برنج
خرید برنج
اگر برای خرید برنج دچار مشکل شدهاید و هنوز نمونه محبوب خود را از میان نمونههای فراوان برنج نیافتهاید، مطالعه این مطلب برای شما مفید خواهد بود. برنج یکی از محصولات کشاورزی پرطرفدار است که عنوان پرمصرفترین وعدهی غذایی را به خود اختصاص داده است. این محصول انواع گوناگونی دارد که از نظر ظاهری کاملاً مشابه به یکدیگر هستند؛ اما از نظر کیفیت تفاوتهای زیادی دارند.
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که با وجود هزینه فراوان برای خرید برنج، در زمان پخت و مصرف از کیفیت محصول ناراضی باشید. راهحل برای جلوگیری از این مشکل آگاهی از نکات مهم در زمان خرید و بررسی ویژگیهای محصول است. ما در این مطلب از برادران حسینی راهنماییهای لازم برای خرید برنج را ارائه میکنیم و با بیان عوامل مؤثر بر قیمت این دانه گیاهی، به سخن خود پایان میدهیم.
انواع برنج
برنج یکی از مهمترین اجزای سفره ما ایرانیها نام برده میشود و باتوجهبه مصرف بالا، از انواع گوناگونی برخوردار است. انواع این محصول باتوجهبه محل کشت به دو دسته کلی ایرانی و خارجی تقسیم میشود که در ادامه با صورت کامل به بررسی هریک میپردازیم:
-
برنج ایرانی
-
برنج خارجی
برنج ایرانی
گستردگی زمینهای کشاورزی و خاک حاصلخیز کشورمان، موجب فراوانی در کشت این محصول و تنوع در انواع برنج شده است. بهطورکلی برنجهای ایرانی که در شمال کشور به کشت میرسند به ۴ دسته تقسیم میشوند که هریک زیرشاخههای مختص خود را دارند:
-
طارم
-
صدری
-
پرمحصول
-
گرد
طارم
برنج ایرانی موسی طارم، اهلمی طارم، طارم دیلمانی، سنگ طارم، رشتی سرد، طارم امیری، سنگ جو و طارم محلی از انواع برنج طارم هستند.
صدری
برنجهایی همچون صدری دمسیاه، صدری دمسفید، صدری دم سرخ، صدری علی کاظمی، صدری شاهپسند و صدری هاشمی زیر مجموعههای برنج صدری شناخته میشوند.
پرمحصول
این نوع از برنج انواع زیادی دارد که تشخیص آنها را برای افراد سخت و ناممکن میکند. فجر، ندا، سپیدرود، هراز، آمل، خزر، شفق، یاسوج، کوهرنگ و... از نمونههای این برنج هستند.
گرد
برنج چمپا بودار، غریب، محمدی، قصرالدشتی، قشنگه، گرده، عنبربو، حسنی و بینام را میتوان به عنوان برنج گرد ایرانی نام برد.
برنج خارجی
کشور ما از زمینهای کشاورزی و شالیزارهای فراوانی تشکیل شده است. اما گاهی این زمینها جوابگوی مصرف بالای برنج نیست و در نهایت واردات و خرید برنج از کشورهای دیگر بهترین انتخاب خواهد بود. برنجهای وارداتی به کشورمان عبارتاند:
-
هندی
-
پاکستانی
-
تایلندی
-
ژاپنی
-
برنج اروگوئه و آرژانتینی
هندی
برنج هندی به نسبت نمونههای ایرانی شیوه پخت آسان و هزینه کمتری دارد و همین مسئله موجب افزایش خرید و واردات این محصول شده است. برنجهای هندی خود به دو دسته درجه یک و دو تقسیم میشوند.
پاکستانی
این برنج از نظر ظاهری کاملاً مشابه هندی است و امروزه در کشورمان مصرف زیادی دارد. قیمت این برنج از انواع برنج ایرانی ارزانتر است که شیوه پخت آسانی دارد. برنج پاکستانی به دو دسته معمولی و معطر تقسیم میشود.
تایلندی
تایلند یکی از واردکنندگان بزرگ برنج به کشورمان است. برنجهای این کشور کشیده و نیمه شفاف هستند و پس از پخت به حالت چسبناک در میآیند.
ژاپنی
این برنج به نسبت نمونههای قبلی مصرف کمتر و نام ناآشناتری دارد. برنج ژاپنی قبل پخت حالت نیمه شفاف با قدی متوسط دارد و بعد از آمادهشدن به حالت چسبناک در میآید.
برنج اروگوئه و آرژانتینی
این دو برنج از نمونههای پرمصرف در ایران هستند که از لحاظ کیفیت هیچ تشابهی به برنج تولیدی کشورمان ندارند. اما قیمت کم این محصول موجب افزایش میزان فروش آن شده است.
بهترین برنج
در زمان خرید برنج لازم است که نکات مهم برای تشخیص بهترین برنج را بدانید. در واقع لقب بهترین برنج مختص دستهای است که از کیفیت پخت بالایی برخوردار است و ضمن داشتن عطر و بویی مناسب، خوشپخت باشد. همچنین دارا بودن ارزش تغذیهای بالا و استفادهنکردن از آب فاضلاب که حاوی آرسنیک و سیانید است برای آبیاری محصول، از نکات مهم دیگری است که موجب تشخیص بهترین نوع برنج میشود.
راهنمای خرید برنج
همانطور که میدانید خرید برنج باکیفیت با صرف هزینههای بالایی امکانپذیر است. به همین دلیل برای جلوگیری از اتلاف هزینهها باید نکات مهمی را در زمان خرید برنج مورد بررسی قرار دهیم، تا از کیفیت محصول اطمینان حاصل کنیم:
-
عطر و بو
-
چربی
-
رنگ
-
نداشتن بند
-
نداشتن سفیدک
عطر و بو
برنج باکیفیت دارای عطر خوشی است که تا قبل از پخت و حتی در زمان باز کردن درب کیسه، به مشام میرسد. این در حالی است که برنج درجهدو یا نامرغوب عطر خاصی ندارد.
چربی
چرب یا خشکبودن برنج نکتهای است که با لمس آن متوجه خواهید شد. برنجهای مرغوب ایرانی معمولاً دارای درصد کمی چربی هستند. در عوض نمونههای خارجی یا بیکیفیت، سطح خشکی دارند.
رنگ
در زمان خرید برنج توجه داشته باشید محصول مرغوب دارای رنگ نیمه شفافی است و سطح کدری ندارد. برنجهای درجهدو رنگ کدری دارند و اثری از دانههای بلوری در آنها مشاهده نمیشود.
نداشتن بند
برداشت نامناسب و نگهداری اشتباه محصول موجب ایجاد بندهایی در سطح دانه میشود که همین مسئله شکستگی برنج در زمان پخت را سبب خواهد شد. تشخیص بند داشتن برنج با یک بررسی ساده قابل تشخیص است.
نداشتن سفیدک
برنجی که خوب خشک نشده و دارای رطوبت باشد، معمولاً دچار سفیدک میشود. این مسئله موجب ازبینرفتن کیفیت برنج و خرد شدن آن در زمان پخت خواهد شد.
قیمت برنج
زمانی که برای خرید برنج به فروشگاهها مراجعه میکنید با قیمتهای متفاوتی مواجه میشوید. این نوسانات قیمتی باتوجهبه دلایل مختلفی ایجاد میشوند که در ادامه به توضیح هریک میپردازیم:
-
عرضه و تقاضا
-
کیفیت پخت
-
سایز
عرضه و تقاضا
زمانی که عرضه برنج به دلیل برداشت بالا افزایش یابد، شاهد کاهش قیمت این محصول خواهیم بود. در عوض زمانی که محصول موجود در بازار کم و تقاضای خرید زیاد باشد، با افزایش قیمتها مواجه میشویم.
کیفیت پخت
هرچه محصول انتخابی از پخت بهتر، دانههای بلندتر و هضم راحتتری برخوردار باشد، کیفیت پخت بالاتری دارد و در نهایت قیمت بیشتری را نیز به خود اختصاص میدهد.
سایز
برنجهای دو الکه یا درجه یک به نسبت نمونههای تک الکه که معمولاً شکسته و سرلاشه هستند قیمت بالاتری دارند. نکته دیگر درباره سایز، کشیده و یکدست بودن برنج و نداشتن شکستگی است که میتواند عاملی مؤثر در قیمت محصول باشد.
سخن پایانی
یکی از مهمترین اجزا در سبد خرید خانوار، خرید برنج است که معمولاً خانوادهها را با چالشهایی روبهرو میکند. از آنجایی که برنج انواع گوناگونی دارد باید اطلاعاتی درباره انواع برنج و مشخصات هریک داشته باشیم تا در زمان خرید دچار اشتباه نشویم. همچنین با اطلاع از نکات مهم در زمان خرید برنج و آگاهی از عوامل مؤثر بر قیمت این محصول خریدی مطمئن و آگاهانهای خواهیم داشت. در این مطلب هر چه که برای داشتن خریدی بهصرفه و باکیفیت نیاز است را به صورت مفصل بیان کردیم.