در زمان خرید آجیل اطلاع از نشانههای فاسد شدن آجیل و بررسی برخی فاکتورها، میتواند در داشتن خریدی مناسب ما را یاری کند. آجیلها دانههایی سرشار از پروتئین، چربی سالم و مواد مغذی هستند که به دلیل خواص فوقالعاده، بهترین انتخاب برای میانوعده در طول روز خواهند بود؛ اما باید توجه داشته باشید این غذای سالم در صورتی میتواند تأثیرات مثبتی را برای بدن ایجاد کند که خود از سلامت کامل برخوردار باشد و در نگهداری آن دقت شده باشد. چنانچه برای خرید آجیل به فروشگاهها میروید و یا مقداری آجیل را از قبل در خانه دارید میتوانید با چند بررسی ساده، سلامت و تازگی محصول را بررسی کنید و از وضعیت آن آگاه شوید. این بررسیها تنها با بوییدن، لمسکردن و خوردن مقدار کمی از دانهها امکانپذیر است و نیازی به ابزارهای خاص ندارد. در ادامه نشانههای فاسد شدن آجیل و روش تشخیص آجیل فاسد را به طور کامل شرح میدهیم.
چگونه آجیل فاسد را تشخیص دهیم؟
مهمترین نشانهها برای تشخیص آجیل فاسد به شرح زیر است:
بررسی ظاهر آجیل
زمانی که برای خرید به فروشگاهها مراجعه میکنید با بررسی شکل ظاهری آجیل و توجه به برخی فاکتورها، میتوانید اطلاعاتی را درباره کیفیت آن به دست آورید. این فاکتورها عبارتاند از:
- تغییر رنگ: هرگونه تغییر رنگ و تیرگی در رنگ آجیل، لکههای تیره و نشانهایی از کپک میتوانند هشداری را در خصوص فاسد شدن آجیل به ما بدهند.
- وجود حشرات: چنانچه آثاری از حشرات زنده یا مرده و حتی فضله آنها در سطح آجیل و یا بستهبندی آن مشاهده کردید از خرید آجیل امتناع کنید.
- کپک: مشاهده هرگونه کپک در سطح آجیل یک هشدار جدی است و نشان از فاسد شدن شدید آجیل خواهد بود.
- پژمردگی: آجیل تازه و باکیفیت دارای ظاهری شاداب است و اثری از چروکیدگی و پژمردگی در آن مشاهده نمیشود. همچنین خشکبودن بیش از حد آجیل نیز میتواند نشانهای از فاسد بودن آن باشد.
بوی آجیل
زمانی که بوی آجیل را استشمام میکنید، باید عطر دلپذیر و اشتهاآور به مشام برسد. بوی کهنگی، رطوبت و بوی تندوتیز مانند رنگوروغن جلا، نشانههای فاسد شدن آجیل خواهند بود.
بافت محصول
بررسی بافت آجیل نیز میتواند تشخیص تازه یا فاسد بودن آن را آسان کند. برای بررسی این مورد تنها کافی است مقداری آجیل را بردارید و موارد زیر را در آن بررسی کنید.
- پوک شدن: آجیل تازه درشت است و نشانههایی از پوکی در بافت آن مشاهده نمیشود.
- نرم بودن: بافت آجیل تازه ترد و شکننده است. چنانچه دانههای آجیل نرم باشند و با فشار دست به حالت خمیری و چسبنده در آیند نشانههایی از جذب رطوبت بالا، رشد میکروبها و در نهایت فساد در آنها وجود دارد.
صدای شکستن
زمانی که دانههای آجیل را با دست میشکنید، باید صدای ترد و واضح به گوش برسد. آجیلهای فاسد در زمان شکستن صدایی خفه و یا نامعلوم دارند.
شناور کردن
شناور کردن آجیل در آب آزمایشی است که به سادگی در خانه قابل اجرا بوده و بهراحتی میتواند در نشخیص آجیل نامناسب به شما کمک کند. دانههای آجیل را درون یک ظرف آب بیندازید، دانههای آجیل به دلیل چگالی بالا باید کف ظرف آب فروروند. درصورتیکه دانههای آجیل روی سطح آب شناور شوند، نشاندهنده فساد آجیل هستند.
طعم و مزه
اگر تشخیص فساد آجیل از شکل ظاهری برای شما سخت است، مقدار کمی از آن را در دهان بگذارید و طعم آن را بررسی کنید. طعم آجیل تازه شیرین و مطبوع است؛ اما در نقطه مقابل، آجیل فاسد طعمی تلخ، ترش و صابونی دارد. اگر هرگونه تلخی و ترشی در زمان خوردن آجیل در دهان خود حس کردید، فوراً آن را از دهان دور بریزید؛ زیرا همه این موارد نشانههای فاسد شدن آجیل هستند.
نکات مهم درباره نگهداری درست آجیل
راهکارهای نگهداری آجیل و خشکبار در منزل متفاوت است ولی دما، رطوبت و محل نگهداری آجیلها مواردی هستند که در حفظ تازگی آن و جلوگیری از فساد بیشترین تاثیر را دارند. نکات مهم برای نگهداری صحیح آجیل به شرح زیر است:
دما و رطوبت
برای حفظ تازگی و جلوگیری از بروز نشانههای فاسد شدن آجیل، باید آن را در محیطی خشک و خنک و دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری کنید. بهترین محدوده دمایی برای آجیل ۱۰ درجه سانتیگراد و بهترین درصد رطوبت، تا ۵۰ درصد توصیه میشود. از نگهداری آجیل در نزدیکی اجاقگاز و یا یخچال امتناع کنید؛ چرا که نوسانات دمایی تأثیرات منفی بر روی آن خواهد گذاشت.
بستهبندی
نگهداری مناسب و انتخاب ظروف بستهبندی باکیفیت نقش مهی را در سلامت آجیل ایفا میکنند. ظروفی که برای نگهداری آجیل انتخاب میشوند، بهتر است بدون هوا باشند تا دانههای آجیل را در معرض هوا و رطوبت قرار ندهند. ظروف نگهدارنده دربدار بهترین انتخاب برای سلامت نگهداشتن آجیل شناخته میشوند. لازم به ذکر است استفاده از کیسهها یا ظروفی که از مواد غیربهداشتی و بازیافتی تولید شدهاند، تأثیر مستقیمی به آلودهشدن آجیل و بهخطرافتادن سلامت آن خواهند داشت.
بعد از مصرف آجیل فاسد چه اقداماتی لازم است
مصرف آجیل فاسد میتواند علائم مسمومیت همچون اسهال، استفراغ و درد را منجر شود و شدت این علائم کاملاً به مقدار آجیل مصرفی بستگی دارد. درصورتیکه آثاری از مسمومیت را پس از خوردن آجیل حس کردید، با انجام برخی اقدامات از تشدید آن جلوگیری کنید.
- نوشیدن مایعات: درصورتیکه در اثر مسمومیت دچار اسهال و استفراغ شدهاید، با نوشیدن مایعات زیاد همچون آب، آبمیوههایی نظیر آب سیب و آبهویج و محلولهای الکترولیت، آب ازدسترفته بدن را تأمین کنید.
- پرهیز از خوردن غذای سنگین: زمانی که به مسمومیت دچار شدید، از خوردن غذاهای سنگین و پرچرب اجتناب و این نکته را تا اتمام علائم مسمومیت رعایت کنید. مصرف سوپ و برنج آبکش به همراه ماست میتواند بهترین انتخاب باشد.
- استراحت: استراحت کافی در این دوره میتواند علائم مسمومیت را کاهش دهد و مسمومیت را دفع کند.
- تماس با پزشک: درصورتیکه به نشانههای فاسد شدن آجیل توجه نکردید و دچار مسمومیت شدید با علائم اسهال خونی و تب بالای ۳۸ درجه شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید تا تجویز دقیق انجام گیرد.
سخن پایانی
نشانههای فاسد شدن آجیل موارد بسیار سادهای هستند که بهراحتی در زمان خرید میتوانید آنها را بررسی کنید. بررسی شکل ظاهری، بوییدن، لمس و خوردن از مهمترین راههای تشخیص فساد آجیل به شمار میرود. وجود هر گونه کپک و یا نشانههای حشره و یا پوک و نرم بودن آجیلها نشاندهنده کهنگی و یا شرایط بد نگهداری آنها است. بهتر است آجیل را در ظرف دربسته و دور از نور خورشید نگهداری کنید. اگر با خوردن آجیل فاسد نشانههایی دچار مسمومیت شدید حتماً با نوشیدن مایعات فراوان و نخوردن غذاهای چرب تا رفع کامل علائم اقدام کنید در صورت بروز تب و یا تشدید علائم حتماً به پزشک مراجعه کنید.