مزایا و مضرات قهوه چیست؟

مزایا و مضرات قهوه چیست؟
فهرست مطالب

مزایا و مضرات قهوه

فواید و مضرات قهوه چیست؟ اگر علاقه زیادی به خوردن قهوه دارید باید در مورد فواید و مضرات آن نیز بدانید. قهوه یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین نوشیدنی‌های جهان است که به دلیل طعم خوب و تأثیراتی که روی افزایش انرژی دارد، توانسته طرف‌داران زیادی پیدا کند. بسیاری از افراد برای بهبود کیفیت زندگی و رفع خستگی و خواب‌آلودگی آن را به صورت روزانه مصرف می‌کنند.

 اما باید بدانید در کنار فواید زیادی که قهوه دارد مصرف آن مخصوصاً بیش از حد استاندارد می‌تواند مضرات و زیان‌هایی نیز داشته باشد. اگر می‌خواهید به صورت روزانه از این نوشیدنی استفاده کنید باید با فواید و مضرات قهوه آشنا شوید که در ادام همراه با برادران حسینی بیشتر در مورد آن برای شما صحبت می‌کنیم.

فواید قهوه چیست؟

در ابتدا درباره فواید قهوه برای شما توضیح می‌دهیم. اگر علاقه زیادی به مصرف قهوه به صورت مرتب و حتی چند مرتبه در روز دارید می‌توانید با اطلاع از فواید آن با اطمینان بیشتری این نوشیدنی را استفاده کنید. اصلی‌ترین فواید قهوه عبارت‌اند از:

  • افزایش سطح هوشیاری و انرژی
  • بهبود عملکرد فیزیکی
  • کاهش قند خون
  • محافظت از کبد
  • بهبود عملکرد مغزی
  • کمک به کم کردن وزن

 افزایش سطح هوشیاری و انرژی

قهوه حاوی مقدار زیادی کافئین است که این ماده به عنوان یک محرک قوی عمل کرده و از خواب‌آلودگی جلوگیری می‌کند. به همین دلیل مصرف روزانه قهوه مخصوصاً در صبح زود سطح هوشیاری و انرژی را بالا می‌برد.

 بهبود عملکرد فیزیکی

کافئین موجود در قهوه باعث افزایش سطح آدرنالین می‌شود، در نتیجه مصرف قهوه شرایط فیزیکی بدن را بهبود بخشیده و به شما در افزایش جنب‌وجوش و کسب انرژی لازم برای انجام کارهای روزانه کمک می‌کند. البته در صورتی که این ماده بیش از حد طبیعی مصرف شود ممکن است شما با مضرات قهوه مثل تپش شدید قلب روبرو شوید.

 کاهش قند خون

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد خوردن قهوه خطر ابتلا به بیماری دیابت را کاهش می‌دهد. قهوه باعث بهبود حساسیت به انسولین شده و در نتیجه تأثیر مثبتی روی کاهش سطح قند خون می‌گذارد.

 محافظت از کبد

طبق نظر محققان، مصرف قهوه به اندازه و در حد اعتدال، باعث جلوگیری از ابتلا به برخی بیماری‌های کبدی از جمله سیروز کبدی یا کبد چرب می‌شود.

بهبود عملکرد مغزی

مصرف قهوه تأثیر مثبتی روی عملکرد مغز می‌گذارد؛ به عبارتی با خوردن قهوه می‌توان از ابتلا به برخی بیماری‌های عصبی مثل پارکینسون یا آلزایمر در سنین پیری در امان ماند.

 کمک به کم کردن وزن

یکی دیگر از فواید قهوه که در پزشکی نیز اثبات شده کمک به کاهش وزن است. کافئین موجود در قهوه باعث بالا بردن متابولیسم بدن شده و در نتیجه کمک شایانی به سوزاندن چربی‌ها می‌کند. شما می‌توانید قبل از پیاده‌روی یا ورزش از قهوه برای کاهش وزن سریع‌تر کمک بگیرید.

مضرات قهوه کدام است؟

در کنار فواید زیاد، مصرف قهوه ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. در این قسمت می‌خواهیم در مورد مضرات قهوه برای شما صحبت کنیم تا با اطلاع از آن، احتیاط بیشتری در مصرف این ماده کنید. البته دقت داشته باشید که ضررهای قهوه بیشتر شامل حال کسانی می‌شود که در مصرف آن زیاده‌روی می‌کنند:

  • بالا رفتن فشار خون
  • اختلالات گوارشی
  • اعتیاد به کافئین
  • افزایش استرس و بی‌قراری
  • افزایش احتمال ابتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر
  • کاهش قدرت باروری آقایان
  • پوکی‌استخوان

 بالا رفتن فشار خون

مصرف بیش از اندازه کافئین و نوشیدنی‌های حاوی کافئین مثل قهوه باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود. این ماده سبب تحریک سیستم عصبی و افزایش ترشح هورمون‌های استرس می‌شود که این موضوع نیز فشار خون را افزایش می‌دهد.

 اختلالات گوارشی 

اگر در طول روز بیشتر از ۳ بار قهوه مصرف می‌کنید باید بدانید که ممکن است پس از گذشت مدتی دچار اختلالات گوارشی مثل سوزش سر دل، سوءهاضمه و افزایش رفلاکس اسید معده شوید. اختلالات و مشکلات گوارشی با مصرف قهوه با معده خالی بیشتر می‌شوند.

 اعتیاد به کافئین 

یکی دیگر از مضرات قهوه را می‌توانیم اعتیاد به کافئین معرفی کنیم. خوردن مداوم قهوه باعث اعتیاد به کافئین داخل آن شده و قطع ناگهانی آن باعث بروز علائمی مثل تحریک‌پذیری، سردرد و خستگی دائم می‌شود.

مضرات قهوه کدام است؟

افزایش استرس و بی‌قراری

اگر در مصرف قهوه زیاده‌روی کنید کافئین موجود در آن باعث افزایش استرس، اضطراب و بی‌قراری می‌شود. این موضوع در طولانی مدت به قلب نیز آسیب‌زده و تپش قلب و مشکلات جسمی را افزایش می‌دهد. کافئین باعث افزایش برخی هورمون‌های ایجادکننده استرس مثل کورتیزول می‌شود و در نتیجه برای افراد مبتلا به اختلال اضطراب و استرس مناسب نیست.

 افزایش احتمال ابتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر

یکی دیگر از مضرات قهوه را می‌توانیم ابتلا به برخی بیماری‌های روده و گوارشی معرفی کنیم. مصرف قهوه تأثیر منفی روی دستگاه گوارش می‌گذارد. این ماده باعث تحریک ماهیچه‌های روده شده و انقباضات آن را افزایش می‌دهد، همین موضوع نیز باعث حرکات مداوم روده و ابتلا به بیماری سندروم روده تحریک‌پذیر می‌شود.

کاهش قدرت باروری آقایان

طبق تحقیقات انجام شده، زیاده‌روی در مصرف قهوه باعث کاهش کیفیت اسپرم و در نتیجه ایجاد تأثیر مخرب روی قدرت باروری مردان می‌شود. به عبارتی مردانی که در روز بیشتر از ۳ فنجان قهوه می‌خورند نسبت به افراد دیگر حتی افراد الکلی و سیگاری بیشتر در معرض کاهش کیفیت اسپرم هستند.

 پوکی‌استخوان

اگر در خوردن قهوه زیاده‌روی کنید این کار باعث کاهش کلسیم بدن می‌شود. هنگامی که میزان کلسیم استخوان‌ها از حد طبیعی کمتر شود، این موضوع پوکی‌استخوان را به همراه می‌آورد. به عبارتی کافئین موجود در قهوه سبب دفع کلسیم از طریق ادرار شده و احتمال ابتلا به پوکی‌استخوان را مخصوصاً در میان‌سالان افزایش می‌دهد.

میزان مجاز مصرف قهوه در روز

بعد از اینکه در مورد فواید و مضرات مصرف قهوه دانستید باید بدانید که با مصرف قهوه در حد مجاز می‌توانید از فواید آن بهره‌مند شوید. به عبارتی نیاز است تا همه افراد میزان مجاز مصرف قهوه در طول روز را رعایت کنند. به طور تقریبی میزان مجاز این نوشیدنی در طول روز حدوداً ۳۰۰ میلی‌گرم است.

 به عبارتی خوردن روزانه سه فنجان قهوه برای بدن ضرری ندارد و باعث ابتلا به بیماری‌ها نمی‌شود. اما اگر از این حد مجاز فراتر بروید ممکن است به بیماری‌ها و مشکلات جسمی و روحی مختلف مبتلا شوید. البته اگر بیماری خاصی دارید؛ مثلاً مبتلا به فشار خون، رفلاکس گوارشی، بیماری‌های قلبی یا کم‌خونی هستید توصیه می‌کنیم درباره میزان مجاز مصرف این نوشیدنی با پزشک خود مشورت کنید تا او به صورت تخصصی شما را راهنمایی کند.

چه افرادی نباید در مصرف قهوه زیاده‌روی کنند؟

همان‌طور که درباره خواص و مضرات قهوه اطلاع پیدا کردید این ماده در کنار داشتن خواص زیاد ممکن است عوارض مختلفی نیز داشته باشد. اما چه افرادی نباید در خوردن قهوه زیادی روی کنند؟ در این مورد باید بگوییم کافئین موجود در قهوه با برخی داروها مثل داروهای افسردگی، داروهای تیروئید، آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای سوزش معده و سیپروها تداخل دارد.

 به همین دلیل اگر از داروهای ذکر شده استفاده می‌کنید بهتر است تا زمان بهبودی کامل، مصرف قهوه را قطع کرده یا میزان آن را به حداقل برسانید. همچنین برای کودکان و نوجوانان و خانم‌های باردار نیز مصرف قهوه بیش از حد استاندارد جایز نیست. بهتر است زنان باردار در روز بیشتر از ۲۰۰ میلی‌گرم و نوجوانان بیشتر از ۱۰۰ میلی‌گرم از این نوشیدنی مصرف نکنند.

سخن پایانی

در این مقاله برای شما در مورد مزایا و مضرات قهوه صحبت کردیم. اگر می‌خواهید از تمام فواید این نوشیدنی خوش‌طعم بهره‌مند شوید بهتر است در مصرف آن زیاده‌روی نکرده و آن را در اندازه مجاز استفاده کنید.

 همچنین قبل از خرید و استفاده در مورد میزان کافئین انواع قهوه‌ها تحقیق کرده تا اگر مصرف قهوه‌های پر کافئین برای شما مجاز نیست نوع کم کافئین آن را تهیه کنید. به‌طورکلی برای افرادی که مشکلات گوارشی یا مشکلات روحی مثل استرس و اضطراب ندارند خوردن سه فنجان قهوه مشکلی ایجاد نکرده و عوارضی به همراه ندارد.

مقالات پیشنهادی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *