مرغ دودی یکی از غذاهای بسیار خوشمزه است که طرفداران خاص خود را دارد. جالب است بدانید که برای طعمدار کردن این غذا از ذغال گداخته استفاده میشود؛ به همین دلیل به مرغ ذغالی نیز معروف است. اگر از طعم همیشگی مرغ خسته شدهاید خبر خوب این که مرغ دودی با طعمی متفاوت همان چیزی است که باید امتحان کنید. حتی میتوانید مرغ ذغالی را در مهمانیها و دورهمیها تهیه کرده و از خوردن آن در کنار عزیزانتان لذت ببرید.
ران و سینه مرغ، پیاز، زعفران دم کرده، آبلیمو و چاشنیهای متنوع از مواد تشکیلدهنده این غذا هستند. زعفران یکی از تاثیرگذاترین مواد اولیه است که در این غذا مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه طعم و عطر مرغ دودی شما، بینظیر باشد باید از زعفران باکیفیت استفاده کنید. به همین دلیل بهتر است برای خرید زعفران، حتما به فروشگاههای معتبر مراجعه کنید.
برای آشنایی با طرز تهیه مرغ دودی و ترفندهای طلایی برای طبخ بهتر این غذا، تا انتهای مطلب از آجیل و خشکبار برادران حسینی با ما همراه باشید.
دستور پخت مرغ دودی
برای تهیه مرغ دودی میتوانید از دستگاه دودی (اسموکر) استفاده کنید. اگر این دستگاهها را در منزل نداشتید، میتوانید از یک تکه ذغال برای طعمدار کردن مرغها استفاده کنید. در ادامه طرز تهیه مرغ دودی با ذغال و دستگاههای دودی را شرح دادیم:
طرز تهیه مرغ دودی با ذغال
مواد مورد نیاز | مقدار لازم |
ران و سینه مرغ | ۴ تکه |
پیاز | ۲ عدد بزرگ |
سس مایونز (اختیاری) | ۲ قاشق چایخوری |
زعفران دم کرده | ۴ قاشق غذاخوری |
آبلیمو ترش | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
ذغال گداخته | ۱ تکه |
مرحله اول
ران و سینه مرغ را بشویید و به اندازههای مناسب خرد کنید.
مرحله دوم
مرغها را درون قابلمهای بریزید و به آن مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کنید. قابلمه را به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا مزهدار شود.
مرحله سوم
مقداری روغن درون تابه ریخته و بر روی اجاق گاز قرار دهید تا روغن داغ شود؛ سپس تکههای مرغ را در روغن داغ سرخ کنید. پس از اینکه تمام قسمتهای مرغ در روغن سرخ شد و به رنگ طلایی درآمد آن را از روغن درآورده و کنار بگذارید.
مرحله چهارم
پیازها را پوست گرفته و بشویید؛ سپس آنها را خلال کنید. درون تابهای دیگر مقداری روغن ریخته و پس از اینکه داغ شد، خلالهای پیاز را درون آن بریزید و تفت دهید. بعد از اینکه پیازها کاراملی شدند، به آن سس مایونز، زعفران دم کرده و آبلیموی ترش اضافه کرده و مجدداً تفت دهید تا مواد به خوبی ترکیب شوند.
مرحله پنجم
سپس نصف پیمانه آب جوش، مقداری فلفل سیاه، نمک و زردچوبه را به ترکیب بالا اضافه کرده و دوباره تفت دهید.
مرحله ششم
مرغهای سرخ شده را در داخل ترکیب به دست آمده ریخته و بر روی آنها سس مایونز بریزید. درب تابه را ببندید و صبر کنید تا مرغها به طور کامل مغز پخت شوند. اگر آب درون تابه کم بود، مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
مرحله هفتم
بعد از اینکه مرغها به خوبی مغز پخت شد و روغن انداخت، یک لیوان در لا به لای مرغها قرار دهید و یک تکه ذغال گداخته درون آن بیندازید. برای اینکه ذغال دود کند، ۲ الی ۳ قطره روغن مایع روی آن بریزید و درب تابه را ببندید. ۵ دقیقه صبر کنید تا مرغها حسابی دودی شوند. همچنین میتوانید تکههای مرغ را با فویل آلومینیومی بچینید و ذغال را روی فویل قرار دهید؛ سپس درب تابه را ببندید.
مرحله هشتم
مرغهای دودی شده را از تابه درآورید و به ظرف سرو انتقال دهید. سس باقیمانده در داخل تابه را بر روی مرغهای دودی بریزید و همراه با نان و یا برنج نوش جان کنید.
طرز تهیه مرغ دودی با دستگاه
قبل از اینکه بخواهیم روش بعدی را توضیح دهیم، میتوانیم به شنیسل مرغ نیز به عنوان یکی از غذاهای محبوب اشاره کنیم. روش تهیه این غذا نیز آسان است و میتوانید به راحتی آن را در منزل درست کنید. برای اطلاع از آن میتوانید به مقاله طرز تهیه شنیسل مرغ مراجعه کنید.
در ادامه باید تکههای مرغ را به همان روشی که در بالا ذکر شد مزهدار کرده؛ سپس طبق مراحل زیر عمل کنید:
مرحله اول
ابتدا برای دستگاه دودی یا اسموکر، چوب مناسبی انتخاب کنید. چوبها انواع مختلفی داشته و هر کدام در طعم نهایی مرغ دودی تأثیر خواهند گذاشت. بهعنوانمثال چوب سیب طعم ملایم و شیرین، چوب گیلاس طعم میوهای و شیرین، چوب بلوط طعم دودی و قوی و چوب گردو طعم تندتر و عمیقتری دارد.
مرحله دوم
چوبها را درون محفظه چوب دستگاه قرار داده و دمای آن را بر روی ۱۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
مرحله سوم
مرغهای مزهدار شده را بر روی سینی دستگاه بگذرید و درب آن را ببندید. حدود ۲ ساعت طول میکشد تا مرغها به طور کامل پخته و مغز پخت شوند.
مرحله چهارم
برای ترد و طلایی شدن لایه رویی مرغ، ۲ الی ۳ دقیقه آن را داخل فر در حالت گریل قرار دهید.
نکات تکمیلی تهیه مرغ دودی
برای پخت این غذای خوشمزه علاوه بر آشنایی با طرز تهیه مرغ دودی نیاز به دانستن نکات کلیدی تهیه آن دارید. برای تهیه مرغ دودی یا ذغالی حرفهای، به نکات زیر توجه کنید:
- اگر به سس مایونز علاقهای ندارید، میتوانید آن را حذف کنید.
- میتوانید به جای سس مایونز از رب گوجه فرنگی، رب انار و یا ماست استفاده کنید.
- برای خوشمزهتر شدن این غذا، مرغها را در کره تفت دهید.
- یکی از نکات مهم در طرز تهیه مرغ دودی کیفیت مرغ است. مرغهای تازه و ارگانیک طعم بینظیری به این غذا میدهد.
- هر چه مرغها مدت زمان بیشتری در مواد مزهدار شوند، نرمتر و خوشطعمتر خواهند شد. بهتر است اجازه دهید تا مرغها را حداقل ۲ الی ۳ ساعت در مواد مزهدار شوند.
- برای طعمدار کردن مرغ علاوه بر نمک، فلفل سیاه و زردچوبه میتوانید از مواد متنوعی همچون سس سویا، آب لیمو، روغن زیتون، سرکه، پاپریکا، پودر گشنیز و زعفران استفاده کنید.
- اگر به غذاهای تند علاقه دارید، میتوانید برای طعمدار کردن مرغ از فلفل قرمز استفاده کنید.
- بعد از اینکه مرغ دودی شد، ۱۵ دقیقه به آن استراحت دهید. این کار به آبگیری و طعم بهتر مرغ دودی کمک زیادی میکند.
- میتوانید مرغ دودی را مطابق با ذائقه خود با سسهای مختلفی از جمله باربیکیو، خردل، مایونز و سس سیر میل کنید.
- برای تزیین مرغ دودی از سبزیهای معطر خرد شده مانند گشنیز و جعفری، لیمو ترش، نارنج و انواع سسها استفاده کنید.
سخن پایانی
طرز تهیه مرغ دودی یا ذغالی به عنوان یکی از بینظیرترین و محبوبترین روشهای طبخ مرغ شناخته میشود. برای این غذا نیاز به ران و سینه مرغ، پیاز، زعفران دم کره و چاشنیهای متنوع دارید. پس از آمادهسازی مواد و طعمدار کردن آنها میتوانید مرغ دودی را در داخل تابه، به کمک یک تکه ذغال یا با استفاده از دستگاههای دودی تهیه کنید. میتوانید این مرغ لذیذ را با سسهای متنوع، همراه با نان، برنج کته و یا آبکش نوش جان کنید. با رعایت نکات و فوت و فنهای گفته شده در این مقاله، بهترین و خوشمزهترین مرغ دودی را تهیه کرده و سرو کنید.