یکی از اجزای محبوب آجیل و خشکبار، تخمه آفتابگردان میباشد. این محصول بیشتر به صورت تفت داده شده با نمک مصرف میشود و سرگرمی اصلی افراد در زمان دیدن مسابقات ورزشی و فیلم های سینمایی است. تخمه آفتابگردان مانند دیگر خشکبار، دارای خواص و ویژگی های منحصر به فردی میباشد. بیشتر افراد تنها از جنبه سرگرمی اقدام به مصرف تخمه آفتابگردان میکنند؛ اما برای برخی افراد به ویژه بانوان، خواص تخمه آفتابگردان برای مو و پوست، بسیار بااهمیت است. به جهت آشنایی بیشتر با خواص درمانی تخمه آفتابگردان با ما همراه باشید.
تخمه آفتابگردان
به طور کلی تخمه آفتابگردان به دو گروه اصلی تقسیم میشود؛ نوع اول برای روغنگیری و نوع دوم برای مصارف خوراکی تولید میشود. تخمه آفتابگردان را میتوان به نوعی میوة گل آفتابگردان دانست. دانه های خوراکی آفتابگردان، درون پوستهای چوبی با استحکام پایین قرار دارند و این پوسته به راحتی با دندان یا دست شکسته میشود. نوع خوراکی تخم آفتابگردان به چند دسته تقسیم میشود؛ تخم آفتابگردان مشکی، سفید و دور سفید. به طور کلی میتوان گفت برای استخراج روغن، از دانه های دارای پوستة مشکی استفاده میشود.
ارزش غذایی تخم آفتابگردان
تخمه آفتابگردان دارای مواد معدنی، پروتئین، روغن، اسیدهای چرب اشباع نشده و عناصر مس، آهن، منگنز، منزیم، روی، فسفر، پتاسیم، کلسیم و غیره است. علاوه بر موارد ذکر شده، تخم آفتابگردان دارای آنتی اکسیدان های بسیار مفیدی است که از انواع سرطان جلوگیری میکنند.
خواص دانه آفتابگردان
فیبر موجود در تخمه آفتابگردان به هضم غذا کمک بسیار زیادی میکند که در نهایت به بهبود عملکرد دستگاه گوارش منجر میشود؛ همچنین مصرف این دانة مغذی سبب بهبود یبوست نیز میشود. آنتی اکسیدان های قوی موجود در تخمه آفتابگردان میتوانند با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و از افزایش کلسترول خون جلوگیری کنند که به دنبال آن از مسدود شدن رگ های خونی و سکته های قلبی و مغزی پیشگیری میشود. ترکیبات موجود در تخمه آفتابگردان خاصیت ضد سرطانی دارند و مصرف آن ها در طولانی مدت سبب جلوگیری از رشد سلول های سرطانی میشود. این ترکیبات در پیشگیری از سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان رودة بزرگ نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. دانه های آفتابگردان سبب تنظیم سطح قند خون بدن میشوند و به علت دارا بودن کلسیم و منیزیم فراوان محافظ بسیار خوبی برای استخوان ها میباشند؛ علاوه بر این ها مس موجود در آفتابگردان در فعالسازی آنزیم ها بسیار موثر است. به دلیل وجود ویتامین E در دانة آفتابگردان، این مغز خوشمزه سبب محافظت بدن از بیماری های التهابی نیز میشود.
خواص دانه های آفتابگردان برای پوست
دانه های آفتابگردان در کاهش پیری زودرس بسیار موثر عمل میکنند و اصلیترین دلیل آن وجود ویتامینE میباشد. این ویتامین محافظ بسیار خوبی برای پوست در برابر آسیب های محیطی است. تخمه آفتابگردان منبعی سرشار از مس است؛ مس باعث تولید ملانین در بدن میشود که این امر سبب ایمنسازی پوست بدن در برابر اشعة مضر خورشید میگردد و در نتیجه، مصرف تخمه آفتابگردان پوستی صاف، نرم و سالم را برای شما به ارمغان میآورد.
خواص تخمه آفتابگردان برای مو
به طور کلی اغلب افراد داشتن موهایی پرپشت و بلند را بخشی از زیبایی میدانند و برای برخی موی بلند تداعیکننده جوانی، نشاط و سلامتی است. همانطور که میدانید داشتن رژیم غذایی مشخص و استفاده از تنقلات سالم نقش قابل توجهی در رشد مو دارند. عوامل بسیاری در سلامت پوست و موی افراد تأثیرگذار هستند اما مهمترین عامل، تغذیة مناسب است. کمبود ویتامین ها میتواند منجر به ریزش مو و بدحالتی آن شود. با توجه به این که تخمه آفتابگردان سرشار از مواد مغذی نظیر ویتامین E، کلسیم و… میباشد، مصرف مقدار مشخصی از تخمه آفتابگردان در روز نقش مؤثری در سلامت بدن دارد که یکی از مهمترین آن ها افزایش رشد مو است. ویتامین E موجود در تخمه آفتابگردان به داشتن موهایی مشکی و ضخیم کمک میکند. ویتامین E علاوه بر بهبود جریان خون در پوست سر با تأمین مواد مغذی مورد نیاز مو سبب افزایش رشد مو میشود. بر اساس آزمایش ها و تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۰، توکوترینول موجود در ویتامین E نوعی آنتی اکسیدان قوی است که از ریزش مو جلوگیری میکند؛ بنابراین استفادة مداوم از تخمه آفتابگردان میتواند نقش مهمی در سلامت پوست و موی شما داشته باشد.
مضرات مغزدانه آفتابگردان
بیشتر افراد ترجیح میدهند تخمه آفتابگردان را به صورت تفت داده شده با نمک میل کنند و علاقهای به مصرف آن به صورت خام ندارند؛ به همین دلیل در زمان مصرف دانه های آفتابگردان باید نگران میزان سدیمی که به واسطة مصرف تخمه وارد بدنتان میشود باشید. اگر علاقهای به تخمة خام ندارید بهتر است خودتان آن را در منزل و بدون نمک تهیه کنید که باعث حفظ ارزش های غذایی تخمه نیز میشود. کادمیوم موجود در آفتابگردان، سبب آسیب رسیدن به کلیه ها میشود؛ البته این اتفاق ناگوار زمانی رخ میدهد که مصرف تخمه در مدت زمانی طولانی و مستمر، بسیار زیاد باشد. مصرف تخمه همراه با پوست به دستگاه گوارش آسیب میرساند. ممکن است در این شرایط فرد دچار یبوست و درد در ناحیه شکم شود. در برخی موارد ممکن است تخمه در شرایطی خاص، جوانه بزند. مصرف تخمة جوانهدار به هیچ عنوان توصیه نمیشود و در این شرایط بهتر است قبل از مصرف، آن را در در دمای بالا خشک کنید. به علت وجود باکتری در تخمة جوانه زده خام پیشنهاد میکنیم جداً از مصرف تخمه آفتابگردان به صورت خام بپرهیزید.
تخمه یکی از اصلیترین سرگرمی های ایرانیان در مهمانی ها و دورهمی ها میباشد. به همان اندازه که مصرف تخمه افتابگردان برای حفظ سلامتی بدن، مو و پوست مفید است، مصرف زیاد آن سبب بروز مشکلاتی جدی در دستگاه گوارش و دیگر اعضای بدن میشود. تنوع در طعمهای تخمه آفتابگردان سبب شده تا مشتریان بنا بر ذائقه شخصی خود، اقدام به انتخاب و خریداری تخمه کنند. آجیل حسینی با دارا بودن تنوعی بینظیر از انواع تخمه آفتابگردان در طعم هایی دلپذیر میتواند انتخاب بسیار خوبی برای شما عزیزان باشد. برای اطلاع از انواع تخمه و دیگر خشکبار میتوانید از قسمت جستجو استفاده کنید.