آموزش تهیه کتلت ترد و لذیذ با نکات کلیدی

make-meat-and-potato-cutlets
فهرست مطالب
مواد اولیه
نام مادهمقدارلینک خرید
گوشت چرخ‌کردهنیم کیلو
سیب‌زمینی3 عدد
پیاز2 عدد
سیر (اختیاری)1 حبه
تخم‌مرغ1 عدد
پودر سوخاری (اختیاری)به مقدار کافیمشاهده محصول
روغنبه میزان لازم
نمک، زردچوبه و فلفل سیاهبه میزان لازمحمشاهده محصول
Rate this post

کتلت یکی از محبوب‌ترین غذاهای خاطره‌انگیز است که هم در کنار نان و هم کنار برنج سرو می‌شود. در سراسر ایران از روش‌ها و مواد اولیه مختلفی برای تهیه کتلت استفاده می‌شود که رایج‌ترین آن‌ها تهیه با گوشت چرخ‌کرده، سیب‌زمینی، پیاز و ادویه‌جات است. در این مطلب به طرز تهیه کتلت پرداخته خواهد شد؛ کتلت یکی از پرطرف‌دارترین و پرمصرف‌ترین غذاها بوده که تا کنون مهمان سفره اغلب ایرانی‌ها شده است. در ادامه شما را با رایج‌ترین روش تهیه کتلت آشنا خواهیم کرد.

روش تهیه کتلت گوشت و سیب‌زمینی

جهت تهیه کتلت مواد اولیه را تهیه کرده و روی میز کار بچینید. در ادامه روش تهیه کتلت گوشت و سیب زمینی را مرحله به مرحله ذکر می کنیم:

مرحله اول

در اولین مرحله از طرز تهیه کتلت ۲ عدد پیاز و ۳ عدد سیب‌زمینی را پوست بگیرید و به خوبی شست‌وشو دهید. سپس هریک را به صورت ریز رنده کرده و آب اضافی آن‌ها را با فشار دادن مواد جدا کنید.

مرحله دوم

در صورت تمایل یک حبه سیر را نیز رنده کرده و به ترکیب سیب‌زمینی و پیاز اضافه کنید. در ادامه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را نیز اضافه کرده و با مواد ترکیب کنید. سپس یک عدد تخم‌مرغ را به مواد اضافه کنید و با استفاده از یک قاشق شروع به‌هم‌زدن کنید. ترکیب را تا جایی هم بزنید که مواد کاملاً یکنواخت شوند. اگر حس کردید که مایه کتلت شل شده است می‌توانید به آن آرد یا پودر سوخاری اضافه کنید.

مرحله سوم

یک دستکش بپوشید و مواد کتلت را به مدت چند دقیقه با استفاده از دست ورز دهید. سپس درب ظرف را ببندید و آن را داخل یخچال بگذارید تا مواد آن استراحت کند. این کار باعث یکنواختی و انسجام مایه کتلت شده و در نهایت منجر به نرم‌تر شدن بافت کتلت و جلوگیری از وارفتن آن خواهد شد.

مرحله چهارم

مقداری روغن داخل تابه بریزید و اجازه دهید به خوبی داغ شود. مقداری از مایه کتلت را بردارید و با دست به آن فرم دهید؛ می‌توانید آن را به صورت گرد یا بیضی درست کنید. کتلت‌ها را داخل روغن بگذارید و اجازه دهید که یک طرف آن‌ها کاملاً سرخ شود‌. سپس با استفاده از قاشق آن را برگردانید و اجازه دهید که طرف دیگر نیز به طور کامل سرخ شود.

مرحله پنجم

کتلت‌های سرخ شده را از روغن خارج کرده و در ظرف مناسب قرار دهید. می‌توانید این غذا را همراه با نان یا برنج در کنار گوجه، خیارشور و انواع سبزیجات میل کنید.

نکات و ترفندهای مهم تهیه کتلت

با وجود این که طرز تهیه کتلت اصلاً پیچیده نیست و همه می‌توانند آن را تهیه کنند؛ اما حتماً برای شما هم پیش‌آمده که کتلت بعضی‌ها به نظر خوشمزه‌تر آمده باشد. همه این خوشمزگی به رعایت نکات و فوت و فن‌های پخت کتلت برمی‌گردد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:

  • نوع ادویه‌ای که به کتلت اضافه می‌کنید کاملاً سلیقه‌ای است و بستگی به ذائقه خودتان دارد. به طور معمول برای مزه‌دار کردن کتلت از ادویه‌هایی چون فلفل سیاه، پاپریکا، پودر سیر، پودر پیاز و سبزی‌های خشک شده استفاده می‌شود.
  • کتلت‌ها باید روی حرارت ملایم سرخ شوند تا به طور کامل وسط آن‌ها بپزد. همچنین برای مغزپخت‌شدن کتلت باید به ضخامت آن نیز توجه کنید. ضخامت کتلت‌ها را در حدی بزنید که نه خیلی نازک و نه خیلی کلفت باشد.
  • یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در طرز تهیه کتلت که اغلب افراد با آن روبه‌رو هستند، وارفتن آن است. وارفتن کتلت معمولاً به خاطر شل بودن مایه آن است. برای پیشگیری از چنین مشکلی پس از رنده‌کردن سیب‌زمینی و پیاز با استفاده از فشار دست یا یک صافی آب آن‌ها را کاملاً خارج کنید. اگر مواد را با هم ترکیب کردید و احساس کردید که کمی شل شده است، مقداری پودر سوخاری، آرد نخودچی یا آرد گندم به آن اضافه کنید.
  • می‌توانید کتلت را با استفاده از سیب‌زمینی پخته شده نیز تهیه کنید. به این منظور سیب‌زمینی‌ها را ابتدا بپزید و پس از رنده کردن به مواد اضافه کنید.
  • در صورت تمایل می‌توانید به مایه کتلت مواد دیگری چون گردو خردشده، زرشک و زعفران دم‌کرده نیز اضافه کنید.
  • پیش از سرخ کردن مواد کتلت ابتدا آن را داخل یخچال بگذارید و به مدت حداقل ۳۰ دقیقه به آن استراحت دهید. این کار باعث یکنواختی و نرم‌تر شدن بافت کتلت پس از پخت خواهد شد.
  • برای پخت کتلت ترجیحاً از پیاز سفید یا زرد استفاده کنید. پیازهای قرمز دارای رطوبت بالایی هستند و می‌توانند باعث شل شدن مایه کتلت و در نتیجه وارفتن آن داخل روغن شوند.
  • برای ترد و خوشمزه‌تر شدن کتلت می‌توانید پیش از سرخ کردن، کتلت را داخل آرد سوخاری بغلتانید.
  • در تهیه کتلت بهتر است میزان گوشت دوبرابر مقدار سیب‌زمینی باشد و تا حد امکان از گوشت‌های کم‌چرب استفاده شود.
  • در صورتی که رژیم لاغری دارید و می‌خواهید از روغن استفاده نکنید می‌توانید کتلت‌های فرم داده شده را داخل سینی بچینید و به مدت چند دقیقه داخل فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. پس از برشته شدن یک سمت کتلت، آن را برگردانید و مجدداً در فر قرار دهید‌. فقط توجه داشته باشید که کف سینی فر را حتماً چرب کنید یا با کاغذ روغنی بپوشانید.

سخن پایانی

کتلت یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای نوستالژی ایرانی است که اکثر ما از کودکی با طعم آن آشنا بودیم. در این مطلب به بررسی طرز تهیه کتلت پرداخته شد. این غذا دستورهای پخت متنوعی دارد؛ اما رایج‌ترین آن کتلت گوشت چرخ‌کرده و سیب‌زمینی است. در دستور پخت این غذا علاوه بر گوشت و سیب‌زمینی از پیاز، ادویه‌جات و در صورت نیاز آرد سوخاری استفاده می‌شود. آماده‌سازی کتلت بسیار آسان بوده و چیزی حدود ۴۵ دقیقه به زمان نیاز دارد. این غذا بسیار خوش‌طعم و خوش‌عطر بوده و علاوه بر جمع‌های خودمانی برای مهمانی‌ها نیز مناسب است.

سؤالات متداول

چرا کتلت وا می‌رود و از هم می‌پاشد؟

دلایل اصلی وارفتن کتلت شل بودن مایه (رطوبت زیاد) و یا کم بودن تخم‌مرغ یا آرد برای چسبندگی است. برای حل این مشکل می‌توانید کمی آرد سفید یا آرد نخودچی به مواد اضافه کنید و یا از تخم‌مرغ بیشتر استفاده کنید. فراموش نکنید که آب سیب‌زمینی و پیاز را کاملاً بگیرید.

برای خوشمزه شدن کتلت چه ادویه‌هایی استفاده کنیم؟

ادویه های مناسب برای کتلت شامل نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر سیر، دارچین، و کمی زیره است.  برای عطر بیشترکتلت می توانید کمی جعفری خردشده یا پیازچه هم اضافه کنید.

چرا کتلت خشک می‌شود؟

زیاد بودن نان خشک یا آرد در مایه و یا سرخ‌کردن با حرارت خیلی زیاد یا مدت طولانی باعث خشک شدن کتلت می‌شود.

چگونه کتلت را ترد و برشته کنیم؟

برای ترد و برشته شدن کتلت بهتر است از سیب‌زمینی خام استفاده کنید و یا پیش از سرخ کردن کتلت‌ها را در آرد و یا آرد سوخاری بغلتانید. سرخ‌کردن در روغن داغ اما با شعله متوسط هم باعث ترد شدن کتلت می‌شود.

چرا مایه کتلت بوی زهم گوشت یا پیاز می‌دهد؟

به دلیل استفاده از گوشت مانده یا بی‌کیفیت یا استفاده زیاد از پیاز کتلت بوی زهم گوشت یا پیاز می‌گیرد برای حل مشکل می‌توانید ادویه‌های مناسب را اضافه کنید و آب پیاز را کاملاطرً بگیرید. راه دیگر رفع این بو افزودن کمی آب‌لیمو یا گوجه‌فرنگی رنده‌شده به مایه است.

تصویر نویسنده: تحریریه برادران حسینی
نویسنده: تحریریه برادران حسینی

تیم تحریریه برادران حسینی، بهترین و به‌روزترین اطلاعات در حوزه آجیل، خشکبار و انواع خوراکی‌های مغذی را در اختیار شما کاربران عزیز قرار می‌دهد. می‌توانید علاوه بر خرید آجیل باکیفیت، طرز تهیه انواع خوراکی‌ها را بیاموزید.

مقالات پیشنهادی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *