سس پستو ایتالیایی
پستو یکی از سسهای خوشمزه و اصیل ایتالیایی است که نام آن به کوبیدن مواد در طرز تهیه سس پستو اشاره دارد. این سس خوشمزه از مواد اولیه تازه و معطر تهیه میشود و طعم و عطر گیاهان معطر همچون ریحان بر آن قالب است. سس پستو خانگی را میتوان به عنوان یک چاشنی همهکاره برای غذاها نام برد. چرا که امکان مصرف آن در انواع غذا همچون پاستا، پیتزا، سالاد و حتی در کنار چیپس و تنقلات دیگر وجود دارد.
به عنوان نمونه پاستا پستو به عنوان پرطرفدارترین غذاهایی است که در رستورانها سرو میشود. طرز تهیه سس پستو خانگی متنوع است تا افراد بتوانند بر حسب شرایط خود نوعی از آن را انتخاب کنند و از طعم هیجانانگیز این دیپ لذت ببرند. چنانچه قصد دارید با بهترین روشها برای طرز تهیه سس پستو آشنا شوید و با تهیه آن رنگ و عطری تازه و هیجانانگیز به غذاهای خود ببخشید، آموزشی که در این مطلب از برادران حسینی ارائه دادیم برای شما مفید خواهد بود.
طرز تهیه سس پستو
برای آمادهسازی سس پستو، رسپیهای متفاوت با مواد اولیه متنوعی وجود دارد. اما درصورتیکه قصد دارید سس پستو با طعم اصیل را تجربه کنید این رسپی بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.
مواد اولیه
ریحان تازه ۳ فنجان
روغن زیتون ۱.۲ فنجان
دانه کاج ۱.۴ فنجان
سیر ۲ تا ۳ حبه
پنیر پارمسان ۱.۲ فنجان
نمک و فلفل به مقدار لازم
- مرحله اول
به عنوان اولین قدم برای طرز تهیه سس پستو، دانههای کاج را درون سینی فر بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در فر با دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. در این زمان دانههای کاج به خوبی حرارت میبینند و برشته و طلایی میشوند. درصورتیکه فر ندارید میتوانید دانههای کاج را در تابهای بریزید و با شعله کم یا متوسط گاز حرارت دهید تا برشته شوند. توجه داشته باشید دانههای کاج خیلی زود میسوزند؛ بنابراین به طور مداوم آنها را هم بزنید تا از سوختن دانهها جلوگیری کنید.
- مرحله دوم
این مرحله از آمادهسازی سس به خرد کردن مواد اختصاص دارد. در روشهای قدیمی از طرز تهیه سس پستو از هاون برای خرد کردن و کوبیدن مواد استفاده میشد. اما امروزه استفاده از دستگاه غذاساز و خردکن ضمن سهولت کار، فرایند خرد کردن مواد را سرعت میبخشد. سیر، دانههای کاج و پنیر را کمی خرد کنید. سپس با افزودن برگهای ریحان تازه مجدد دکمه خردکن خود را بفشارید تا مواد به خوبی خرد و با هم ترکیب شوند. در ادامه روند کار در طرز تهیه سس پستو، روغن زیتون را به تدریج به مواد اضافه کنید و پس از چند پالس، نمک و فلفل را نیز به آنها بیفزایید. سس پستو خوشمزه شما آماده مصرف است.
طرز تهیه سس پستو سنتی
در این روش از طرز تهیه سس پستو، تمامی مواد با دست و به وسیله هاون کوبیده میشوند. این روش شیوهای جذاب برای تهیه این سس است؛ چرا که تکههای ریحان به خوبی در بافت سس قابل مشاهده هستند و حس آنها در زیر دندان، احساسی خوشایند را ایجاد خواهد کرد. لازم به ذکر است این رسپی با روش بالا مواد اولیه یکسانی دارد و تنها تفاوت آنها در نحوه آمادهسازی سس و خرد کردن مواد است.
- مرحله اول
کوبیدن سیر و نمک اولین اقدامی است که برای طرز تهیه سس پستو به روش سنتی انجام میشود. بهطوریکه باید سیر و نمک را بر روی صفحهای از سنگ مرمر قرار دهید و شروع به کوبیدن آنها کنید. به ترتیب دانههای کاج را که از قبل برشته شدهاند به مخلوط سیر و پیاز بیفزایید و مجدد بکوبید.
- مرحله دوم
برگهای ریحان را که به خوبی شسته و خشک کردهاید را به آرامی به مواد اضافه کنید و به کوبیدن ادامه دهید. زمانی که احساس کردید ریحانها به خوبی خرد و تکه تکه شدهاند نوبت افزودن پنیر پارمسان رنده شده به مواد و کوبیدن مجدد آنها است.
- مرحله سوم
در آخرین مرحله از طرز تهیه سس پستو باید روغن زیتون را به آرامی به مواد اضافه کنید. توجه داشته باشید مقدار روغن زیتون مورد نیاز برای سس مقداری است که موجب ایجاد حالت خامهای و یکدست در سس شود. سس پستو خوشمزه و لذیذ شما آماده مصرف در انواع غذا همچون پاستا، پیتزا و سالاد است.
طرز تهیه سس پستو رژیمی
از آن جایی که پستو سسی سالم و درعینحال پرکالری است، حذف یا کاهش مقدار برخی مواد میتواند برای افراد پایبند به رژیم مناسب باشد. برای نمونه، کاهش میزان پنیر موجود در مواد اولیه پستو یا حذف آن میتواند بهترین اقدام برای حفظ سلامت این سس و انتخابی کاملاً رژیمی باشد. همچنین کاهش مقدار روغن زیتون و رقیق کردن سس با آب به جای روغن زیتون انتخاب مناسبی برای داشتن سس پستو رژیمی خواهد بود.
نکات قابل توجه در طرز تهیه سس پستو
- ممکن است برگهای تازه ریحان در اثر برخورد با تیغه غذاساز اکسید شوند که این کار موجب تیرگی رنگ سس و تلخی آن خواهد شد. برای جلوگیری از این مسئله کاسه خردکن و تیغههای آن را قبل مصرف داخل یخچال قرار دهید تا به خوبی سرد شوند.
- برگهای ریحان را با آب سرد بشویید و آنها را به مدت ۵ دقیقه درون کاسهای از یخ بریزید تا به صورت کامل سرد شوند. برگهای ریحان را پس از گذشت این مدت زمان روی حوله تمیزی قرار دهید تا خشک شوند. پس از خشک شدن کامل ریحانها میتوانید آنها را با مواد دیگری نظیر دانههای کاج، پنیر و سیر داخل خردکن بریزید. با رعایت تمام نکات بالا سس پستو با رنگ سبز خوشرنگ خواهید داشت.
- روش مهم دیگری که در داشتن پستو با رنگ سبز کمککننده خواهد بود، افزودن چند قطره آبلیمو تازه به سس است. این کار نه تنها باعث تغییر طعم سس نمیشود، ایجاد رنگ سبزی خوشرنگ در سس را سبب خواهد شد.
- دقت داشته باشید مواد سس پستو نباید در دستگاه گرم شوند. برای جلوگیری از این مسئله دستگاه خود را روی سرعت کم تنظیم کنید تا چرخش سریع تیغهها موجب گرم شدن دستگاه و در نهایت مواد نشود. همچنین میتوانید با هر بار متوقف کردن دستگاه و شروع مجدد حرکت، از داغ شدن جلوگیری کنید.
- درصورتیکه سس پستو غلیظ شد، نصف قاشق غذاخوری آب به آن اضافه کنید تا سس پستو نرم و یکدستی داشته باشید.
- توجه داشته باشید استفاده از یک روغن زیتون تازه و باکیفیت عاملی مهم و اساسی برای داشتن یک سس خوشمزه و باکیفیت است.
- اگر علاقهمند به طعم دانه کاج نیستید و یا دانه کاج را در دسترس ندارید، میتوانید با جایگزین کردن انواع مغز همچون گردو با دانه کاج به تهیه این سس بپردازید.
- چنانچه قصد نگهداری سس پستو را دارید باید بدانید این سس در ظرف در بسته امکان نگهداری ۲ تا ۳ روزه در یخچال را دارد. درصورتیکه میخواهید سس پستو را در مدت زمان طولانی حفظ کنید، با فریز کردن آن امکان نگهداری تا ۶ ماه را نیز خواهید داشت.
سخن پایانی
داشتن یک رسپی کامل و بینقص از طرز تهیه سس پستو، میتواند لذت آشپزی و خوردن یک غذای لذیذ و هیجانانگیز را دوچندان کند. سس پستو یکی از خوشمزهترین سسها برای مصارف آشپزی محسوب میشود که ریشه ایتالیایی دارد. پستو در لغت به معنی کوبیدن است که متناسب با روش آمادهسازی این سس نامگذاری شده است. سس پستو به روشهای مختلفی آماده میشود و طعم و عطر تازه و دلچسب آن لذت خوردن پاستا، پیتزا، سالاد و انواع غذا را دوچندان میکند.