شربت خاکشیر
از دیرباز تا به امروز شربت خاکشیر جایگاه ویژهای در بین نوشیدنیهای ایرانی دارد. در روزهای گرم تابستان نوشیدن یک لیوان از این شربت خوشمزه میتواند خنکی و تازگی بهار را به جسم و روح شما هدیه کند. طرز تهیه شربت خاکشیر برای گرمای تابستان دستورالعملی ساده است که میتوانید بهراحتی آن را در منزل اجرا کنید و در کمترین زمان ممکن نوشیدنی موردنظر خود را آماده کنید.
برای تهیه این شربت، روشهای متنوعی وجود دارند که هر یک از آنها طعم و مزهای خاص و منحصربهفرد را برای شما به ارمغان میآورند. در ادامه همراه با برادران حسینی، چند مورد از محبوبترین طرز تهیههای شربت خاکشیر را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد.
شربت خاکشیر و آبلیمو
شربت آبلیمو به همراه خاکشیر یکی از آسانترین و خوشمزهترین شربتهای خانگی است که طبق دستور زیر آماده میشود.
مواد لازم:
- لیموی تازه 3 عدد
- خاکشیر 5 قاشق غذاخوری
- آب 4 پیمانه
- شکر 1 پیمانه
- گلاب 2 قاشق غذاخوری
- یخ
- گل محمدی و تکههای لیمو (برای تزیین)
طرز تهیه:
- خاکشیر را در یک کاسه ریخته، روی آن آب بریزید و با قاشق هم بزنید. بعد از تهنشین شدن دانههای خاکشیر، به آرامی آب کاسه را خالی کنید. سپس دوباره در آن آب بریزید و این کار را چند بار تکرار کنید تا دانههای خاکشیر بهطور کامل تمیز شوند.
- بعد از شستن خاکشیر، برای آخرین بار روی آن آب بریزید و اجازه دهید چند ساعت در آب بماند؛ سپس آب را خالی کنید.
- شکر را در یک قابلمه کوچک بریز و یک پیمانه آب به آن اضافه کنید. سپس قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید تا شکر در آب حل شود. جوشاندن شکر باعث میشود طعم شربت شما شیرینتر و خوشمزهتر شود. اگر از عسل استفاده میکنید، آن را در یک پیمانه آب گرم حل کنید.
- آبلیموهای تازه را بگیرید و آن را به همراه محلول شکر، گلاب و خاکشیر به آب سرد اضافه کنید و هم بزنید.
- مزه شربت را بچشید و در صورت تمایل مقدار ترشی یا شیرینی آن را تنظیم کنید. سپس یخ، گل محمدی یا تکههای لیمو را به دلخواه به آن اضافه کنید.
شربت خاکشیر و گلاب
این شربت خوش عطر و پرخاصیت، یکی از محبوبترین نوشیدنیهای تابستانی است که بهصورت زیر میتوانید آن را آماده کنید.
مواد لازم:
- شکر ۱ پیمانه
- آب ولرم 4 پیمانه
- خاکشیر ½ پیمانه
- گلاب ۲ قاشق غذاخوری
- تخم شربتی ½ پیمانه (در صورت تمایل)
- یخ
طرز تهیه:
- دانههای خاکشیر را چند بار بشویید تا کاملاً تمیز شوند. سپس آنها را چند ساعت در آب بخیسانید و بعد آب ظرف را خالی کنید.
- شکر را در آب ولرم ریخته و مخلوط کنید تا راحتتر در آب حل شود.
- بعد از آماده شدن محلول شکر، آن را در یخچال بگذارید تا خنک شود. سپس دانههای خاکشیر و گلاب را به آن اضافه کنید.
- شربت را بچشید و مقدار شیرینی آن را به سلیقه خود تنظیم کنید.
- شما میتوانید در کنار خاکشیر، به شربت خود تخم شربتی نیز اضافه کنید. خاکشیر و تخم شربتی دو گزینه عالی برای تهیه شربتهای خنککننده در تابستان محسوب میشوند که برای آبرسانی بدن بسیار مفید هستند.
- چند تکه یخ به شربت اضافه و پس از سرد شدن نوش جان کنید.
شربت خاکشیر و زعفران
شربت خاکشیر و زعفران یکی از خوشرنگترین و پرطرفدارترین انواع شربت ایرانی است که در بسیاری از مجالس و دورهمیها برای پذیرایی استفاده میشود. شما میتوانید این شربت بینظیر را با دستور زیر آماده کنید.
مواد لازم:
- خاکشیر ½ پیمانه
- گلاب 2 تا 3 قاشق غذاخوری
- شکر 1 پیمانه
- لیموترش ۲ عدد
- زعفران به مقدار لازم
- آب 4 پیمانه
- تخم شربتی (در صورت تمایل)
طرز تهیه:
- خاکشیر را به همراه مقداری آب در یک کاسه بریزید.
- بعد از چند دقیقه که دانههای خاکشیر کمی گلوله شدند، آنها را با چنگال هم بزنید و از هم باز کنید تا تهنشین شوند. سپس آب کاسه را خالی کرده و دوباره آب بریزید.
- یک کاسه دیگر بردارید و بعد از گذشت چند دقیقه خاکشیر را از کاسه اول به آرامی در ظرف دیگر بریزید و انتهای کاسه اولی را دور بریزید. این کار را چند بار تکرار کنید تا در آخر ته ظرف حاوی خاکشیر شفاف و تمیز شود.
- اگر میخواهید از تخم شربتی استفاده کنید آنها را نیز در کاسه دیگری بریزید و به همان روش قبلی عمل کنید تا کاملاً تمیز شوند و گرد و غبار آنها شسته شود.
- یک پیمانه شکر را با یک پیمانه آب در قابلمه کوچکی بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر در آن حل شود و شربت غلیظی به دست بیاید.
- 2 قاشق گلاب را در قابلمه بریزید و بگذارید چند جوش بخورد. سپس حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید تا خنک شود.
- زعفران را دم کنید و به محلول شکر اضافه کنید. مقدار زعفران به سلیقه شما بستگی دارد که میخواهید رنگ آن زیاد یا کم باشد.
- خاکشیر و تخم شربتی را در یک پارچ بریزید و شربت شکر را با مقدار معینی آب به آنها اضافه کنید.
- طعم و رنگ شربت را چک کنید و آن را تنظیم کنید. سپس درون پارچ چند تکه یخ بیندازید و صبر کنید تا خنک شود.
شربت خاکشیر و عرق بیدمشک
این شربت علاوه بر طعم بینظیری که دارد، یکی از مغذیترین شربتهای خنککننده در تابستان نیز به شمار میرود. شما میتوانید طبق طرز تهیه زیر این نوشیدنی دلپذیر را در منزل آماده کنید.
مواد لازم:
- خاکشیر ½ پیمانه
- شکر 1 پیمانه
- عرق بیدمشک ½ پیمانه
- زعفران دم کرده به مقدار لازم
- یخ
- آب 4 پیمانه
طرز تهیه:
- خاکشیر را تمیز بشویید و چند ساعت در آب خیس کنید؛ سپس آب آن را خالی کنید.
- شکر را در یک پیمانه آب بریزید و روی حرارت بگذارید تا کاملاً حل شود.
- زعفران دم کرده را به شربت شکر اضافه کنید. پس از یک رنگ شدن آن، حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید خنک شود.
- پس از خنک شدن شربت، آن را به همراه عرق بیدمشک و خاکشیر به مقداری آب سرد اضافه کنید و هم بزنید تا حل شوند.
- طعم شربت را بچشید و اگر دوست داشتید مقدار مواد اولیه آن را کم و زیاد کنید تا طعم آن موردپسندتان شود.
- تکههای یخ را به شربت خود اضافه کنید و اجازه دهید سرد شود.
کلام آخر
یکی از بهترین راهحلها برای درمان گرمازدگی و خنک شدن در فصل تابستان «درست کردن شربت خاکشیر» است. آموزش طرز تهیه شربت خاکشیر برای گرمای تابستان این امکان را به شما میدهد که بهراحتی در چند دقیقه این نوشیدنی را در منزل آماده کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید. این شربت روحافزا را میتوانید با استفاده از عسل، گلاب، زعفران و انواع عرقیجات پرخاصیت نیز طعمدار کنید و از خواص بیشمار خاکشیر در کنار این افزودنیها در یک تابستان شاد بهرهمند شوید.