نخود ها 

نخود یک دانه خوراکی به دست آمده از گیاهان یکساله بوده که در دسته بندی حبوبات قرار گرفته است.  این نوع از حبوبات، قدمتی 7500 ساله دارد. بقایای این نوع از حبوبات در خاورمیانه مشاهده شده است. در تولید انواع غذا مانند نان، سس، سالاد، آش رشته، فلافل و ... از این نوع حبوبات استفاده زیادی می شود.

نخود دارای ترکیبات منحصر به فردی مانند مواد معدنی، ویتامین ها، فیبر و درصد بالایی از پروتئین می باشد. سطح بالای پروتئین موجود در این نوع حبوبات باعث شده است تا جایگزین مناسبی برای گوشت در رژیم های گیاه خواری باشد.

نخودچی چیست؟

نخودچی نوعی آجیل محسوب می شود که مصرف آن در کشور ایران، سوریه و ترکیه رواج دارد. از نخود تازه برای تهیه  این آجیل خوشمزه و خوش طعم  استفاده می شود. نخود تازه را در آب خیسانده، پوستش را جدا کرده و می پزند. نخودچی را می توان به عنوان یک میان وعده مقوی استفاده کرد.

انواع نخودچی

انواع نخودچی شامل خام، شور و یا شیرین می باشد. در برخی مواقع برای تهیه این میان وعده از نمک، ترشیجات، ادویه جات، آبنبات و گل میخک استفاده می شود. مصرف به اندازه از این نوع از تنقلات سالم می تواند موجب عضله سازی در ورزشکاران، درمان یبوست، کاهش کلسترول و کنترل دیابت شود.

کالری نخودچی

نخودچی یک آجیل بسیار خوشمزه و پرطرفدار است. در هر 100 گرم از این آجیل حدود 355 وجود دارد. فیبرهای موجود در این آجیل موجب می شوند تا با مصرف آن برای مدت طولانی تری احساس سیری داشته باشید. توجه داشته باشید که کالری انواع مختلف این آجیل با هم متفاوت است.

خواص نخودچی

نخودچی یکی از تنقلات خوشمزه و کاملا سالم است. مصرف این نوع آجیل موجب حفظ سلامت روانی و جسمی می شود.

حفظ سلامتی قلب و عروق

استفاده از نخودچی می تواند موجب کاهش سطح کلسترول بد خون شود. این نوع آجیل دارای فیبرهای محلول و غیر محلول می باشد. فیبرهای نامحلول قادر هستند با کلسترول بد خون مبارزه کرده و موجب کاهش سطح آن در بدن شوند. با کاهش سطح کلسترول بد خون، میزان کلسترول خوب خون به صورت طبیعی افزایش می یابد. به همین دلیل موجب تقویت عملکرد سیستم قلب و عروق و جلوگیری از بروز بیماری های قلبی می شود.

موثر در روند کاهش وزن

یک فنجان نخودچی می تواند فیبر مورد نیاز فرد را برای یک روز تامین کند. این میزان از این آجیل باعث تامین 30 درصد از پروتئین مورد نیاز روزانه می گردد. هر دو این مواد مغذی موجب تنظیم سطح انسولین در بدن می شوند. هنگامی که سطح انسولین کنترل شده است، پیام گرسنگی از سوی معده به مغز فرستاده نمی شود و فرد مواد غذایی کمتری استفاده می کند. به همین دلیل وزن کاهش می یابد. فیبرهای موجود در این آجیل برای مدت طولانی تری موجب احساس سیری در فرد می شوند.

بهبود عملکرد سیستم گوارش

فیبرهای محلول و نامحلول موجود در نخودچی، موجب بهبود عملکرد سیستم گوارشی می شوند. حدود 40 درصد فیبرهای موجود در این آجیل از نوع فیبر نامحلول است. هنگامی که فیبرهای نامحلول وارد سیستم گوارشی و روده بزرگ می گردند، موجب از بین رفتن باکتری های مضر موجود در سیستم گوارشی می شوند. این فیبرها، خوراک باکتری های مفید موجود در روده هستند. به همین دلیل مصرف این آجیل موجب تقویت سلامتی بافت روده بزرگ و پایداری سلامتی سیستم گوارشی می شود.

حفظ سلامت پوست

این آجیل خوشمزه دارای ماده معدنی منگنز می باشد که باعث شده تا این خوراکی مانند یک ضد آفتاب طبیعی عمل کند. عملکرد منگنز مانند آنتی اکسیدان بوده و دور سلول های پوست را احاطه می کند به طوری که به اشعه های مضر نور خورشید اجازه آسیب رساندن به پوست  را نمی دهند.

موثر در درمان بیماری سرماخوردگی

مصرف نخودچی برای درمان و کوتاه شدن دوره بیماری سرماخوردگی موثر است. وجود مواد معدنی بسیار مهمی مانند زینک و مس در ترکیب این آجیل، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند. خواص معجزه آسای این آجیل موجب بهبودی سریع  بیماری و مقابله با ویروس های تشکیل دهنده بیماری می گردد.

 افزایش سطح انرژی بدن

مصرف نخودچی به عنوان میان وعده در صبح و عصر می تواند موجب افزایش سطح انرژی بدن شود. یک فنجان از این آجیل می تواند 26 درصد آهن و 64 درصد مس مورد نیاز روزانه را تامین کند. افزایش سطح آهن در بدن موجب تولید گلبول های قرمز خون  و افزایش سرعت اکسیژن رسانی به تمام سلول های بدن می گردد. مس هم با افزایش متابولیسم بدن موجب تولید انرژی مورد نیاز بدن می شود.

جلوگیری از بروز سرطان با استفاده از نخودچی

نخودچی دارای ماده معدنی بسیار مهمی به نام سلنیوم است. سلنیوم موجب بهبود عملکرد آنزیم های کبد می شود. به همین دلیل کبد با خواص سم زدایی خود موجب از بین رفتن ترکیبات مضر و سرطان زا می گردد. این آجیل دارای فولیک اسید  بوده و از تشکیل سلول های سرطانی جلوگیری می کند.

در ترکیب نخودچی ترکیبات آنتی اکسیدانی قدرتمندی به نام لیکوپن، ساپونین ها و بوتیرات وجود دارد. بوتیرات یک اسید چرب دارای زنجیره کوتاه است که  در حفاظت از سلول های سالم و حذف سلول های سرطانی موثر است.

موثر در تقویت استخوان ها و دندان ها

نخودچی دارای کلسیم، فیبر، منیزیم و سایر عوامل موثر بر افزایش تراکم استخوانی می باشد. استفاده از این آجیل در دوران کودکی و نوجوانی موجب افزایش تراکم استخوانی و تقویت استخوان می شود. افزایش تراکم استخوانی در این سنین از بروز بیماری پوکی استخوان یا استئوپروز در دوران میانسالی و سالمندی جلوگیری می کند. سالمندان هم برای کاهش روند تخریب ساختار استخوان ها و دندان ها می توانند از این آجیل استفاده کنند.

حفظ سلامت جنین و خانم باردار

نخودچی یکی از خوراکی های ایمن برای استفاده خانم های باردار است. مصرف به اندازه از این آجیل به حفظ سلامتی جنین و خانم باردار کمک می کند. این آجیل دارای ویتامین فولیک اسید می باشد. فولیک اسید موجب جلوگیری از بروز نقص لوله عصبی در جنین می گردد. بروز این مشکلات معمولا در 3 ماهه اول بارداری رخ می دهد. تامین فولیک اسید کافی برای خانم باردار در این دوران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

همچنین این آجیل به دلیل داشتن آهن می تواند موجب افزایش سطح هموگلوبین های خون شده، در نتیجه باعث درمان و جلوگیری از بروز کم خونی در خانم باردار می گردد. با مصرف این آجیل انرژی مورد نیاز مادر باردار تامین شده و از بروز خستگی و حالت تهوع صبحگاهی دوران بارداری جلوگیری می شود.

نخودچی دارای ریزمغذی به نام کولین است که به رشد سیستم مغز و بهبود عملکرد اعصاب کمک شایانی می کند. البته در دوران بارداری باید از آجیل های فاقد نمک استفاده شود تا به رشد مغز و نخاع جنین کمک کنند.

این آجیل با ترکیبات مهمی مانند ویتامین K، کلسیم، فسفر، منگنز و روی می تواند به بهبود ساختار استخوان ها و شکل گیری غضروف در بدن جنین کمک کند. بهبود متابولیسم کربوهیدرات ها و پروتئین ها موجب محافظت از سلول ها می گردد.

خرید نخود

برای خرید نخود باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر دارای فشارخون هستید بیشتر نخودهای خام را تهیه کنید. اما اگر مشکلی در این رابطه ندارید برای خرید نخود دستتان باز است و می توانید از انواع نخودهای شور و دو آتیشه استفاده کنید. همچنین در هنگام خرید نخود می توانید کشمش رو هم در نظر بگیرید. ترکیب نخود و کشمش می تواند یک میان وعده مناسب برای شما و کودکانتان باشد که در طول روز با مصرف آن علاوه بر کاهش اشتها می تواند خواص فراوانی را هم به بدن شما اضافه کند.