردن این چای می تواند مزه این نوشیدنی را تغییر دهد و چای را شیرین کند. در این میان برخی از افراد نیز برای بهره گیری از خواص این چای، ترکیبات اثر بخش دیگری مانند زنجبیل، دارچین، میخک، هل و … به این نوشیدنی اضافه می کنند.
بهترین زمان مصرف چای ترش
زمان مصرف این نوشیدنی نیز مانند هر دمنوش گیاهی می تواند در رساندن فواید و عوارض آن به بدن تاثیرگذار باشد.
افراد می توانند به منظور استفاده از خواص آن در مواقع مختلف، البته به مقدار مناسب، از این نوشیدنی استفاده کنند. به طور مثال افرادی که قصد کاهش وزن دارند، بهتر است دو ساعت بعد از وعده غذایی و یا یک ساعت قبل از انجام تمرینات ورزشی از این چای مصرف کنند.
اما به طور کلی افراد مختلف باید هر هشت ساعت یک بار از این نوشیدنی مصرف کنند و بهترین زمان استفاده از آن در وعده صبحانه و قبل و بعد از آن می باشد.
هر چند که بسیاری از افراد در میان وعده های غذایی خود نیز از این چای استفاده می کنند و نمی توانند از مصرف این چای خوش طعم بگذرند.
افراد مختلف با هر شرایطی باید به استفاده از یک تا سه فنجان از این نوشیدنی در طی روز اکتفا کنند. چون مصرف بیش از حد آن می تواند سبب ایجاد عوارض برای افراد در سنین مختلف شود.
همانطور که گفتیم این نوشیدنی دارای خواص زیادی است و روش های تهیه آن نیز مختلف می باشد. اما باید در مصرف آن جنبه تعادل را رعایت کرد. همچنین افرادی که دارای بیماری های خاص هستند، می توانند قبل از مصرف چای ترش با پزشک خود مشورت کنند. امیدواریم این اطلاعات برای شما مفید واقع شود.