نخود آب یکی از غذاهای خوشمزه، مقوی و اصیل ایرانی است که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد. این غذای کمکی در جنوب کشور محبوبیت خاصی داشته و مردم این منطقه به آن لب لبی یا نخود آب ملحم نیز میگویند. این غذای خوشمزه اغلب در سفرهخانههای سنتی سرو میشود. همچنین چرخدستیهای کنار خیابان نیز در فصول سرد سال این غذای خوشمزه را پخته و میفروشند.
نخود، بلغور گندم و پیاز از مواد تشکیلدهنده نخود آب هستند. مصرف این غذا در فصول سرد سال بسیار دلچسب بوده و شما را در برابر انواع ویروسها مقاوم میکند. برای آشنایی با طرز تهیه نخود آب و نکات تکمیلی پخت این غذای کمکی لذیذ، تا انتهای مطلب با برادران حسینی همراه باشید.
چگونه نخود آب درست کنیم؟
میتوانید این غذای جنوبی را تنها با در دسترس داشتن چند قلم مواد تهیه کنید. طرز تهیه نخود آب به صورت زیر است:
مواد مورد نیاز | مقدار لازم |
نخود | ۲ پیمانه |
بلغور گندم | ۳ قاشق غذاخوری |
پیاز | ۱ عدد بزرگ |
سیر | ۲ حبه |
آب جوش | به مقدار لازم |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه و دیگر چاشنیها | به مقدار لازم |
مرحله اول
ابتدا نخودها را پاک کنید و بشویید. بهتر است نخودها را از شب قبل در آب بخسیانید ۳ الی ۴ بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آب به طور کامل گرفته شود. اگر فرصت کافی ندارید میتوانید نخودها را حداقل ۴ ساعت قبل بخیسانید و آب آنها را نیز تعویض کنید.
مرحله دوم
پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. حبههای سیر را له کنید.
مرحله سوم
یک قابلمه مناسب بر روی حرارت ملایم اجاق گاز قرار داده و مقداری روغن مایع داخل آن بریزید سپس پیازها و سیرها را اضافه کنید تا کمی سبک شوند.
مرحله چهارم
در این مرحله زردچوبه، فلفل سیاه و نمک را به سیر و پیاز اضافه کنید و تفت دهید. اگر خواستید مطابق با ذائقه خود از دیگر چاشنیها نیز استفاده کنید.
مرحله پنجم
بلغور گندم را بشویید و به قابلمه اضافه کنید تا با پیازها تفت داده شود.
مرحله ششم
نخودهای خیس خورده را به قابلمه اضافه کرده و کمی تفت دهید.
مرحله هفتم
۶ لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کرده و حرارت اجاقگاز را زیاد کنید تا آب به جوش آید.
مرحله هشتم
درب قابلمه را ببندید و حرارت اجاقگاز را کم کنید. ۳ الی ۵ ساعت صبر کنید نخودها بر روی حرارت ملایم گاز مغز پخت شوند.
مرحله نهم
در ساعات پایانی پخت نخود آب، درب قابلمه را باز کرده و کمی از آن بچشید. کموزیاد بودن نمک و فلفل را بسنجید و در صورت نیاز به آن اضافه کنید.
نکات تکمیلی برای پخت نخود آب
طرز تهیه نخود آب به صورت مرحلهبهمرحله در بالا ذکر شد؛ اما نکات طلایی زیادی وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید این غذا را به صورت حرفهای و خوشمزهتر آماده کنید. این نکات شامل موارد زیر است:
- اضافه کردن بلغور گندم به نخود آب به غلیظ شدن آن کمک میکند؛ پس اگر دوست دارید نخود آب لعابدار شود، هیچگاه آن را حذف نکنید.
- اگر فرصت کافی ندارید و نخودها را از شب قبل خیس نکردهاید، آنها را بجوشانید و سپس آبکشی کنید. اینگونه نفخ نخودها نیز گرفته میشود.
- نخود آب را مطابق با ذائقه خود میتوانید با استفاده از گوشت و یا بدون گوشت تهیه کنید. برای پخت نخود آب با گوشت، بعد از اینکه پیازها کمی تغییر رنگ دادند ماهیچه یا قلم گوسفندی را به همراه نمک، فلفل و زردچوبه به قابلمه اضافه کرده و تفت دهید.
- یکی از نکات مهم در طرز تهیه نخود آب که در کیفیت و مزه آن تأثیر زیادی دارد، استفاده از نخودهای با کیفیت است. برای تهیه این غذا از نخودهای ریز، بیکیفیت و نپز استفاده نکنید. استفاده از نخود کهنه و بیکیفیت سبب تلخ شدن و طعم نامطلوب شدن نخود آب خواهد شد.
- این غذا برای بیماران مبتلا به ام اس و بیماریهای مفصلی بسیار مناسب است.
- به جای قلم گوسفندی میتوانید از گوشت شترمرغ نیز استفاده کنید.
- اگر این غذا را برای افراد بیمار و سرماخورده تهیه کردید، ادویهها را حذف کنید.
- میتوانید این غذا را به همراه نان تست و دیگر نانها با به صورت آبگوشتی همراه با سبزی خوردن و لیموی تازه میل کنید.
- افزودن مقداری آبلیموی تازه، آبغوره و یا سرکه در مراحل پایانی پخت، طعم بینظیری به نخود آب میدهد.
- استفاده از آب قلم و آب مرغ به جای آب جوش، خواص نخود آب را افزایش داده و طعم آن را بسیار لذیذ و غنی میکند.
- میزان تندی نخود آب را میتوانید مطابق با ذائقه خود تنظیم کنید. اگر به طعم تندی علاقهمند هستید، مقداری فلفل قرمز به آن اضافه کنید.
- برای خوشمزهتر شدن نخود آب در ساعات پایانی پخت، به آن سبزیهای معطری همچون جعفری و گشنیز خورد شده اضافه کنید.
- افزودن چاشنیهایی همچون زیره، آویشن و دارچین طعم نخود آب را متفاوت و خاص میکند.
- اگر بلغور گندم در خانه نداشتید برای غلیظ شدن و لعابدهی نخود آب، میتوانید از آرد استفاده کنید.
- آب کم و یا بلغور گندم زیاد، سبب غلیظ و خمیری شدن نخود آب میشود؛ پس به این نکته نیز توجه کنید.
سخن پایانی
نخود آب یکی از غذاهای بسیار مقوی و مؤثر در پیشگیری و درمان انواع بیماریهای ویروسی است. این غذای خوشمزه دستور پخت متنوعی دارد که در این مطلب به رایجترین و متداولترین طرز تهیه نخود آب اصیل جنوبی پرداخته شد. این غذا را میتوانید با استفاده از نخود، بلغور گندم، پیاز و چاشنیهای متنوع در منزل تهیه کنید. توجه کنید که استفاده از قلم گوسفندی علاوه بر طعم بهتر، این غذا را بسیار مقوی میکند. خوردن یک کاسه نخود آب داغ، چند برابر بهتر و مؤثرتر از داروهای سرماخوردگی برای بهبود گلودرد عمل میکند. با رعایت نکات و ترفندهای ذکر شده در این مقاله میتوانید بهترین و خوشمزهترین نخود آب را تهیه کرده و از خوردن آن لذت ببرید.