مربای گل محمدی یکی از مرباهای اصیل ایرانی بسیار خوشطعم و مقوی است که یک وعده صبحانه کامل به شمار میرود. این مربا به همراه نان وعدهای کامل برای صبحانه به شمار میرود؛ به علاوه شما میتوانید آن را به عنوان عصرانه همراه با چای نوش جان کنید. با استفاده از گل محمدی، آب و شکر میتوانید این مربای خوشمزه را در منزل تهیه کنید. افزودن مواد متنوعی همچون گلاب، به خوشمزهتر شدن این مربا کمک میکند. در ادامه در بلاگ آجیل حسینی قصد داریم شما را با طرز تهیه مربای گل محمدی به صورت مرحله به مرحله و تمام نکات و دستورالعملهای پخت این مربای خوشمزه آشنا کنیم.
روش تهیه مربای گل محمدی در منزل
این مربا با استفاده از گلبرگهای تازه و خشک شده این گل تهیه میشود. بدیهی است که مربای گل محمدی با استفاده از گلبرگهای تازه، طعم عمیقتری از گل را داشته و مربا را بسیار لذیذ و خوشمزهتر میکند. بهار، فصل رویش گل محمدی و بهترین فرصت برای تهیه مربای گل است. گل محمدی در مناطق مختلفی از کشور میروید؛ اما برخی از مناطق همچون آذربایجان و شهرهای آن، بهترین و مرغوبترین گلها را برای تهیه این مربا دارد. همچنین میتوانید برای خرید گل محمدی با بهترین کیفیت، به فروشگاه برادران حسینی مراجعه کنید. مواد مورد نیاز و طرز تهیه مربای گل محمدی در منزل به صورت زیر است:
مواد مورد نیاز | مقدار لازم |
گل محمدی | ۵۰۰ گرم |
شکر | ۱ کیلوگرم |
آب | ۱ لیتر |
جوهر لیمو | ۱ قاشق چایخوری |
مرحله اول
ابتدا گلبرگهای گل را جدا کرده و در قابلمه بریزید. مقداری آب بر روی گلبرگها ریخته و اجازه دهید تا آلودگیها و گردوغبار روی آنها در قابلمه تهنشین شود.
مرحله دوم
برای اینکه تلخی گلبرگها گرفته شود، آنها را ۲ الی ۳ دقیقه در آب جوش بجوشانید و بلافاصله در آب سرد بریزید.
مرحله سوم
گلبرگها را درون آبکش بریزید و بر روی یک پارچه نخی تمیز پهن کنید تا رطوبت اضافی آنها گرفته شود.
مرحله چهارم
آب و شکر را درون یک قابلمه ریخته و هم بزنید تا یکدست شوند.
مرحله پنجم
قابلمه محتوی شربت را بر روی حرارت متوسط اجاق گاز قرار دهید. اجازه دهید تا آب درون قابلمه به جوش آید و شکر به خوبی در آن حل شود. پس از اینکه آب به جوش آمد، شعله گاز را کم کرده و صبر کنید تا شربت به خوبی غلیظ شود.
مرحله ششم
گلبرگها را در شربت غلیظ شده بریزید و با قاشق هم بزنید تا همه قسمتهای آن به شهد آغشته شود.
مرحله هفتم
حرارت گاز را خیلی کم کرده و ۲۰ الی ۲۵ دقیقه صبر کنید تا گلبرگها در شهد پخته و نرم شوند.
مرحله هشتم
با استفاده از یک قلموی آغشته به آبلیمو اطراف قابلمه را تمیز کنید؛ این کار از شکرکزدن مربا جلوگیری میکند.
مرحله نهم
هنگامی که مربا به غلظت مناسب رسید، جوهر لیمو را به قابلمه اضافه کرده و به خوبی هم بزنید تا در شربت حل شود.
مرحله دهم
۱ دقیقه پس از اضافه کردن جوهر لیمو به شربت مربا، زیر گاز را خاموش کنید.
مرحله یازدهم
یک دمکنی مناسب و تمیز بر روی قابلمه محتوی مربا قرار داده و اجازه دهید حدود ۴ ساعت در همان وضعیت بماند.
مرحله دوازدهم
صبر کنید مربای گل محمدی ۱۲ ساعت در دمای محیط بماند؛ سپس آن را در شیشه بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه مربای گل محمدی
با اینکه طرز تهیه مربای گل محمدی پیچیدگی زیادی ندارد؛ اما برخی از افراد پس از تهیه این مربا، از رنگ و طعم آن رضایت کافی ندارند. نکات و ترفندهای زیادی وجود دارد که به کمک آن شما میتوانید این مربا را در بهترین رنگ و طعم تهیه کنید. این نکات عبارتاند از:
- گل محمدی تازه و خوشرنگ تأثیر مثبتی در بهبود مزه مربا خواهد داشت. گلهایی که صبح زود چیده شدهاند این ویژگیها را دارند و برای تهیه مربا مناسبترند.
- اگر دوست دارید رنگ مربای شما صورتی باشد، از جوشاندن اولیه گلها خودداری کنید؛ اما این کار ممکن است موجب تلخی مربای شما شود. همچنین اضافه کردن جوهر لیمو در ابتدای مراحل پخت نیز، تا حدودی در حفظ رنگ مربا تأثیرگذار است.
- جوشاندن زیاد گلها در شربت غلیظ شده سبب کاهش عطر و از بین رفتن لطافت آنها میشود؛ بنابراین از این کار جداً خودداری کنید.
- اگر جوهرلیمو در منزل نداشتید، میتوانید از آبلیموی تازه استفاده کنید. آبلیمو نیز از شکرک زدن مربا جلوگیری میکند؛ اما جوهرلیمو علاوه بر جلوگیری از شکرک زدن، رنگ مربا را بازتر میکند.
- برای اینکه مربای گل محمدی عطروطعم عمیقتری از گل داشته باشد، در ۵ دقیقه پایانی پخت ۳ قاشق غذاخوری گلاب به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که استفاده زیاد از گلاب، عطروطعم طبیعی گل را تحتتأثیر قرار میدهد؛ بنابراین مصرف زیاد آن هرگز توصیه نمیشود.
- افزودن مقداری هل و زعفران دم کرده نیز، مربا را خوشمزهتر میکند؛ اما در مصرف آن زیادهروی نکنید.
- برخی از افراد اعتقاد دارند استفاده از جوش شیرین یا آهک، گلبرگهای گل را تردتر میکند؛ اما این باور اشتباهی است و هرگز توصیه نمیشود.
- یکی از نکات مهم در طرز تهیه مربای گل محمدی استراحت دادن به آن است. پس از پخت، اجازه دهید مربا یک روز در محیط بیرون بماند؛ این کار به خوشرنگ و خوشمزه شدن طعم مربا کمک زیادی میکند.
- گلهای مناطق خشک و کویری مزه تلخی دارند و برای از بین بردن این مزه، باید چندین بار آنها را بجوشانید که این کار عطروطعم گل را از بین میبرد. بهترین، خوشرنگترین و خوشعطرترین گلمحمدی برای تهیه مربا، گلهای مناطق کوهستانی است.
- شربت مربا باید قوام مناسبی داشته باشد، اگر شربت مربا خیلی غلیظ یا رقیق باشد، موجب شکرک زدن یا کپک زدن مربا خواهد شد.
- اگر برای تهیه این مربا از گلبرگهای خشک شده استفاده میکنید، اجازه دهید ۳۰ دقیقه در آب خیس بخورند؛ سپس همانند گل تازه از آنها استفاده کنید.
سخن پایانی
مربای گل محمدی یکی از مرباهای بسیار خوشمزه و محبوب در بین ایرانیان است. این مربا را میتوان با استفاده از گلبرگهای خشک شده و تازه تهیه کرد. در این مطلب از خشکبار برادران حسینی طرز تهیه مربای گل محمدی و نکات مهم و دستورالعملهای لازم برای خوشمزهتر شدن این مربا را شرح دادیم. گل محمدی، آب و شکر از مواد اصلی تشکیلدهنده مربای گل هستند؛ اما افزودن موادی همچون گلاب، هل و زعفران دم کرده میتواند طعم بینظیری به این مربا ببخشد. پس از آمادهسازی مربا و استراحت دادن، آن را در ظرفهای شیشهای ریخته و در یخچال نگهداری کنید. میتوانید این مربای خوشمزه را به همراه نان تست و دیگر نانها در وعده صبحانه و عصرانه در کنار عزیزانتان نوش جان کنید.