انواع پسته در بازار ایران + معرفی و خواص انواع پسته
ایران از نظر آبوهوایی بهترین مکان برای کشت پسته است و پسته ایرانی بهخاطر طعم بینظیری که دارد یکی از محصولات بهشدت محبوب کشور ما محسوب میشود. پسته صادراتی ایران در دنیا شهرت بسیاری دارد. این محصول ملی که به طلای سبز معروف است، جایگاه ویژهای در خوراکیهایی که ایرانیان در مناسبتهای مختلف نظیر عید نوروز، شب یلدا و… میخورند، دارد. در این مقاله از برادران حسینی قصد داریم به معرفی و خواص انواع پسته در بازار ایران بپردازیم.
پسته در اقتصاد ایران چه جایگاهی دارد؟
پسته در بیشتر مناطق ایران از جمله شهرهای مرند، کرمان، سیرجان، دامغان، رفسنجان و زرند کشت میشود. تولید این محصول در ایران، سالانه چیزی حدود ۵۷۵.۰۰۰ تن برآورد شده است که جالب است بدانید تنها 10 درصد آن برای مصرف داخلی صرف میشود و 90 درصد باقی مانده به کشورهای دیگر صادر میشود.
میزان درآمدزایی این مقدار از صادرات پسته در هر سال، بهطور میانگین ۱.۵ میلیارد دلار است. اما متأسفانه در چندین سال اخیر به دلایل طبیعی نظیر مشکلات زیستمحیطی و تغییرات اقلیمی، تولید و صادرات آن با مشکلاتی مواجه شده است.
بررسی خواص انواع پسته ایرانی
پسته دارای خواص زیادی است. این مغز برخلاف ظاهر کوچکی که دارد، میتواند تأثیرات زیادی بر سلامت انسان داشته باشد. این خواص شگفتانگیز ناشی از ارزش غذایی و ترکیبات معدنی عالی در پسته است که آن را به یک خوراکی مفید و مغذی برای بدن تبدیل میکند.
ارزش غذایی پسته
هر 100 گرم پسته تقریباً دارای ارزش غذایی زیر است:
- فیبر ۱۰.۳ گرم
- چربی ۴۵.۳ گرم
- چربی اشباع ۵.۵ گرم
- کربوهیدرات ۲۷.۵ گرم
- قند ۷.۶ گرم
- پروتئین ۱۰ گرم
- کلسیم
- منیزیم
- پتاسیم
- آهن
- روی
- فسفر
- ویتامین ب ۱، ب ۲، ب ۳ و ب ۶
- ویتامین C،D، K، E
- اسیدفولیک
تمام محبوبیت و معروفیت پسته ایرانی علاوه بر طعم و بافت خارقالعادهای که دارد، به خواص سلامتی آن مربوط میشود. کشور ایران به دلیل شرایط اقلیمی خاص، بهترین محیط برای کشت پرخاصیتترین باکیفیتترین انواع پسته است. چند مورد از خواص پسته ایرانی شامل موارد زیر میشود:
- آرامشبخش و مسکن اعصاب
- تقویت مغز و هوش
- تقویت سیستم گوارش و درمان اسهال
- کاهش یبوست
- کمک به باز شدن مجاری کبد
- افزایش کلسترول خوب در خانمهای شیرده
- کنترل چربی در خانمهای شیرده
- به دلیل وجود آنتیاکسیدانها و ویتامینهای مختلف، مشکلات عفونی را بهبود میبخشد.
- تقویت و استحکام استخوانها
- تقویت سیستم ایمنی بهویژه در کودکان
- به دلیل فیبر موجود در آن به کاهش اشتهای کاذب کمک میکند.
- افزایش سوختوساز بدن و کاهش وزن
- بهبود عملکرد قلب
- تصفیه خون
- درمان کمخونی
- کاهش قند خون و درمان دیابت.
معرفی انواع پسته در بازار ایران
به احتمال زیاد در مناسبتهای مختلف مانند نوروز یا شب یلدا، انواع مختلف پسته را میل کرده باشید ولی با نام آنها آشنا نیستید. پسته دارای انواع مختلفی است. پسته ایرانی دارای ویژگیهای گوناگون و مخصوصی است که باعث میشود هرکدام در دستهبندیهای گوناگون قرار گیرد. هر نوع پسته ایرانی به دلیل تفاوت در ظاهر، طعم، کیفیت و رطوبتی که دارد منحصربهفرد است. انواع پسته در بازار ایران شامل موارد زیر است:
- پسته اکبری (پسته فوقالعاده بلند)
- پسته احمد آقایی (پسته بلند)
- پسته فندقی (پسته گرد)
- پسته کلهقوچی (پسته جامبو)
- پسته بادامی (پسته ردیفی بلند)
هر نوع پسته در سه گروه دستهبندی میشوند:
- پسته طبیعی باز شده
- پسته باز شده ماشینی
- پسته صدفی بسته
پسته اکبری
این نوع پسته یکی از معروفترین انواع پسته در بازار ایران است که به دلیل طعم خاصی که دارد، مشهور است. پسته اکبری از بلندترین پستههای ایرانی است که با شکل ظاهری بلند و بیضی بزرگترین نوع پسته محسوب میشود؛ به همین دلیل است که به آن شاه پستهها میگویند.
مغز پسته اکبری درشت و به رنگ بنفش است و پوسته سخت و کدری نسبت به انواع دیگر دارد. این پسته در مقایسه با سایرین دیررستر است؛ با این حال به دلیل اندازه و ابعادی که دارد از گرانترین انواع پسته به شمار میرود.
پسته احمد آقایی
پسته احمد آقایی از محبوبترین انواع پسته در بازار ایران است که مانند پسته اکبری ظاهری کشیده دارد؛ ولی اندازه آن کوتاهتر است. مغز این پسته قرمز رنگ و دارای پوستهای سفید است.
پسته احمد آقایی در بیشتر شهرهای کشور کشت میشود؛ اما مرکز اصلی آن استان کرمان و شهرستان رفسنجان است. این آجیل خوشمزه با ویژگیهای فوقالعادهای که دارد، جزو بهترین گزینهها برای افراد مشکلپسند است. مطمئناً با یک بار خوردن این نوع پسته از طرفداران همیشگی آن خواهید شد.
پسته فندقی
پسته فندقی که به نام پسته اوحدی نیز معروف است، با طعم فوقالعاده و خواص زیادی که دارد از شناختهشدهترین انواع پسته در بازار ایران محسوب میشود. این محصول، تقریباً 50 درصد تولیدات ایران را به خود اختصاص داده است.
پسته فندقی در بین ارقام پسته گرد، از بیشترین تنوع برخوردار است و همچنان در بیشتر مناطق سنتی ایران کشت میشود. با این وجود امروزه به علت عملکرد محدود، در باغهای جدید کمتر از این نوع کشت میشود. پوست پسته اوحدی، کرمی رنگ یا استخوانی است. این پسته به دلیل اینکه کوچکتر است و در هر کیلو مقدار بیشتری از آن وجود دارد انتخاب مناسبی برای انواع مناسبتها و پذیرایی مهمانیها به شمار میرود.
پسته کلهقوچی
پسته کلهقوچی که جزو خوشطعمترین نمونههای پسته ایرانی محسوب میشود، یکی دیگر از انواع پسته در بازار ایران است و حتی در کشورهای اروپایی نیز به فروش میرسد. پسته کلهقوچی از خانواده پسته اوحدی است؛ با این تفاوت که اندازه و ابعاد آن از پسته اوحدی درشتتر است.
این نوع پسته به دلیل شکل ظاهری گرد و بزرگ و طعم شیرین و خوشمزهای که دارد، محبوب است. قیمت پسته کلهقوچی به دلیل ابعاد و اندازه آن کمی بیشتر است؛ با این حال همچنان طرفداران خاص خود را دارد.
پسته بادامی
پسته بادامی یکی از پرطرفدارترین پستههای ایرانی است که به علت زودرس بودن آن در نیمه اول ماه مرداد، محصول پرسودی برای کشاورزان به شمار میرود. پوست این نوع پسته سبک و به رنگ استخوانی کمی تیره است.
این نوع دارای فواید زیادی است که آن را به یک انتخاب عالی برای مصرفکنندگان تبدیل میکند.علت نامگذاری این نوع به «پسته بادامی» شکل ظاهری آن است که شبیه به بادام و کمی ریزتر از آن است.
کلام آخر
پسته یکی از محصولاتی است که توسط کشاورزان ایرانی در انواع گوناگون کشت میشود. این آجیل مقوی و گرانقیمت، بخش عظیمی از صادرات کشور ما را در بر میگیرد. البته این جایگاه ویژه تنها بهخاطر طعم خوب آن نیست و نباید از خواص آن چشمپوشی کرد.
این محصول به دلیل مواد معدنی مغذی و انواع ویتامینهایی که در خود دارد برای سلامتی انسان بسیار مفید است. ما در این مقاله به معرفی و خواص انواع پسته ایرانی پرداختیم تا شما عزیزان را با این محصول ملی بیشتر آشنا کنیم. از این پس میتوانید در زمان خرید این مغز، با دانش کامل، مناسبترین گزینه دلخواهتان را انتخاب کنید و از طعم دلنشین آن لذت ببرید.