پسته
پسته یکی از انواع مغزهای ارزشمند، مقوی و مغذی است که علاوه بر طعم مطلوب، خواص و فواید بیشماری برای سلامتی به همراه دارد. خوشبختانه ایران در زمینه تولید این محصول رتبه بسیار مناسبی دارد و یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پسته باکیفیت در سطح جهانی شناخته میشود. پستههای ایرانی علاوه بر طعم مطلوب و کیفیت بسیار بالا، از نظر تنوع نیز بینظیرند.
طیف گستردهای از انواع پستههای ایرانی با قیمتها و کیفیتهای متفاوت، برای مصارف گوناگون در بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشوند. در این میان، دو نمونه از انواع پسته ایرانی به نام پسته اکبری و پسته احمد آقایی جزو محبوبترین و مرغوبترین نوع پستهها محسوب میشوند.
این محصولات علاوه بر بازارهای داخلی، در بازارهای خارجی نیز محبوبیت بسیار زیادی دارند و خرید و فروش آنها بهصورت عمده و در حجمهای بالا صورت میگیرد. اغلب افراد در شناسایی پستههای اکبری و پسته احمد آقایی دچار مشکل میشوند؛ ازاینرو در این مقاله تصمیم داریم تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی را به طور جزئی و دقیقتر بررسی کنیم. در صورت تمایل با برادران حسینی همراه شوید.
معرفی پسته احمد آقایی
پسته احمد آقایی یکی از محبوبترین و معروفترین نوع پستههای ایرانی به شمار میرود. این پسته به دلیل رنگ جذاب، طعم عالی و کیفیت بسیار بالایش در میان مصرفکنندگان داخلی و حتی مصرفکنندگان خارجی بسیار محبوب بوده و طرفداران بسیار زیادی دارد. پسته احمد آقایی از نظر شکل ظاهری اندکی کشیده است و جزو پستههای دهان باز محسوب میشود.
رنگ پوسته سخت آن استخوانی بوده و نسبت به سایر پستهها از رنگ روشنتری برخوردار است. علاوهبرآن، رنگ پوسته نازک روی مغز این نوع پسته نیز از رنگ قرمز روشن تا ارغوانی را در بر میگیرد.
خصوصیات ظاهری
از خصوصیات ظاهری این پسته میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- رنگ مغز قرمز روشن تا ارغوانی
- اندازه متوسط و نسبتاً بلند
- پوسته سفید استخوانی
خصوصیات درخت پسته احمد آقایی
پیش از بررسی تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی بهتر است به خصوصیات درخت پسته احمد آقایی بپردازیم. درخت این نوع پسته از جمله گیاهان با رشد متوسط یا کمرشد شناخته میشود. نسبت به شرایط جوی مختلف، مقاومت بسیار بالایی دارد. درخت پسته احمد آقایی جزو ارقام زود گل محسوب میشود و بین ۴ تا ۱۲ فروردین هر سال شروع به گلدهی میکند.
از دهم تیرماه نیز رشد مغز آن آغاز شده و در نهایت تا نیمه شهریورماه زمان برداشت محصولات آن فرامیرسد. میزان تراکم پسته در هر خوشه از درخت پسته احمد آقایی به طور متوسط ۱۸ عدد در پایان فصل ذکر شده و باردهی یک درخت پسته احمد آقایی ۱۵ساله، به طور متوسط ۲۰ کیلوگرم در نظر گرفته شده است.
معرفی پسته اکبری
پسته اکبری از دیگر پستههای مرغوب ایرانی بوده که از نظر شکل ظاهری کاملاً کشیده و بادامی است. در دسته پستههای لوکس ایرانی قرار میگیرد و از لحاظ قیمتی نسبت به سایر پستهها یکسروگردن بالاتر است. رنگ پوست تازه این پسته قرمز روشن، پوست استخوانی آن کرم رنگ و رنگ پوستنازک روی مغز آن بنفش یا قهوهای است. به علت راحت پوست شدن، مشتریان خاص خود را دارد و جزو پستههای پرطرفدار ایرانی محسوب میشود.
خصوصیات ظاهری
برخی از خصوصیات ظاهری این نوع پسته به شرح زیر است.
- رنگ پوسته کرم و تیره
- دارای مغزی با رنگ بنفش، قهوهای و سبز
- اندازه کاملا بلند
خصوصیات درخت پسته اکبری
نهال پسته اکبری نسبت به نمونههای دیگر، برگهای بیشتری میدهد و مقاومت آن نسبت به سایر ارقام پسته، در برابر شرایط جوی مختلف بسیار کمتر است. این درخت در برابر یخزدگی و آفتزدگی مقاومت کمی دارد و همین موضوع باعث شده تا باغداران برای پرورش آن حساسیتهای بیشتری داشته باشند. درخت پسته اکبری برداشت هر ساله ندارد.
باتوجهبه میزان رسیدگی به این گیاه، میزان برداشت آن متفاوت است. آن دسته از باغدارانی که مایلاند هر ساله از درخت پسته اکبری محصول برداشت کنند، باید به طور مرتب به آبیاری، کوددهی و ازبینبردن آفات این درخت بپردازند تا درخت پسته اکبری به بار بنشیند.
تفاوت پسته اکبری و پسته احمد آقایی در چیست؟
پسته اکبری و پسته احمد آقایی از جهات مختلف تفاوتهایی با هم دارند. این تفاوت میتواند به قیمت، رنگ، سایز و اندازه، شکل و ظاهر و عواملی ازاینقبیل ارتباط پیدا کند. در بررسی تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- شکل و ظاهر
- طعم و مزه
- خاصیت و ارزش غذایی
- حجم صادرات
- شیوه کشت
- قیمت
شکل و ظاهر
پستههای اکبری نسبت به انواع پستهها سایز و اندازه بزرگتری دارند و جزو پستههای لوکس ایرانی محسوب میشوند. ظاهر آنها کشیده و استوانهای است، پوست آنها نسبت به سایر پستهها شکنندهتر و ضخیمتر است و رنگ آنها به کرم و استخوانی تمایل پیدا میکند. پستههای احمد آقایی از پستههای با اندازه متوسط هستند و ظاهری متقارن و تقریباً گرد دارند، رنگ پوسته این پستهها نسبت به نمونههای اکبری تیرهتر است.
طعم و مزه
از دیگر مواردی که بهعنوان تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی میتوانیم به آن اشاره کنیم تفاوت از لحاظ طعم و مزه است. پسته اکبری طعمی کرهای و ملایم دارد؛ ازاینرو بهعنوان یک آیتم جذاب برای پذیرایی در میهمانیهای خاص و لاکچری مورد مصرف قرار میگیرد. همچنین این نوع پسته عطر فوقالعاده دلپذیری دارد.
پستههای احمد آقایی از لحاظ طعم و مزه نسبت به نمونههای اکبری خوشمزهتر هستند. عطر ملایمی دارند و معمولاً برای مصارف خوراکی و روزمره، مورد استفاده قرار میگیرند.
خاصیت و ارزش غذایی
انواع پسته ارزش غذایی بسیار بالایی دارند و منبعی غنی از آنتیاکسیدانها، ویتامینهای مفید برای بدن، فیبر و پروتئین شناخته میشوند. در این میان، پسته اکبری باتوجهبه ابعاد و اندازه بزرگتر، چربیهای سالم و پروتئین بیشتری را در ترکیبات خود جایداده است. درحالیکه میزان کالری و چربی پستههای احمد آقایی کمتر است و برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند گزینه مناسبی محسوب میشود.
حجم صادرات
این دو نوع پسته جذاب و پرطرفدار از نظر حجم صادرات نیز کاملاً با هم متفاوت هستند. اگرچه هر دو نوع این پستهها در حجمهای بالا به کشورهای مختلف از جمله چین، هند و سایر کشورهای اروپایی صادر میشوند؛ اما میزان صادرات پستههای احمد آقایی در مقایسه با نمونههای اکبری بسیار بیشتر است. این محصول در مقادیر قابلملاحظهای به کشورهای مختلف صادر شده و نقش مهمی را در رونق صادرات کشور ایفا میکند.
شیوه کشت
در بررسی تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی میتوانیم به روشهای کشت و تولید این نوع دو نوع پسته اشاره کنیم. پستههای اکبری در مناطق گرم و خشک رشد و پرورش پیدا میکنند و به مراقبت بیشتری نیاز دارند. پستههای احمد آقایی در اغلب مناطق کشت میشوند و باتوجهبه امکان رشد در شرایط جوی مختلف، به مراقبتهای کمتری احتیاج دارند.
قیمت
پسته اکبری و پسته احمد آقایی به لحاظ قیمتی نیز کاملاً با هم فرق دارند. این موضوع به عوامل مختلفی مانند سایز و اندازه، نحوه پرورش، سال برداشت و عواملی ازاینقبیل ارتباط پیدا میکند. پستههای اکبری از نظر اندازه، نسبت به نمونههای احمد آقایی بزرگتر هستند.
پرورش این پستهها طولانیتر و پیچیدهتر است و تا چندین سال امکان برداشت محصول از درختان پسته اکبری وجود ندارد. همچنین درختان پسته اکبری جزو درختان دیر گل هستند و همین موضوع باعث شده تا نسبت به پستههای احمد آقایی گرانتر به فروش برسند.
تفاوت پستههای اکبری و احمد آقایی در یک نگاه
برای اینکه درک بهتری از تفاوت میان این دو نوع پسته داشته باشید در جدول زیر یک جمعبندی کلی آوردهایم و این دو محصول را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دادهایم.
ویژگیهای پسته | پسته اکبری | پسته احمد آقایی |
شکل ظاهری | بادامی و کشیده | بادامی و متوسط |
متوسط اندازه | ۱.۹ تا ۱.۹ | ۱.۵ تا ۱.۶ |
میانگین وزن هر دانه | ۰.۶۶ گرم | ۰.۷۵ گرم |
تعداد دانه به ازای هر کیلوگرم | ۸۰۰ تا ۹۰۰ عدد | ۸۰۰ تا ۹۰۰ عدد |
پسته اکبری بخریم یا پسته احمد آقایی
باتوجهبه تفاوتهایی که دررابطهبا پسته اکبری و پسته احمد آقایی بیان کردیم شاید این سؤال برای بسیاری از افراد به وجود بیاید که با این تفاسیر پسته اکبری یا پسته بادامی، کدام را خریداری کنیم. دررابطهبا این پرسش باید بگوییم که این موضوع تا حد زیادی به شرایط اقتصادی افراد، موارد مصرف آنها و عواملی ازاینقبیل ارتباط پیدا میکند.
بهطورکلی این دو نوع پسته از نظر سایز و اندازه، طعم، عطر و… تا حد زیادی شبیه به هم هستند. پستههای اکبری باتوجهبه ویژگیهایی که بیان کردیم، قیمت گرانتری دارند و اغلب برای پذیرایی در مراسمها و مهمانیهای لوکس و لاکچری یا هدیهدادن به دوستان و آشنایان خریداری میشوند؛ اما پستههای احمد آقایی باوجود ویژگیهای مناسب و کیفیت رضایتبخشی که دارند به لحاظ قیمتی نیز بسیار بهصرفه هستند. افراد با توان مالی مختلف بهتر و راحتتر میتوانند این محصول را خریداری کنند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی پرداختیم و این دو محصول را از جنبههای مختلف بررسی کردیم. همانطور که در طول مقاله اشاره کردیم، پستههای احمد آقایی و پسته اکبری از نظر عطر، طعم، شکل و حتی از نظر سایز و اندازه تا حد زیادی به هم شبیه هستند. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از افراد به هنگام خرید این دو محصول، دچار اشتباه در تشخیص شوند.
بااینحال پستههای اکبری شرایط پرورش سختتری دارند، از نظر ظاهری کشیدهتر هستند و به واسطه طعم مطلوبتر، نسبت به نمونههای احمد آقایی گرانتر به فروش میرسند. این پستهها برای پذیرایی در میهمانیهای خاص خریداری میشوند و اغلب در مراسم و اعیاد بزرگی مانند عید نوروز بر سر سفره پذیرایی ایرانیان قرار میگیرند.