میرزاقاسمی یکی از غذاهای بسیار خوشمزه، قدیمی و اصیل گیلان است که محبوبیت خاصی در بین مردم دارد. این غذا برای اولین بار توسط والی رشت به نام میرزا قاسم خان در زمان ناصرالدینشاه پخته شد. در واقع مواد اولیه ساده و در دسترس این غذا باعث شد تا به سرعت محبوب شود. این غذای شمالی تنها با استفاده از بادمجان، سیر، تخممرغ و گوجه فرنگی تهیه میشود و به همین علت مورد توجه افراد گیاهخوار هم هست. در میرزاقاسمی را میتوان به عنوان وعده اصلی و یا پیشغذا سرو کرد. طرز تهیه میرزاقاسمی بسیار راحت است و طبخ آن به زمان زیادی نیاز ندارد. اگر دوست دارید با دستور پخت این غذا به صورت حرفهای و اصولی آشنا شوید، این مطلب از بلاگ برادران حسینی را تا انتها مطالعه کنید.
دستور پخت میرزاقاسمی
جهت تهیه میرزاقاسمی برای ۴ نفر ابتدا مواد گفته شده را تهیه کرده و روی میز کار خود قرار دهید؛ سپس طبق مراحل گفته شده عمل کنید:
- مرحله اول: یکی از مهمترین مراحل در طرز تهیه میرزاقاسمی که تأثیر زیادی در طعم آن دارد، کباب کردن بادمجانهاست. بادمجانها را به سیخ بکشید و روی شعله پخش کن گاز قرار دهید تا کباب شوند.
- مرحله دوم: برای اینکه میرزاقاسمی طعم دودی داشته باشد، گوجهها را نیز به سیخ کشیده و کباب کنید. اگر به گوجه کبابی علاقهای ندارید میتوانید آن را رنده کرده و بپزید.
- مرحله سوم: پوست گوجه و بادمجان کبابی را تا وقتی که هنوز داغ هستند، جدا کرده و روی تخته آشپزخانه به کمک ساطور خرد کنید.
- مرحله چهارم: سیرها را پوست بگیرید و به کمک ساطور خرد کرده یا رنده کنید.
- مرحله پنجم: مقداری روغن درون تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. سیرها را به روغن داغ اضافه کنید و ۲ الی ۳ دقیقه تفت دهید تا سرخ شود.
- مرحله ششم: بادمجانها را به تابه اضافه کرده و تفت دهید تا عطر سیر به خورد آنها برود.
- مرحله هفتم: مقدار مناسبی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به تابه اضافه کرده و تفت دهید تا طعم مواد به خوبی با هم ترکیب شود.
- مرحله هشتم: گوجههای کبابی یا رنده شده را به تابه اضافه کرده و حرارت گاز را زیاد کنید تا آب گوجهها جمع شود.
- مرحله نهم: بعد از اینکه گوجه و بادمجان به خوبی با هم ترکیب و تفت داده شد، ۱ قاشق رب گوجه فرنگی به آن اضافه کنید. البته برخی افراد در طرز تهیه میرزا قاسمی از رب گوجه استفاده نمیکنند؛ اما افزودن آن باعث خوشرنگتر شدن غذا میشود.
- مرحله دهم: مواد درون تابه را در یک طرف تابه جمع کنید. تخممرغها را در طرف خالی تابه بشکنید و اجازه دهید بپزند. بعد از اینکه تخممرغها پخته شد مواد درون تابه را با هم ترکیب کنید تا یکدست شود.
- مرحله یازدهم: بعد از اینکه مواد به خوبی ترکیب شدند، میرزاقاسمی آماده است. میتوانید این غذا را همراه با نان، برنج کته و یا آبکش در کنار ترشیهای دلخواه میل کنید.
اگر دنبال یه غذای سنتی و خوشمزهاید، حتما مقاله «چگونه یتیمچه درست کنیم؟» رو ببینید. دستور ساده و کامل برای یک غذای لذیذ ایرانی!
نکات تکمیلی و فوتوفنهای طرز تهیه میرزاقاسمی
نکات مهم در طرز تهیه میرزاقاسمی به صورت زیر است:
- برای کبابی کردن بادمجانها علاوه بر اجاق گاز میتوانید از فر و یا آتش نیز استفاده کنید. البته کبابی کردن بادمجان در فر سبب میشود بوی دود نگیرد.
- شمالیها معمولاً در تهیه میرزا قاسمی از رب گوجه فرنگی استفاده نمیکنند؛ چرا که معتقدند طعم آن غالب میشود. اما میتوانید برای خوشرنگ شدن غذا فقط از مقدار خیلی کم رب گوجه استفاده کنید.
- برای تهیه میرزا قاسمی مجلسی میتوانید غذا را در ظرف سرو ریخته و اطراف آن را با مغز گردو، پیاز داغ یا برشهایی از لیمو ترش تازه تزئین کنید.
- یکی از نکات مهم در طرز تهیه میرزا قاسمی که بر مزه آن تاثیر میگذارد، تلخ بودن بادمجانها است. سعی کنید از بادمجانهای شیرین و بدون تخم استفاده کنید اما اگر بادمجانهای شما تخم دارد، بعد از کبابی کردن، آنها را جدا کنید.
- اگر میرزا قاسمی را برای مهمانیها میپزید، آن را به صورت فینگرفود آماده کنید. برای اینکار بعد از آماده شدن میرزاقاسمی، مقادیری از آن را در نانهای تارت ریخته و هر کدام را با مغز گردو، برگ ریحان و یا لیمو ترش تزئین کنید.
- اگر به طعمهای تند علاقه دارید، فلفل قرمز را به ادویههای آن اضافه کنید. تنظیم میزان تندی این غذا کاملاً سلیقهای است.
- برای تهیه این غذا از گوجههای رسیده استفاده کنید تا طعم و رنگ بهتری به غذا بدهد.
- اصلیترین چاشنی استفاده شده در این غذا سیر است، پس به هیچ عنوان مقدار آن را کم نکنید.
- اگر دوست ندارید بادمجان طعم دودی داشته باشد، ابتدا آن را در روغن سرخ کرده و با گوشتکوب بکوبید یا در فر کبابی کنید. اما میرزا قاسمی اصیل شمالی به طعم دودی آن معروف است.
- افرادی که به بادمجان علاقه دارند از طعم میرزاقاسمی نیز استقبال میکنند. اگر جز این دسته از افراد هستید، میتوانید از مقدار بادمجان بیشتری برای پخت این غذا استفاده کنید.
- جهت تهیه میرزا قاسمی برای تعداد افراد بیشتر و یا کمتر، مقادیر ذکر شده در این رسپی را به نسبت افزایش و یا کاهش دهید.
- شمالیها میرزاقاسمی را در کنار غذاهایی همچون باقالاقاتق و ماهی شور سرو میکنند که طعم آن را بینظیر میکند.
- برای اینکه غذا ظاهر بهتر و دلچسبتری داشته باشد، در پایان مرحله پخت، یک عدد تخممرغ را نیمرو کنید و روی آن قرار دهید.
یه دسر خوشطعم و ساده میخوای؟ فرنی بهترین گزینهست! تو مقاله «چگونه فرنی درست کنیم؟» با روش خانگی و راحتش آشنا شو و طعم شیرینی رو تو خونه تجربه کن.
سخن پایانی
در بین غذاهای متنوع شمالی میرزا قاسمی محبوبیت بالایی دارد؛ زیرا علاوه بر طعم فوق العاده در مدت زمان کوتاهی نیز تهیه میشود. با استفاده از بادمجان، گوجه، سیر و تخممرغ میتوانید در ۳۰ دقیقه این غذای خوشمزه را آماده کنید. در این مطلب طرز تهیه میرزا قاسمی و نکات تکمیلی طبخ این غذا شرح داده شد. میتوانید میرزا قاسمی را همراه با نان یا برنج با سبزی و ترشیهای دلخواه نوش جان کنید. با استفاده از تجربه آشپزهای حرفهای و نکات گفته شده در این مقاله میتوانید میرزا قاسمی را در بهترین و خوشمزهترین شکل ممکن تهیه کنید. سؤالات متداول
برای تهیه میرزاقاسمی بادمجان را باید چگونه آماده کرد؟
بادمجانها را باید روی شعله، منقل و یا در فر کبابی کرد. سپس پوستشان را جدا کرده و با گوشکوب له کنید.
آیا میتوان بادمجان را به جای کبابی سرخ کرد؟
بله اما طعم میرزاقاسمی اصیل به بادمجان کبابی است.
میرزاقاسمی با نان خورده میشود یا برنج؟
هر دو حالت امکانپذیر است؛ اما در گیلان این غذا با برنج سرو میشود. در تهران و سایر شهرها گاهی به عنوان پیشغذا و با نان سرو میشود.
میرزاقاسمی غذایی رژیمی و یا گیاهی به شمار میرود؟
بله اگر از تخممرغ استفاده نکنید این غذا کاملاً گیاهی و مناسب رژیمهای وگان است. اگر از مقدار روغن کمی استفاده کنید غذایی سبک و رژیمی خواهد بود.