نخود ها
خرید نخود
طعم نخودچی یکی از مزههای خاطرهانگیزی است که اکثر افراد را به یاد کودکیشان میاندازد؛ مخصوصا زمانی که در کنار کشمش قرار میگیرد! حتما میدانید که نخود نوعی حبوبات از خانواده لوبیا قرمز و بادامزمینی است. در برخی فرهنگها، به آن لوبیا گاربانزو نیز میگویند. این دانه گیاهی کوچک و گرد، طعم کرهای، آجیلی و بافت خامهای دارد. در این مطلب قرار است راهنمای خرید نخود با کیفیت را با شما در میان بگذاریم. اگر شما هم جزو طرفداران این منبع پروتئین گیاهی هستید، با برادران حسینی همراه باشید.
انواع نخود
در جهان، انواع نخود در دو دسته دسی و کابلی قرار میگیرند. در ایالاتمتحده، اغلب نوع کابلی استفاده میشود که به رنگ خرمایی و کمی بزرگتر از نخود دسی است. در خاورمیانه و هند، گونه دسی بیشتر رایج است. این نخودها کوچکتر، تیرهتر و گردتر از نخود کابلی هستند.
ارزش غذایی نخود
نخود دارای ارزش غذایی قابلتوجهی است. این دانه گیاهی، مقدار متوسطی کالری دارد و در هر یک فنجان (164 گرم) 269 کالری فراهم میکند. حدود 67 درصد از این کالری، از کربوهیدراتها و بقیه از پروتئین و چربی تأمین میشود.
نخود همچنین انواع ویتامینها و مواد معدنی را فراهم میکند و مقدار مناسبی از فیبر را نیز دارا است. خواص یک وعده 1 فنجان (164 گرم) نخود عبارتست از:
-
کالری: 269
-
پروتئین: 14.5 گرم
-
چربی: 4 گرم
-
کربوهیدرات: 45 گرم
-
فیبر: 12.5 گرم
-
منگنز: 74٪ از ارزش روزانه (DV)
-
فولات (ویتامین ب9): 71٪ از ارزش روزانه (DV)
استفاده از نخود به چه شکل است؟
نخود بیشتر بهعنوان نخود خشک یا همان نخودچی مصرف میشود. نخودچی یکی از محبوب ترین خوراکیاهای گیاهی در جهان است و علاوه بر آجیل مخلوط، میتوان آن را به روشهای مختلف برای طیف تقریباً نامحدودی از غذاها استفاده کرد.
نخود را میتوان بهصورت سرد در سالاد پخت و مصرف کرد. همچنین در خورش، فلافل،فاریناتا، حمص، به صورت برشته، ادویهدار و بهعنوان میان وعده قابل استفاده است. نخود نارس اغلب از غلاف چیده شده و بهصورت خام مصرف میشود.
فواید سلامتی نخود
نخود منبع گیاهی پروتئین است. محتوای پروتئین بالای آن، برای کسانی که مایل به مصرف گوشت قرمز در رژیم غذایی خود نیستند، عالی است. همچنین سرشار از فیبر است و به کاهش کلسترول کمک میکند.
پزشکان تغذیه توصیه میکنند برای کمک به پیشگیری از بیماریهایی مانند بیماری قلبی و سرطان، پروتئینهای گیاهی بیشتری مصرف کنید. همچنین نخود منبع خوبی از فیبر، پروتئین و فولات است.
بهترین نوع نخود کدام است؟
نخود ایرانی به چندین نوع مختلف تقسیم میشود که شامل نخود تک خان، نخود دوخان، نخود سه خان و نخود فلافلی است. هر یک از این انواع، ویژگیهای خاص خود را دارند و در اندازهها و اشکال گوناگونی عرضه میشوند. ترکیبات این نخودها با هم متفاوت است، اما از نظر خواص و ارزشهای غذایی تقریباً مشابه هستند و هرکدام کاربردها و ویژگیهای منحصربهفردی دارند. در ادامه به بررسی هر یک از این انواع میپردازیم.
نخود تک خان
نخود تک خان از لحاظ اندازه از سایر انواع نخود بزرگتر است و در بازار به نسبت نخود دوخان و سه خان کمتر یافت میشود. این نوع، به دلیل کمیاب بودن و اندازه بزرگتر، قیمت بالاتری دارد و بهعنوان نخود سایز 10 نیز شناخته میشود. تک خان یکی از باکیفیتترین انواع است و به همین دلیل برای صادرات بسیار مناسب است.
نخود دوخان
نخود دوخان از ترکیب نخودهای سایز 8 و 9 تشکیل میشود. بهطوریکه 50 درصد آن از نخود سایز 8 و 50 درصد دیگر از نخود سایز 9 است. در برخی از مراکز، نخودهای سایز 7 و 8 نیز بهعنوان نخود دوخان به فروش میرسند، اما ترکیب اصلی نخود دوخان از سایز 8 و 9 تشکیل میشود.
نخود سه خان
نخود سه خان از ترکیب نخودهای سایز 7، 8 و 9 ساخته میشود. این ترکیب، معمولاً شامل 50 تا 60 درصد نخود سایز 8 و مابقی نخودها از سایز 7 و 9 هستند. برخی فروشندگان ممکن است به این ترکیب مقدار کمی نخود سایز 6 اضافه کنند که این موضوع بر قیمت نهایی تأثیر میگذارد و میتواند آن را کاهش دهد.
نخود فلافلی
فلافل یکی از غذاهای محبوب در فرهنگ خاورمیانهای خصوصاً جنوب ایران بوده که ماده اصلی آن نخود است. نخود فلافلی از نخودهای سایز 4، 5 و 6 تشکیل شده است. هرچند که مشتریان میتوانند سایز خاصی را نیز سفارش دهند. به دلیل اندازه کوچکتر، نخود فلافلی نسبت به سایر نخودها قیمت ارزانتری دارد.
در زمان خرید نخود به چه نکاتی توجه کنیم؟
شما میتوانید نخود مصرفی سالیانه خود را بهصورت عمده تهیه کنید؛ زیرا بهراحتی قابل نگهداری است. همچنین درصورتیکه نخود خشک در دسترس شما نباشد، میتوانید از کنسرو آن استفاده کنید. اگر نگران تفاوت محتوای غذایی بین نخود خشک و کنسرو شده باشید، برخلاف اکثر سبزیجات کنسرو شده دیگر، نخود هیچ ماده مغذی را هنگام کنسرو از دست نمیدهد. بنابراین انتخاب نوع خشکشده یا کنسرو شده به عهده خریدار است.
نخود خشکشده یا نخودچی را میتوان از قبل بستهبندیشده یا به صورت فله خریداری کنید. در صورت خرید نوع خشک و فله، دانهها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که در ظرف سرپوشیده نگهداری میشوند، کامل، بدون لک و آسیب رطوبتی ندارند.
نخود خشک را میتوان تا 12 ماه در یک ظرف دربسته در مکانی خنک و تاریک در آشپزخانه نگهداری کرد. پس از پختن نخود، میتوان آن را در ظرف دربسته، در یخچال تا سه روز نگهدارید.
بهترین زمان مصرف نخود، حداکثر یک سال پس از زمان خرید است. هرچه مدت زمان بیشتری از برداشت محصول نخود بگذرد، خشکتر شده و دیرتر پخته میشود. نخودهای مانده، برای مصرف به عنوان آجیل و تنقلات مناسب نیستند.
قیمت نخود
قیمت نخود در بازار به عوامل زیادی مانند فصل خرید، نوع سایز دانه، پاکشده یا پاک نشده بودن و خام یا طعمدار بودن آن بستگی دارد. یکی دیگر از عوامل مؤثر بر قیمت نخود این است که آن را بهصورت بستهبندیهای پلمپ شده شرکتی یا بهصورت فلهای خریداری کنید.
نخودهایی که در بستهبندیهای شرکتی به فروش میرسند، پاکشده هستند و نیازی نیست برای تمیز کردن و جدا کردن مواد اضافی آن، وقتی صرف کنید. اما نسبت به نخودهای فلهای قیمت بالاتری دارند. فصل برداشت نخود از اوایل تابستان آغاز میشود تا شهریورماه، بسته به محیط کشت آن، برداشتش طول میکشد. در این زمان، نخود قیمت مناسبتری نسبت به بقیه فصول سال دارد، البته که تازهتر هم هست.
سخن پایانی
نخود یک پروتئین گیاهی مغذی و همهکاره است. این دانه به عنوان منبع مغذی، سرشار از فیبر، پروتئین، فولات و سایر مواد مهم شناخته میشود. شما میتوانید در زمان خرید نخود، آن را بهصورت خشک یا کنسرو و طعمدار و نمکی انتخاب کنید. اضافه کردن نخود به مخلوط آجیل، سالاد، خورشت یا سوپ شما را با دنیایی از طعمهای جدید و لذیذ آشنا میکند.