انواع نخودچی را بهتر بشناسیم

نخودچی
فهرست مطالب

نخودچی به دلیل خواص بی نظیرش، جایگاه ویژه ای در طب سنتی دارد. زیرا درباره ی هیچ چیز به اندازه ی نخودچی در طب سنتی تاکید نشده است. از قدیم نخودچی را یک غذای مقوی و مغذی برای بیماران می دانستند و این نشان از فواید و اهمیت آن از قدیم تا به امروز دارد . گرچه امروزه با توجه به داروهای شیمیایی کمتر سراغ حبوباتی مثل نخودچی برای بهبود و تقویت بیماران می رویم ولی باز هم نمی توان از خواص نخود غافل شد. در این مطلب می خواهیم انواع نخودچی را بهتر بشناسیم.

طبع نخودچی

جالب است بدانید که نخود انواع مختلفی دارد. اول اینکه گیاه آن به دو صورت است، یا کاشته می شود و یا به صورت بیابانی و خودرو می باشد. نخود به رنگهای گوناگون دیده می شود .نخود سفید، سرخ، سیاه و گاودانه رنگ که هر کدام از انواع آن خواص گوناگونی دارند اما طبع همه آنها گرم و خشک است که نخود سیاه از انواع دیگر آن قوی تر است. 

شاید از پدر بزرگ و مادر بزرگانمان شنیده باشیم که طبع فلان چیز گرم یا سرد است. این اصطلاح ریشه در طب سنتی دارد. در واقع طب سنتی با مشخص کردن طبع خوراکی های مختلف، خواص و طریقه ی مصرف آنها را برای برخی از افراد مشخص می کند. اما اکنون نوبت آن است که با طبع نخودچی آشنا شویم.

قبل از هر چیزی باید بگوییم که نخودچی در طب سنتی، بسیار مهم است و پزشکان طب سنتی بیشتر از هر چیزی بر مصرف نخودچی تاکید دارند. تمامی انواع نخود ها از جمله نخود سفید، سیاه و سرخ دارای طبعی گرم و خشک می باشند. پس می توان گفت نخودچی نیز دارای طبعی گرم و خشک است. خوراکی های دارای طبع گرم و خشک، غالبا برای فصل تابستان مفید هستند. به علاوه اینگونه خوراکی ها برای افراد سرد مزاج بسیار مفید و ضروری هستند و خوردن نخودچی به این افراد پیشنهاد می شود.

تفاوت نخود و نخودچی

لازم به ذکر است که نخودچی هم که در آجیل های مخلوط خصوصا آجیل مشکل گشا استفاده می شود، از نخود تازه به دست می آید. فرآوری آن بدین صورت است که ابتدا نخود ها را آب پز کرده، پوستشان را جدا می کنند. سپس آن را با نمک و در برخی موارد با شکر تف می دهند. پس تفاوت نخود و نخودچی در این است که؛ نخود پس از یک فرآوری ساده تبدیل به نخودچی می شود.

نخودچی در انواع آجیل مورد استفاده قرار می گیرد. نخود به طور معمول در غذاهایی مثل آبگوشت به کار می رود. پس می توان انتظار داشت که خواص نخود و نخودچی با هم تفاوتی نداشته باشد. بنابراین خواص نخودچی با نخود هیچ تفاوتی ندارد. مطمئنا بعد از آشنایی با خواص نخود دیگر آن را در آجیل ها کنار نمی گذارید. اگر می خواهید بهترین نخود را برای آجیل مخلوطتان تهیه کنید می توانید آن را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید.

آشنایی با انواع نخودچی

نخودچی دارای انواع متنوعی می باشد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

  • نخودچی نمکی: این نوع نخودچی یکی از پرطرفدارترین نخودچی ها محسوب می شود که با نمک آغشته شده است.
  • نخودچی شیرین: این نخودچی نیز در آجیل ها دیده می شود و طرفداران خاص خود را دارد. نخودچی شیرین با دانه های شکر آغشته شده است.
  • نخودچی خام: این نخودچی بدون هیچ گونه افزودنی در اختیار خریداران قرار می گیرد و ممکن است با پوست یا بدون آن باشد.
  • نخودچی دو آتیشه: نخودچی دو آتیشه نیز به علت طعم ویژه ای که دارد بسیار پرطرفدار است.

مصلح نخودچی

قبل از هر چیزی باید به این سوال پاسخ دهیم که منظور از مصلح نخودچی چیست؟ مصلح یک اصطلاح بسیار مهم در طب سنتی می باشد. همانطور که گفته شد، در طب سنتی تمامی غذاها دارای طبع به خصوصی هستند. هر خوراکی دارای یک یا چندین مصلح می باشند.

در واقع مصلح ها، خوراکی هایی هستند که باید در کنار نوع خاصی از غذا خورده شوند، تا از مضرات آن جلوگیری نمایند. به عنوان مثال کاهو و سکنجبین را باید با هم بخورید تا طبع آنها متعادل شود و مضرات آن به پایین ترین حد ممکن برسد. در واقع سکنجبین مصلح کاهو می باشد. اما مصلح نخودچی چیست؟

در طب سنتی برای نخود، مصلح هایی شناخته شده است که می توان آنها را برای نخودچی نیز استفاده کرد. از جمله این موارد می توان به شوید، زیره سبز، پودر خردل و نمک اشاره کرد. اما مهم ترین مصلح نخودچی، کشمش می باشد. اما چگونه می توان مصلح نخودچی را تعیین کرد؟

همانطور که گفتیم نخودچی دارای طبع سرد و خشک است. در نتیجه برای اینکه طبع آن متعادل شود، باید با خوراکی که دارای طبع گرم است استفاده شود. کشمش نیز دارای طبع گرم می باشد.

نخودچی

خواص نخودچی

در نخودچی فیبرهای گیاهی بسیار زیادی وجود دارد. خوردن نخودچی به سلامت قلب و شریان ها و بهبود عملکرد قلب و عروق کمک شایانی می کند نخودچی دارای میزان بالای کالری (355 کیلو کالری) می باشد که برای انجام فعالیت های سنگین بسیار مناسب است. در نتیجه کودکان نیز می توانند از نخودچی استفاده کنند.

از آنجایی که با خوردن نخودچی ، گلوکز موجود در این خوراکی به تدریج وارد خون می شوند، می توان نخودچی را برای کنترل دیابت موثر دانست. همچنین منجر به کاهش نیاز به انسولین در بیماران دیابتی خواهد شد. خوردن نخودچی به احساس سیری کمک بسیاری می کند. در واقع نخودچی با داشتن کربوهیدرات های پیچیده منجر به کاهش اشتها خواهد شد. همچنین به علت بهره مندی از الیگوساکاریدهای کمتر، می تواند به هضم غذا کمک شایانی نماید.

نخودچی می تواند برای پوست نقش یک ضد آفتاب قوی را بازی کند. اگر سرما خورده اید یا سیستم ایمنی بدن شما ضعیف است، خوردن یک مشت نخودچی در روز می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شما شود. نخودچی می تواند نقش مهمی در عضله سازی ورزشکاران به ویژه بدنسازان داشته باشد. از طرفی به ساخت گلبول های سفید و قرمز خون کمک کرده و نقش مهمی در جلوگیری از کم خونی دارند.

پیشنهاد مطالعه: با خواص نخودچی آشنا شوید.

کلام آخر

انواع نخودچی از مواد مغذی قدیمی بوده که از قدیم الایام در خانه همه جای داشته است. همانطور که گفتیم تهیه نخودچی به این صورت است که در ابتدا نخودهای یک سایز، سالم و مناسب را جدا کرده و درون آب جوش می ریزند تا پخته شود. پس از آبکش کردن پوست آن را جدا می کنند و با استفاده از تجهیزات خاصی آن را با نمک، شکر یا سایر مواد تف می دهند.

خرید آجیل حسینی

مقالات پیشنهادی:

یک پاسخ

  1. سلام
    طرز تهیه نخودچی رو اشتباه نوشتین.نخوچی تو یکی از شهرهای تبریز بنام ممقان تولید میشود.که این روش از یکی از شهر های ترکیه به ایران اورده شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *