زمانی که در خانه هستید و فکر پخت نان و شیرینی خوشمزه به سرتان میزند، یادگیری طرز تهیه نان شیرمال خانگی و پخت آن، میتواند بهترین گزینه باشد. نان شیرمال یکی از انواع نانهای خوشمزه ایرانی است که طرفداران زیادی را در بین عموم دارد. این نان از لحاظ ظاهری مشابه با فطیر است و تنها تفاوت آنها استفاده از آب برای درست کردن خمیر فطیر و در مقابل استفاده از شیر برای آمادهسازی خمیر نان شیرمال است. نان شیرمال به طور آماده در فروشگاهها موجود است اما پخت آن در خانه درحالیکه عطر این نان در فضا پیچیده، لذت دیگری دارد. همچنین مصرف نان شیرمال داغ در وعدههای صبحانه در کنار پنیر، خیار، گوجه و مغزیجات، میتواند برای یادگیری طرز تهیه این نان وسوسهانگیز باشد. شما میتوانید با مطالعه این مطلب با طرز تهیه نان شیرمال خانگی آشنا شوید و آن را برای وعدههای صبحانه خانواده و یا میانوعده برای کار و مدرسه آماده کنید.
طرز تهیه نان شیرمال خانگی
تصمیم به یادگیری پخت نانهای خوشمزه برای صبحانه، میتواند تصمیمی هیجانانگیز و فوقالعاده برای لذت بردن از وعده صبحانه یا میانوعدهها باشد. شما میتوانید با یادگیری طرز تهیه نان شیرمال خانگی بهترین نان را با مواد اولیه باکیفیت مهمان سفرههایتان کنید.
مواد اولیه نان شیرمال خانگی
مواد اولیه | مقدار |
شیر ولرم | یک لیوان |
آب ولرم | یک لیوان |
تخم مرغ | یک عدد |
شکر | یک قاشق مرباخوری |
آرد | پنج لیوان |
روغنمایع | ۱.۴ لیوان |
خمیرمایه فوری | یک قاشق مرباخوری |
کنجد و سیاهدانه | به مقدار لازم |
زعفران دمکرده | ۳ قاشق غذاخوری |
پودر هل | نصف قاشق چایخوری |
طرز تهیه نان شیرمال خانگی
- مرحله اول
یکی از مهمترین اقدامات برای پخت انواع نان و شیرینی، تهیه خمیر آن است. زمانی که تمامی مراحل آمادهسازی خمیر را به درستی انجام دهید، میتوانید منتظر یک نتیجه فوقالعاده باشید. برای شروع کار پخت نان شیرمال، ابتدا آرد را الک کنید تا بافت آن لطیف و سبک شود. سپس تخممرغها را در کاسهای بشکنید و به خوبی هم بزنید. در ادامه شیر، آب گرم، خمیر مایه، شکر، روغن و پودر هل را به تخممرغها اضافه کنید و مجدد هم بزنید تا رنگ مایع کرم رنگ شود. در این زمان باید آرد را به مواد اضافه کنید. برای این کار باید توجه داشته باشید که آرد را به صورت تدریجی به مایع اضافه کنید؛ چرا که افزودن به یکباره آن موجب گلوله شدن آرد و باز نشدن ذرات آن از یکدیگر خواهد شد. پس از افزودن تمام آرد، نوبت به ورز دادن میرسد. خمیر را تا زمانی که به سفتی خمیر نانواییها نرسیده ورز دهید. درصورتیکه خمیر شل بود مقدار آرد آن را اضافه کنید. اما چنانچه خمیر شما سفت شد میتوانید از شیر و آب ولرم کمک بگیرید. ظرفی را آماده کنید و سطح آن را روغن بزنید تا کمی چرب شود. خمیر را داخل ظرف بگذارید و روی آن را با سلفون بکشید و اجازه دهید چند ساعت در فضای محیط استراحت کند. این کار باعث افزایش دو برابری حجم آن خواهد شد. فقط توجه داشته باشد رها کردن خمیرها برای ساعات طولانی ممکن است باعث ترششدن آن شود.
- مرحله دوم
پس از گذشت زمان مدنظر، خمیر را به صفحه کار برگردانید و به آرامی آن را ورز دهید تا هوای اضافه آن گرفته شود. در این مرحله توجه داشته باشید که ورز دادن بیش از حد خمیر موجب برگشتن آن به حالت قبل از استراحت میشود و در نهایت بافتی سفت را در نان شما به وجود میآورد. حالا نوبت به فرم دادن خمیرها رسیده است. دستهای خود را با روغن چرب کنید تا خمیر به آنها نچسبد. خمیر نان را به سه دایره مساوی تقسیم کنید و با استفاده از یک وردنه که آن را چرب کردهاید، سطح نانها را صاف کنید.
- مرحله سوم
در ادامه مراحل طرز تهیه نان شیرمال خانگی، نوبت به پخت نانهای شیرمال میرسد. برای این کار سینی فر را چرب کنید و نانها را روی آن بچینید. اما قبل از قرار دادن سینی در فر باید مایع رومال را آماده کنید و روی سطح نانها بزنید. برای تهیه این رومال زرده یک تخممرغ را با کمی روغن، زعفران دمکرده و دو قاشق غذاخوری شیر ترکیب کنید. از موادی که آماده کردهاید با فرچه مخصوص بردارید و سطح نانها را به آن آغشته کنید. در نهایت میتوانید مقداری کنجد یا سیاهدانه را بر حسب سلیقه روی سطح نانها بریزید. فر را قبل از قرار دادن سینی در آن روی دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد تنظیم و روشن کنید تا گرم شود. سپس سینی را درون فر بگذارید و اجازه دهید برای ۲۰ دقیقه به خوبی بپزد. ۵ دقیقه آخر هم میتوانید با روشن کردن شعله بالا، سطح نان خود را طلایی کنید. پس از انجام تمام مراحل بالا، نان شیرمال خانگی شما آماده است. نوش جان
فوتوفن طرز تهیه نان شیرمال خانگی
- برای استراحت خمیر، حتماً آن را در دمای محیط بگذارید تا دوبرابر شود. هوای سرد موجب سفت شدن بافت خمیر میشود.
- برای آمادهسازی خمیر بهتر است ابتدا آن را با همزن هم بزنید و سپس از دستها برای ورز دادن آن کمک بگیرید.
- از شیر و آب ولرم در طرز تهیه نان شیرمال استفاده کنید.
- برای طرز تهیه نان شیرمال خانگی در این روش از پودر خمیر مایه فوری استفاده کردیم که در تمامی فروشگاههای لوازم قنادی موجود است.
- دقت داشته باشید خمیرمایه که برای پخت نان استفاده میکنید تازه باشد و زمان مصرف آن نگذشته باشد.
- برای پف کردن نان بههیچوجه از بیکینگپودر استفاده نکنید؛ چرا که این پودر مخصوص انواع کیک و شیرینی است.
- چنانچه قصد دارید روی نانها براق شود، سطح آن را با کره رومال کنید.
سخن پایانی
یکی از لذتبخشترین آیتمها در وعده صبحانه، نان تازه و گرم است که با یادگیری طرز تهیه نان شیرمال خانگی، در این مطلب قابل اجرا خواهد بود. نان شیرمال یکی از انواع نانهای پرطرفدار ایرانی است که با شکل ظاهری جذاب و طعم فوقالعاده در میان مردم محبوبیت دارد. این نان به راحتی با چند قلم مواد در خانه قابلیت آمادهسازی را دارد و لذت پخت نانی تازه را برای شما ایجاد میکند. ما در این مطلب آموزشی آسان از طرز تهیه نان شیرمال خانگی را برای دوستداران این نان آموزش دادیم.