یتیمچه یکی از غذاهای سنتی ایرانی و بسیار خوشمزه است که طرفداران زیادی دارد. گوجه فرنگی و بادمجان از مواد اصلی تشکیلدهنده این غذای خوشمزه هستند. به علاوه با افزودن ادویههای متنوع به یتیمچه، طعم این غذا واقعاً منحصربهفرد می شود. یتیمچه را میتوان به عنوان وعدههای ناهار و شام، سحری و افطار در ماه رمضان و در مهمانیها استفاده کرد. این غذا دستور پخت بسیار سادهای دارد و در مدت زمان کوتاهی آماده میشود. اگر دوست دارید با طرز تهیه یتیمچه به صورت حرفهای آشنا شوید، این مطلب از برادران حسینی را تا انتها مطالعه کنید.
دستور تهیه یتیمچه
یتیمچه در نقاط مختلف ایران روش طبخ متفاوتی دارد، مثلاً در برخی مناطق برای تهیه این غذا از کدو سبز استفاده میکنند. این غذا کالری پایینی داشته و به دلیل وجود سبزیجات در آن، برای افراد گیاهخوار و رژیمی بسیار مناسب است. بااینحال رایجترین و متداولترین طرز تهیه یتیمچه به صورت زیر است:
مواد مورد نیاز | مقدار |
بادمجان | ۴ عدد بزرگ |
گوجه | ۴ عدد متوسط |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
سیر | ۴ حبه |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
روغن مایع | به مقدار لازم |
مرحله اول
بادمجانها را پوست بگیرید، آنها را شسته و با استفاده از دستمال تمیز خشک کنید. طریقه خردکردن بادمجانها کاملاً سلیقهای است. میتوانید بادمجانها را حلقه حلقه و یا به شکل مکعبهای ریز خرد کنید.
مرحله دوم
پیازها و حبههای سیر را پوست بگیرید و بشویید، سپس به صورت نگینی خرد کنید. گوجهها را نیز بشویید، آنها را روی تخته آشپزخانه خرد کرده و یا رنده کنید.
مرحله سوم
داخل تابهای مناسب مقداری روغن مایع ریخته و صبر کنید تا روغن داغ شود. پیازها را در روغن داغ بریزید و اجازه دهید تا سرخ شوند. بعد از اینکه پیازها طلایی شدند آنها را از روغن خارج کرده و در ظرفی دیگر بریزید.
مرحله چهارم
سیرها را در داخل تابه ریخته و سرخ کنید. بادمجانهای خرد شده را نیز به تابه اضافه کرده و همراه با سیرها تفت دهید. سپس پیازهای سرخ شده و گوجهها را به تابه اضافه کنید.
مرحله پنجم
فلفل، زردچوبه و نمک را به محتویات تابه اضافه کرده و هم بزنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند.
مرحله ششم
نصف پیمانه آب داغ به تابه اضافه کرده و درب آن را ببندید. شعله گاز را خیلی کم کنید تا مواد کاملاً مغز پخت شوند.
مرحله هفتم
اجازه دهید یتیمچه ۲۰ الی ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم گاز بپزد. هنگامی که یتیمچه روغن انداخت؛ یعنی غذای شما آماده است. غذا را در ظرف سرو بریزید و همراه با سبزی و ترشیهای مختلف نوش جان کنید. میتوانید این غذا را به همراه نان یا برنج کته و یا آبکش میل کنید.
نکات طلایی در طرز تهیه یتیمچه
همیشه در تهیه انواع غذاها، نکات و فوتوفنهایی وجود دارد که با رعایت آنها طعم غذای شما بینظیر خواهد شد. بزرگترها و آشپزهای حرفهای در هنگام پخت غذا این نکات را رعایت میکنند. راز و رمزهای طرز تهیه یتیمچه به صورت زیر است:
- برای تهیه یتیمچه از گوجهفرنگیهای تازه و با کیفیت استفاده کنید. برای اینکه غذا طعم بهتری داشته باشد، ابتدا گوجههای ریز شده را خوب سرخ کنید.
- برای خوشرنگتر شدن یتیمچه، مقداری رب گوجه به روغن اضافه کرده و تفت دهید.
- برای طعم بهتر این غذا میتوانید از نعنا داغ استفاده کنید. برای این کار ۱ قاشق غذاخوری نعنای خشک را در روغن داغ سرخ کرده و به غذا اضافه کنید.
- برای اینکه یتیمچه مجلسیتر شود، به آن گوشت چرخکرده و یا گوشت خورشتی اضافه کنید. استفاده از گوشتهای چربتر، طعم لذیذتری به غذای شما خواهد داد.
- استفاده از ادویههای متنوع همچون دارچین و ادویه کاری طعم جدیدی به این غذا میدهد. کیفیت این ادویهها تعیینکننده طعم نهایی غذای شما خواهد بود. ادویه برادران حسینی با کیفیت بالا و بستهبندی کاملاً بهداشتی طعم بینظیری به غذای شما میبخشد.
- اگر به طعم تندی علاقه دارید، مقداری فلفل قرمز به غذا اضافه کنید. مقدار تندی غذا کاملاً سلیقهای بوده و کموزیاد آن به ذائقه شما بستگی دارد.
- پس از پخت غذا و قبل از سرو، حتماً آن را بچشید و در صورت نیاز، مقداری نمک و فلفل به آن اضافه کنید.
- در برخی مناطق برای طبخ یتیمچه از سیبزمینی استفاده میکنند. برای این کار ۱ عدد سیبزمینی را پوست گرفته و به صورت حبهای خرد کنید. سیبزمینیهای حبهای را سرخ و یا آبپز کرده؛ سپس به مواد یتیمچه اضافه کنید.
- اضافه کردن مقداری گشنیز تازه خرد شده، فلفل دلمهای و پیازچه طعم غذا را بینظیر میکند.
- یکی از نکات مهم در طرز تهیه یتیمچه که به خوشمزهتر شدن غذا کمک میکند، کیفیت بادمجانها است. قبل از پخت یتیمچه مطمئن شوید که بادمجانها تلخ نیستند؛ چرا که تلخی بادمجان تأثیر نامطلوبی در طعم غذا خواهد گذاشت. بادمجانهایی که کلاهک کشیدهتری دارند، شیرینتر هستند و برای پخت این غذا مناسبترند.
- به جای سرخ کردن بادمجانها در روغن داغ، میتوانید آنها را در فر و یا روی گاز کبابی کنید.
- میتوانید این غذا را با استفاده از نعناداغ، سیرداغ، پیاز داغ و یا کشک تزیین کنید.
- اگر برای طبخ این غذا از کدو استفاده کردید، آنها را نیز همچون بادمجانها خرد کرده و سرخ کنید.
- افزودن ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری آبلیمو به یتیمچه، آن را خوشمزهتر میکند.
- برای خوشمزهتر شدن این غذا، مواد را با استفاده از کره سرخ کنید. همچنین برای سرخ کردن مواد میتوانید از روغنزیتون نیز استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مقاله طرز تهیه یتیمچه برای ۴ نفر و کلیه نکات و رمز و رازهایی که به خوشمزهتر شدن این غذا کمک میکند، گفته شد. بادمجان، گوجه، سیر، پیاز و ادویههای متنوع مواد مورد نیاز برای تهیه یتیمچه هستند. این غذا در اصل بدون گوشت تهیه میشود، اما بسته به سلیقه خود میتوانید به آن گوشت چرخکرده و یا خورشتی اضافه کنید. با استفاده از ادویه کاری، دارچین، گشنیز و پیازچه میتوانید طعم متفاوتتری به این غذا ببخشید. در پایان پخت، غذا را با استفاده از سیر داغ، نعناداغ و کشک تزیین کرده و همراه با نان یا برنج میل کنید.